IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Temmuz 2018, 10:34   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İlişkilerde en sık yapılan iletişim hataları





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



İlişkilerde/evliliklerde çok sık tartışmalar, anlaşmazlıklar olabilmektedir. Bu son derece doğaldır. Fakat, kimi zaman bu anlaşmazlıklarda kurulan cümleler son derece yıkıcı ve yıpratıcı olabilmektedir. Anlık öfkelere yenik düşüp karşımızdaki kişiye duyduğumuz sevgiyi hiçe sayan iletişim hataları yapabilmekteyiz.

PROBLEM TEKRAR GÜN YÜZÜNE ÇIKABİLİR

İlişkide sevgi, saygı, güven ve haz ilkeleri çok önemlidir. Bu dört ilkeyi ilişkilerde sağlamak anlamlıdır. Sen diliyle hitap etmek, suçlayıcı ifade etmek, cezalandırıcı bir şekilde ifade etmek, birbirinin ebeveyni otorite pozisyonuna geçmek, hayatı paylaşmaktan öteye geçmek gibi kavramlar iletişim hatalarıdır. Duygusal ve cinsel paylaşımlardan kaçınmak ilişki için istemeyeceğimiz noktalardandır. Bireyselliği korumak gerekmektedir. İlişkide yapılan bir diğer hata iç içe olmaktır. İlişkideki bir problemi başka biriyle (aile üyeleri, arkadaş) paylaşmak ve dışarıya taşımak yerine ilişki içinde çözüme kavuşturulmalı. Aksi takdirde problem dışardan müdahale ile büyüyüp, yanlış yönlere çekilebilir ya da başka bir sorunda bu problem tekrardan gün yüzüne çıkabilmektedir.

KARŞI TARAFI SUÇLAMAKTAN KAÇININ

Karşı tarafı suçlamaktan kaçının. Bir problem karşısında ilişkide haklı ya da haksız aramak yerine birbirinin duygu ve düşüncelerini anlamak önem taşımaktadır. İlişki iki kişiliktir ve sadece tek bir tarafı suçlamak, sorunu karşı tarafa yüklemek bir diğer iletişim hatasıdır. Sürekli olarak geçmişte yaşanmış olayları konuşmak sizi ileriye taşımayacaktır tam tersine ilişkideki sorunları kısır döngü içerisine sokabilmektedir. Geçmişte yaşanan problemleri geçmişe yönelik iletişim ile birlikte geçmişte bırakmak ilişki için en sağlıklı olandır.

İlişkide bireyin haklarına ve kendi benliğine saygı duymak ve onun haklarını ihlal etmemek gerekmektedir. Tartışma esnasında karşı tarafın zayıf yönlerini, hassas olduğu noktaları bilerek o kişiyi bu yönlerden kırmaya çalışmak, bireyin değerlerine saldırmak, hakaret etmek bireyin özgüvenini sarsmakla beraber ilişkideki saygıyı da zedelemektedir.

İLETİŞİM HATALARI YAPMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

• Empati kurun. Duygularınızı, düşüncelerinizi ve kırıldığınız noktaları söylerken doğru aktarımlarda bulunmanız ve kendinizi açıklayabilmeniz için empati kurmak önem taşıyan bir kavramdır.
• Yüksek ses tonundan ve hakaret taşıyan cümlelerden kaçının.
• İlişkide özür dilemekten çekinmeyin.
• Beklentileri karşılıklı olarak uyumlu bir biçimde belirleyin. Her ilişkide problemler yaşanmaktadır. Karşı taraftan sürekli jestler, sürprizler ve sevgi gösterileri beklentisinde olmamak gerekmektedir.
• Geçmişte yaşanan olayları tekrar gündeme getireceksek nötr, sakin kalabileceğimiz koşullarda konuşulmalı aksi takdirde “şu an”ı yaşamalıyız.
• Kötü şeylere odaklanmayın. Ayrılığa, yaşanan kötü olaylara, hatalara takılı kalmak ve düşünmek yaşanacak güzel zamanlarınıza engel olmakla birlikte ilişkiyi anlaşmazlıklara ve huzursuzluğa sürükleyebilmektedir.
• Problem karşısında sorunu görmezden gelip, konuşmamak, içinize atmak sorunun büyümesine sebep olabilmektedir. Sakince duygu ve düşüncelerinizi paylaşmaktan ve profesyonel destek almaktan çekinmeyin.

Psikolog – Aile Danışmanlığı M. Berk K.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ıliskilerde iletisim hatalari


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yazın en sık yapılan cilt bakımı hataları Sanem Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 11 Temmuz 2018 13:51
İlişkilerde yapılan ve uzak durulması gereken 6 hata Sanem Aşk ve İlişkiler 0 11 Mayıs 2018 14:09
En çok yapılan squat hataları Ebru Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 04 Mayıs 2016 11:49
En sık yapılan makyaj hataları AngeL Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 30 Ekim 2013 13:13
Duygusal İlişkilerde Mutluluk YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 05 Mart 2010 03:28