IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

2Beğeni(ler)
  • 1 Post By ZooM
  • 1 Post By AsiRuh

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Şubat 2018, 10:38   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bilgisayar Donanımları ?




Bilgisayarımız bozulduğunda , sıkıntılar çıkarmaya başladığında eğer hakkında hiç bir fikrimiz yok ise en basit sıkıntılarda bile para ödemek zorunda kalabiliriz. Onun hakkında sahip olacağımız temel donanım ve yazılım bilgisi bizi gereksiz harcamalardan kurtarabilir. Bu yazıda donanımsal özelliklerinin en gerekli ve temel olanlarını yazıp açıklayacağız.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

En küçük ve basit makinenin bile dayandığı temel ayakları vardır. Bir çatalı örnek verelim ; bir tutma kolu ve yiyeceğe batan sivri kısmı. Neredeyse binlerce yıldır çatal bu şekilde tasarımlanır. Bilgisayarlarda neredeyse ilk ortaya çıktıkları temel tasarım ilkelerinin etrafında gelişim sürecini sürdürmekte. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin bu temel doğrultusunda gelişmekte. İşte bu temeli de anlatmak amacındayız. Yazıyı size bu ram , bu hard disk vs şeklinde değilde ram bu amaçla var oldu , hard disk bu amaçla var ve şu görevleri yapar şeklinde anlatacağız. Buraya kadar sıkılmadan okuyabildiyseniz aşağıda sizi tekniğin bilinmez ve flu gizemi içinde boğulmadan anlatılmış bir bilgisayar donanım temlleri beklemekte.

Temel Bilgisayar Birimleri Nelerdir ?

Ekran
Bilgisayar yaptığı işlelerin sonuçlarını bize buradan gösterir. Örnek olarak ; bir yazıyı ekrana yansıtır. Bir resmi açar ve bize gösterir. Bir işlemi yaparken işlemin sonuçlarını an be an bize gösterebilir. Facebook’ ta bir iletiyi bize gösterir.

Klavye
Bilgisayara bir takım komutlar vermek için kullanırız. Örnek olarak ; google ‘ da arayacağımız bir kelimeyi bununla yazarız ve enter tuşuna basarız.

Mause
Scroll adında ekranda duran ok işaretini bununla gezdirir ve ekrandaki istediğimiz noktaya bununda ulaşır ve komut veririz. Komutlar şunlar olabilir ; bir resmin açılması için scroll ‘u getirir ve sol butonuna iki defa basarsak o yazı açılır. Bir dosyanın üzerine sağ tıklarsak bir popup menü (küçük açılır menü) şeklinde bir takım seçeneklerin bulunduğu bir menu açılır.

Kasa
en gizemli yer. Bazen siyah bazen renkli ama çoğunlukla bilinmezliklerle dolu bir çok elektronik kartın bulunduğu kutu. İçinden bir takım seslerin geldiği, fanların sürekli çalıştığı , en pahalı parçaların içinde bulunduğu ve tüm işlemleri yapan yer. Klavyenin , ekranın ve mause’ un bağlandığı gizem kutusu !!

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Yukarıda belirtiğimiz dört temel nesnenin bir tanesi çok özel. O da bilgisayar kasasıdır. Bilgisayarımız bozulduğunda kasayı alır tamircinin yolunu tutarız. Bilmediğimiz bir çok işlemi yapar ve belki anlamını bilmediğimiz bir arıza için para öderiz. Çalışmaya ve fanları dönmeye başlamış olan kasa ile geri döneriz.

Şimdi bu gizem ve bilinmezliği bir nebze ortadan kaldırmak için yazımızın ikinci ve en önemli bölümüne geçiyoruz.





Bilgisayar Kasası Nedir ? İçinde Neler Vardır ?
Kasaların üzerinde genelde iki adet düğme bulunur. Bunlardan biri açma kapama düğmesi ve diğeri ise reset düğmesidir.

Power düğmesi ile bilgisayarı açar kapatırız. Reset düğmesi ile ; eğer işletim sistemimiz yani ekranda görünen ve bize yardımcı olmak için durmadan çalışan ana program bir işlem yaparken tıkanmış veya kilitlenmiş ise son çare bu butona basarak bilgisayarımızın yeniden kapanıp açılmasını sağlarız.

Bilgisayarımızın bir de kasasının arkası vardır. Orada da garip soketler , jack bağlantı noktaları vardır. Peki nedir bunlar ?
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bilgisayar kasamızın arkası yukarıda ki resimde açıkca görünüyor. Şimdi bunların açıklamalarını yapalım.

1- Güç kaynağımızın besleme noktası. Bilgisayarımıza buradan enerji veririz.

2- Mause ve klavyenin bağlandığı bağlantı noktaları. Resimdeki gibi klavye ve mause bağlantınız ps2 ise bu bağlantı bilgisayar açılmadan önce yapılmalı yoksa sistem daha sonradan bağlanan ps2 bağlantılarını tanımaz.

3- Ekranımızın bağlandığı ekran kartımızın bağlandığı soket. Ekranımızın kablosunu buraya bağlarız.

4- Ethernet kartımız. Ethernet kartımız ile internete bağlanırız. Yine ethernet kartımız ile ethernet ağlarına da bağlanabiliriz.

Bilgisayarımızın dışını tanıdık. Şimdi sıra en can alıcı noktaya geldi. Bilgisayarımızın içi !

Bilgisayarın içinde iki temel ayrı birim vardır. Bunlar ;
1- Güç Kaynağı ; Anakart ve diğer ortamlara enerji sağlayan birim. Genelde 220 Vac elektriği 5 Vdc , 12 Vdc gibi gerilimlere çevirir. Bu enerji kaynakları ile CPU , Anakart , Fanlar vb birimler beslenir.

2- Anakart ; Bilgisayarımızın temel donanımı , olmazsa olmazı. Ram’ lerin, cpu ‘ların , hard disklerin üzerine bağlandığı , anakart vasıtasıyla haberleştiği mainboard (yani anakart).



Anakartımıza bağlanan temel donanımlar ve görevleri
CPU
Merkezi işlemci birimi. Aritmetik işlemleri yapan birim. Programları işleyen ve bunlara dair sonuçları işleyen birim. En pahalı ve karmaşık parçalardan biri. Bilgisayar teknolojisinin olmazsa olmazlarından biri. Mutlaka soğutulmalıdır. Kararlı çalışabilmesi için sıcaklığının belli sıcaklıklar arasında tutulması gerekir. Bilgisayar ile alakalı tüm işlemleri kendi yapar ve buna paralel olarak aşırı ısınırlar. Soğutulmaları gerekir. Soğutulmazlar ise bilgisayarınız bir anda donar. Açılmaz veya çok zorlarsanız CPU ‘nuz yanar.
Hard disk
Ana veri depolama birimi. Resimleriniz , müzikleriniz bu depoda saklanır. İşletim sisteminiz bunun üzerine kurulur. Bilgisayarınız açılırken bu depodan dosyaları çeker işler ve bilgisayarı açar. Eğer olmaz ise bilgisayarınız açılmaz ve şöyle bir mesaj alırsınız ” no main drive found” yani ana sürücü bulunamadı.

Ram
Random Acsess Memory yani rastgele erişimli hafıza. İçerisindeki hafıza alanları elektronik flip flop’ lardan oluşan birimlerdir. İçindeki veriyi okumak ve içine veri yazmak çok hızlıdır. Hard disklerde ulaşılamayan veri yazma ve okuma hızı sebebiyle programlar tarafından anlık veri yazma ve okuma işlemi için kullanılır. Programlar anlık verileri ve sonuçları bu alana yazarlar. Bu birimler olmaz ise hard disklerin insafına kalırız. Olmadığı durumlarda bilgisayarınız açılmaz. “Bip” şeklinde bir ses duyar iseniz anlayınız ki ram ‘iniz bozulmuş , soketi gevşemiş veya anakartın ilgili ram slotu arızalanmış olabilir.


Ekran kartı
Bir çok anakartta görüntü işlem birimi bulunur ama yüksek performanslı uygulamalar çalıştıracaksanız bu karta ihtiyaç duyabilirsiniz. Sizin ihtiyaç ve talepleriniz doğrultusunda kullanabilirsiniz.



Ethernet kartı
Anakartlar üzerinde mevcuttur. İkinciye ihtiyaç duyarsanız bu birimi ilave olarak kartı anakartınıza bağlayabilirsiniz.

Bios pili
Güncel bios ayarlarınızın ve güncel saat ve tarih ayarlarınızın değişmeden kalması ve güncel tutulması için bu pilin olması gerekir. Örnek olarak; bilgisayarınız kapatıldığında enerjisi tamamen kesiliyor. Tekrar açtığınızda zaman ve saatin hiç durmadan güncel olarak kaldığını görürsünüz. Bu anakart üzerinde cpu dan sonra ikinci ve son slotlu olan ve sökülebilen zaman işlemcisinin durmadan çalıştığı anlamına gelmekte. Pili sökerseniz zamanın anakartınız için artık hiç ilerlemediğinin farkına varacaksınız.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 26 Şubat 2018, 11:42   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Bilgisayar Donanımları ?




@[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] güzel paylaşım eline sağlık yalnız görseldeki kasa biraz tarihi eser : )

__________________
İstersem bırakırım dediğim herşeyin müptelasıyım iradem zayıf değil tutkularım güçlü
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 26 Şubat 2018, 11:43   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Bilgisayar Donanımları ?




milattan kalma @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
donanım


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
2017 Yeni Volvo S90 Donanımları ve Türkiye Fiyatı Winston Otomobil Haberleri 0 09 Nisan 2017 22:52
Masaüstü bilgisayar / Dizüstü bilgisayar Masaları Desmont Ev Dekorasyonu 0 19 Aralık 2014 22:38
Garip Araba İçi Donanımları Afrodit Otomobil Haberleri 0 15 Şubat 2012 11:57