IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ocak 2014, 20:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Firefox OS hakkında...




Akıllı ceplerin yeni işletim sistemi Firefox OS'u, baş mühendisine sorduk! İşte verdiği cevaplar...

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Linux dünyasında her yıl, o yıl artık büyük ve yeni bir şeylerin olacağı kehaneti ile başlar ve bu haberler dünya çapında heyecan da yaratır. Fakat aslında o kadar da büyük gelişmeler yaşanmaz ve hayal kırıklıkları oluşur.
Ancak, 2013 bu yıllardan biri olmadı; en azından öyle görünüyor. Çünkü bu kez üç yeni mobil işletim sistemi mobil cihazları fethetmek için hazırlar: Firefox OS, Ubuntu ve Sailfish. Dolayısıyla 2013, Linux telefonların yılı oldu diyebiliriz. Hatta ilk Firefox OS telefonlar piyasaya çıktı bile.
Biz de bu gelişmeleri, Firefox OS'un baş mühendislerinden Jonas Sicking ile değerlendirdik... Arkanıza yaslanın ve bu müthiş röportajımızı okumaya başlayın...

Açık kaynak ve Mozilla kültürü...
Açık kaynak kodlu yazılım dünyasına nasıl başladınız veya geçiş yaptınız?
Çok uzun zaman önceydi... 1998 yılında, Netscape açık kaynak koduna geçiş yaptığında... Ben de bunun çok karizmatik bir hareket olduğunu düşündüm. Mozilla projesine bakıyordum ve web sitesinde oraya buraya tıklıyordum. Sonra kaynağı buldum ve şunu fark ettim ki, buradaki şeyleri anlıyorum.
O sırada bir web geliştiricisiydim ve üzerinde çalışmak istediğim bir teknoloji vardı. Bunu destekleyen bazı kodlar da vardı ama tam anlamıyla çalışmıyordu. Ben de acaba bunu çalıştırabilir miyim diye merak ederek içine girdim ve her geçen gün daha fazla işin parçası olduğumu fark ettim. Tam o sırada da Netscape'de stajyer olarak işe başladım. Okulu bitirince de Mozilla'da çalışmaya başladım ve o günden beridir de buradayım.
Mozilla kültürü nasıl bir şey?
Gerçekten sevdiğim bir şey... Üstelik çok uzun yıllardır burada olmama rağmen bıkmadım, seviyorum, her şey mühendislik kafasıyla yürüyor, bu da hoşuma gidiyor. Aslında garip olan, mobil cihaz üreticileriyle çalışıyor olmamız. Mobil telefon üreticileri ile çalışınca, ürettiğimiz kodlar için bu firmaların teknik ekipleriyle işbirliği yapmak zorunda kalıyoruz, onların ekosistemine girince de alıştığımızdan farklı bir dünya ile karşılaşıyoruz ve bu bizim için çok sıradışı bir deneyim.
Mozilla'da çalışırken, eğer bir fikriniz varsa, bunu iş arkadaşlarınızla paylaşırsınız. Uzun uzun konuşursunuz. Eğer fikir genel olarak beğeni toplarsa, projenin üzerinde çalışmaya başlarsınız. Tüm bunlar, çalışanların inisiyatifine bağlı süreçlerdir. Mozilla'da asla, "bunu yapmak zorundayız çünkü bize çok para kazandıracak bir iş" diye baskı yapılmaz. Dolayısıyla Mozilla kültürü son derece yaratıcı, aslında pazarlama ve finansa değil, mühendisliğe dayalı bir kültür.

Masaüstü için de Firefox OS olacak mı?
Telefonlar için mobil işletim sistemi yapma fikri Mozilla'dan mı çıktı; yoksa telefon üreticileri mi bunu talep etti?
Bu uzun zamandır atmamız gereken bir adımdı. Çünkü tarayıcımız artık geliştiricilerin üzerinde minik uygulamalar yazdığı bir işletim sistemine dönüşmüştü. Hepimiz, Firefox'un artık bir tarayıcı değil de işletim sistemi olmasının önünde neyin engel kaldığını konuşuyorduk. Bu konuşmaların bir noktasında, hadi artık onu bir işletim sistemi yapalım demeye başladık ve yaptık. Kodlamaya tam olarak bir buçuk yıl önce başladık ve bugün Firefox mobil işletim sistemiyle ilk telefonlar piyasaya çıktı bile.

__________________
Hep söylüyoruz namaz 5 vakit, ahlak ise 24 saat farzdır.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
firefox, hakkında, os


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Mozilla Firefox -Kâr amacı gütmemekten gurur duyar -Mozilla Firefox Misyonu hakkında. Sevda Alternatif Arama Motorları 0 03 Ekim 2012 13:50
FireFox 5 Beta 1 || İlk Firefox 5 Beta Sürümü Çıktı azam Bilgisayar Donanımı 3 10 Mayıs 2011 13:15
Firefox'a şok! Slipknot Arama Motorları Haberleri 0 24 Aralık 2010 17:20
Bu Firefox başka Firefox! Slipknot Arama Motorları Haberleri 0 21 Eylül 2010 20:31