IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Ekim 2010, 12:59   #1
Çevrimdışı
Spy
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Google vergi mi kaçırıyor ?




Türkiye'de son birkaç aydır devam eden Google'ın vergi ödememesiyle ilgili tartışmalarda, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı haklı çıkaracak bir bilgiye ulaşıldı.

Teknoloji ve yazılım devi Google'ın ABD'de 3 milyar dolardan fazla vergi kaçırdığı iddia edildi. Aslına bakılırsa teknolojiyle ilgilenen herkesin daha çok dedikodu mahiyetinde bildiği bu bilgi, Bloomberg'in yaptırdığı bir araştırma dosyasıyla iyice gözler önüne serildi.

Google, geçtiğimiz 3 yıl boyunca kazançlarını İrlanda, Hollanda ve Bermuda üzerinden transfer ettiği için büyük bir vergi yükünden kendini kurtarmış oldu. Bu sırada Google'ın gelirleri yükselirken, "Çifte İrlandalı" ya da "Hollanda Sandviçi" denilen teknik kullanılarak Google'ın yurt dışı kazançları için ödediği vergi oranı %2.4'e düşürüldü. Google'ın ödediği bu vergi miktarı en büyük 5 teknoloji firması arasında en düşük olanı.

Birleşik Devletler Hazine Bakanlığı'nda daha önce çalışmış olan Martin A. Sullivan Google'ın vergi konusundaki başarısını "hayranlık uyandırıcı" buluyor.

"Biliyoruz ki bu şirket dünyanın en fazla vergi alan ülkelerinde çalışıyor. Öyle ki buralarda Kurumlar vergisi ortalama olarak %20'nin üzerinde."

Birleşik Devletler gelir vergisi %35 civarında. Google'ın en fazla gelir elde ettiği ikinci Pazar olan İngiltere'de ise bu rakam %28 civarında.

Google'ın kullandığı teknik aslında önceden Microsoft gibi devler tarafından da kullanılıyordu. Metod İrlanda vergi yasalarının sunmuş olduğu avantajlardan yararlanılarak
oluşturulmuş durumda. Şirketlere ait gelirler yasalara uygun olarak bu ülkeye giriyor ve İrlanda'nın %12.5'luk gelir vergisinden muaf tutuluyor.

Kazançlar burada hiçbir vergilendirmeye maruz kalmadan dolaşıma giriyor.

Google: "Her şey yasalara uygun"

Google ise yasalara aykırı bir iş yapmadığı iddiasında.

Jane Penner, şirketin sözcüsü, Google'ın diğer firmalardan farklı bir iş yapmadığı kanısında.
"Google'ın taktikleri sayısız küresel şirket tarafından geniş bir endüstriyel alanda kullanılıyor."
Gerçekten de Google yaptığı bu işlemlerin hepsini yasalara uygun olarak sürdürüyor. Yurt dışına yaptığı fikri mülkiyet satışları için bile gerekli otoritelerden izin
almış durumda.

Nasıl daha az vergi ödüyor?

Operasyon, Google gibi teknoloji firmaları fikri mülkiyetlerini düşük vergilendirmesi olan ülkelerdeki kendilerine ait şirketlere satmalarıyla başlıyor. Bu, yurtdışında elde edilen gelirlerin şirketin ana merkezi tarafından değil de, düşük vergi ödenen ülkede bulunan ikinci firma tarafından toplanmasına olanak sağlıyor.

Transfer Fiyatı ve "Çift İrlandalı"

Google ve Facebook'un taktikleri "transfer fiyatlandırması"na bağlı. Fiyatlandırma Google'a ait şirketler arasındaki işlemler için çıkarılan faturaların kitabına uygun bir biçimde kullanılıyor olması olarak tanımlanabilir. Çünkü şirketler birbirlerine bağlı olsalar da, hala birbirlerinden aldıkları şeyler için faturalandırma yapmak zorundalar.

Burada devreye "Çift İrlandalı" denilen taktik devreye giriyor. Google gibi şirketler öncelikle kendilerine ait olan bir şirkete "fikri mülkiyetlerini" satıyorlar. Mesela Google Ireland Holdings, Dublin'de bulunan adı farklı olan bir google şirketine fikri mülkiyetini 5.4 milyar dolara satıyor. Daha sonra Google Ireland Holdings aldığı bu parayı Bermuda'da bulunan merkezine aktarıyor ve vergi vermekten kurtuluyor.

Bu sırada da Birleşik Devletler'in bütçe açığı artıyor ve yıllık 60 milyar dolara yakın bir kayıptan söz ediliyor.

Google ABD dışındaki bütün operasyonlarında, özellikle Avrupa'da yaptığı reklam satışlarında, kazandığı milyonlarca dolar parayı hep İrlanda üzerinden alıyor ve bu şekilde ABD ve Avrupa'daki ağır vergi sorumluluğundan kurtulmuş oluyor.

Google eğer bu vergi kaçırma yolunu kullanmamış olsaydı, muhtemelen hisselerinin fiyatı 100 dolar düşüecekti. Google'ın şu an hisseleri 607.90 dolar civarında.

veteknoloji

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 25 Ekim 2010, 14:22   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Google vergi mi kaçırıyor ?




Kaçırsın yakışır Google ' ıma ;q

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
mi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Başkanı Google’dan çok vergi verecek! hayLaz Google 0 08 Temmuz 2013 05:06
Google’e vergi savaşı açıldı! Zen Google 0 04 Ocak 2013 16:34
Google'a vergi! Zen Google 0 04 Aralık 2012 14:30
Google Artık Vergi Mükellefi! Ein Haber Arşivi 0 31 Mayıs 2011 11:01
Google, vergi cezası için ne dedi? Juventus Haber Arşivi 0 07 Kasım 2009 10:16