Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Şubat 2012, 19:13   #1
Çevrimdışı
Sevda
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İzmir'deki Orta Asya: Kımız Çiftliği - Kemalpaşa - Kazak Vadisi (Resimler)





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İzmir'deki Orta Asya: Kımız Çiftliği
Kemalpaşa - Kazak Vadisi (Resimler)

Hani diyordu ya Şair: “Dört nala gelip Uzak Asya’dan Akdeniz’e; bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim.” İşte o Uzak Asya ile Akdeniz’e uzanan kısrak başının en uç burun noktası, güzel İzmir’i iç içe harman eden çok enteresan bir yer Kımız Çiftliği ya da nam-ı diğer Kazak Vadisi.

İzmir’e sadece yarım saat mesafede. İzmir-Ankara yolundan devam ederken Kemalpaşa ayrımından sağa kıvrılıyor ve bu şirin Batı Anadolu ilçesini de Torbalı-Selçuk istikametine doğru geçtikten yaklaşık dört kilometre sonra, yine sağdaki toprak yoldan sekiz yüz metre daha içeri girip Kazak Vadisi-Kımız Çiftliği’ne ulaşıyoruz. Bulabilir miyiz, yolu karıştırır mıyız diye hiç endişe etmeyiniz, yol üzerinde bol miktarda tabela-levha mevcut.

Çiftlik; zeytin, çam ve çok çeşitli meyve ağaçlarından oluşan yemyeşil bir ormanın yanı başında hemen. Coğrafi konumu itibarıyla, Nif Dağı’nın eteklerinde yerleşik.

İçerisinde, normalde kıl ya da keçe çadırdan olur ama turistik amaçlı ve sabit olarak düşünüldüğü için betonarme inşa edilen bir “otağ” mevcut. Tamamen Kazakistan Türkleri’nin yerel özelliklerine göre dizayn edilmiş içi. Yöresel el sanatı ürünlerinin tanıtımı ve satışı yapılıyor, Kazak kıyafetleri içindeki personel tarafından.

Ve tabi ki geleneksel Orta Asya mutfağı yemeklerinin servis edildiği bir lokanta mevcut çiftlikte. Kazak, Özbek ve Kırgız Türkleri mutfağından sunulan seçme örnekler içinde neler yok ki? Özbek pilavı, bavursak, kaz sucuğu, dana etli sebze, kavurdak, şaşlık, buharda pişmiş mantı, kömürde tavuk budu, çiğ börek, kespe köje çorbası hemen aklıma geliverenler.

Çiftlikte beslenen koyun ve keçilerin sütünden üretilen enfes yoğurt ve peynirler de alıcıları için bulunmaz nimet niteliğinde.

Orta Asya Türk kültürü içinde en baskın motif olan atlar, Kazak Vadisi’nin olmazsa olmazları. Orta Asya atları değil yalnız bunlar. Avusturya orijinli Haiflinger cinsi, oldukça uysal ve bol süt veren safkan kısraklar. Kımız Çiftliği’nin ziyaretçileri, ücreti karşılığı, isterlerse at binebilme imkanına da sahip oluyorlar. Manejde binilebildiği gibi geniş çiftlik arazisinde ve ormanda da rehber eşliğinde at binmenin keyfini çıkarabiliyorsunuz.

At binmekten ürken ziyaretçiler ise binlerce gelincik, papatya ve çeşitli çiçeklerle, yemyeşil çim ve ağaçlarla bezeli orman içerisinde, doğa yürüyüşleri yapabiliyorlar.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Burası minyatür bir Kazakistan. Ve bu Orta Asya köşesinin tartışmasız en orijinal figürü, çiftliğe adını da veren, Türklerin en eski milli içkisi “kımız”. Malum, at sütünden yapılıyor. Mayalı ve hafif alkollü bir içki. Sulu ayran kıvamında. Kafkas Türkleri’nin mucizevi içeceği kefiri andırıyor tadı. Ve kımızın onlarca, sağlığa faydalı yönü, bilimsel yayınlara geçmiş.

En iyi kımız, en az iki defa yavrulamış kısrağın sütünden elde edilebiliyor. Ve Kazak Vadisi-Kımız Çiftliği’nde bulunan Alaş Kımız Üretme Ünitesi, Türkiye’nin ilk ve tek kımız imalatı yapan birimi.

İzmir ve bölgesinde yaşayanlar ve burayı özellikle görmemiş olanlarımız için müthiş bir hafta sonu gezisi olabilecek özellikteki Kımız Çiftliği’ni en az bir kere ziyaret edin derim.

__________________

Tertemiz havada dolaşabileceğiniz, tam anlamıyla özünüze hitap eden yemekler yiyebileceğiniz, bir “Otağ”görebileceğiniz (ayrıntılı bilgiler yazının devamında) ve at binebileceğiniz bir yer... Tabii ki çiftliğin adı üstüne, bol bol da kımız var. “Kımız nee?”diyenler çıkar mı? Çıkar elbet. Kımız kısrak sütüdür. “Kımız nee? “diyenler eminim şimdi “böööğğkk” diye tepki veriyorlardır. Onlar da yazının tümünü okuyup, kımızın yararlarını öğrensinler derim.

Alaş Kımız Çiftliği’ne giden yola saptığınızda, hemen solda havalı yeleleriyle atları görüyorsunuz. Burada, binek olarak yetiştirilen Haflinger tayları var. Hepsi sakin huyluymuş. Denemek isterseniz, Kımız Çiftliği’nde at binebilirsiniz. Kaçırılacak fırsat değil. Özellikle hayatında hiç, dünyaya bir atın sırtından bakmamış olanlar için.

Sonra restorana geçiyorsunuz. Bakın size buraya özel yemeklerden bazılarının adlarını ve fiyatlarını söyleyeyim. Hem ağzınız sulansın hem de cüzdanınız “evet, buraya gidebiliriz” diye dans etmeye başlasın: Buharda mantı (4.5 milyon), tatar böreği (2.5 milyon), özbek pilavı (6 milyon), Kespe Kazak köjesi (2 milyon), Alaş tatlısı (2 milyon), Alaş salatası (2 milyon), şaşlık (7.5 milyon) ve 200 ml. kımız (2.5 milyon). Kısrak sütü ve ata içeceği olan kımızın, tıp biliminde kabul edilmiş ne kadar çok faydası var, biliyor musunuz? Mesela antibiyotik özelliği. Sonra verem, kansızlık, tifo, dizanteri, damar sertliği, el ve ayak ağrıları, inatçı öksürük, mide, bağırsak ve sinir hastalıklarına iyi geliyor. Ayrıca Avrupa’da tümör ve tümör sonrası hastalıkların tedavisinde de kımız, yoğun olarak kullanılmaktaymış. Günde iki yüz mililitre içmelisiniz. Bu kürü üç hafta boyunca sürdürürseniz, kımız uyarıcı etkisini hemen gösteriyormuş. (Tercihen yemeklerden bir saat sonra içilmeli.) Ve şu bilgiyi de söylemeden geçmeyelim: Kımız Türkiye’de ilk defa İzmir-Kemalpaşa Kazak Vadisi’ndeki bu çiftlikte üretilmeye başlanmış ve yarım litrelik şişelerle, Türkiye’nin her yerine özel ambalajında kargo ile gönderiliyor. (Şu andan itibaren, kımız hakkında herşeyi bilen bir kişi haline geldiniz. Bu bilgiyi, eşe dosta gururla yaymanızda fayda var.)

Kazak Vadisi’nin tarihçesi, çiftliğin web sitesinde Şirzat Doğru’nun ağzından yazılmış. Şirzat Doğru, Doğu Türkistan işgal edildikten sonra, yurdundan ayrılmak zorunda kalan bir Kazak Türk’ü. “Büyük Kazak Göçü” denilen yürüyüşleri 1949 yılında başlamış ve iki yıl sürmüş. Taklamakan Çölü’nü ve Himalaya’ları aşarak Hindistan’a ulaşmışlar; 1954 yılında da Türkiye’ye gelmişler. Türkiye’de çok sıcak karşılanmışlar ve Şirzat Doğru da bir vefa borcu olarak, unutulmaya yüz tutmuş iki ata kültürünü, Türk halkına tekrar kazandırmak istemiş: Ata içeceği kımız ve tüm Türk boylarının doğup büyüdüğü Otağ; yani “Yurt.” Bu amaçla 1987 yılında Altay Dağları’nı andıran bu vadiyi satın almış. İlk olarak da, iç motifleri Türkistan’dan davet edilen ünlü Kazak ressam Aman Abzalbek tarafından çizilen bir Otağ inşa etmiş. Otağ’ın kendine özgü bir oturma düzeni olurmuş. Otağ töresini bilen kişiler, içeri girdiklerinde yaş ve mevkilerine göre, oturmaları gereken yerlere otururlarmış. Kazak Vadisi’ndeki Otağ, çok büyülü bir mekan. Göz atmadan sakın geçmeyin. Ayrıca milli giysileriyle at üzerinde gezen gençlerin oluşturduğu Kazakistan manzarası ve çiftliğin sahibinin de bir Kazak Türk’ü olması sebebiyle, Türk basını buraya “Mini Kazakistan” ve “Kazak Vadisi” isimlerini koymuş.

Kemalpaşa’daki Alaş Kımız Çiftliği, kış sezonunda sadece hafta sonları açık. Nisan ayından Ekim’e kadar ise her gün... Bir Türk olarak, bu havayı mutlaka soluyun. Telefon: 0 232 878 14 43

__________________

Kımız Türkiyede ilk defa İzmir-Kemalpaşa Kazak Vadisindeki Bu çiftlikte üretilmekte olup istek üzerine 200cc cam şişelerde veya yarım litrelik plastik şişelerde özel ambalajında en az 4 litre olarak kargo ile gönderilmektedir.

Tüm kış ve yaz mevsimi boyunca İzmir Kemalpaşa'da Kazak Vadisindeki çiftlik ve İrtibat adreslerinden bilgi alınabilir.

Merkez : 1259 sok.No: 29 Kahramanlar - İzmir
Tel : 0 232 446 08 00
Faks : 0 232 446 17 17

Çiftlik : Alaş Kımız Çiftliği Kazak Vadisi Kemalpaşa İzmir
Tel : 0 232 878 14 46 - 0 232 878 27 28

İrtibat : Istanbul
Tel : 0 212 558 58 17 - 0212 582 03 00


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

(Tepeden çiftlik arazisi ve çevresi)
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
(Çiftlik alanı)

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

(Çiftlik girişi)

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

(Tepeden çiftlik binaları)

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

(Manej)

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

(Otağ)

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

(At gezisi)

Kaynak: Alıntılar

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet