IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Eylül 2016, 10:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Google Deepmind




Yapay Zeka Nedir?


Yapay zeka özet olarak; sistemlerin, yaşayan varlıklar gibi düşünmesini görmesini, algılamasını, otomotor hareketlerde bulunmasını, mantıklı çıkarımlar yapmasını, karar vermesi için biz insanoğlu tarafından kodlanan işletim sistemlerinin genel adıdır. Kendi başına “programlandığı” veyahut “ daha önce programlanmadığı” sistemler üzerinde çalışan istenen bilgileri ve beceriyi sağlayan bir işletim sistemi bütünü. Kısacası zeki canlılar gibi tepki ve karar verebilen sistemler.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


2.dünya savaşında yaşanan kripto savaşlarından sonra şiddetli bir şekilde ortaya çıkan kripto çözme isteği ve arzusu doğrultusunda, “bu kriptoları çözebilecek makine lazım” diye düşünen bilim insanlarıyla başlayan bir süreç. Alan Mathison Turing’in önünde saygıyla eğiliyoruz.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


O zamanlardan bu güne değin yapay zeka, kavram işleyiş, teori, sektör, piyasa, teknoloji ve amaçlar dahilinde birçok dallara ayrılmış ve bu alanlarda gelişimini sürdürmüştür.Genel olarak iki akım ortaya çıkmıştır. Bunlar; Sembolik yapay zeka ve Sibernetik yapay zeka. Günümüzde birçok yapay zeka şirketi ve bu konu dahilinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, çalışan insanlar mevcuttur.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Genel olarak insan düşünme yeteneği ve insan beyninden ilham alarak gelişmeye devam eden yapay zeka sektörü başlarda olduğu gibi artık sadece elektromekanik sistemlerin çok daha ötesine taşınmış ve artık insan beyni ile yarışır duruma gelmiştir.

Yapay zeka konusunda az çok fikir sahibi olduktan sonra ve Google Deepmind yapay zeka şirketiyle ilgili yazıya geçmeden önce isterseniz çok kısa olarak birkaç “önceden programlanmış” yapay zeka örnekleri verelim.

Deep Blue

Deep blue, IBM tarafından geliştirilen ve satranç oynaması için üretilen bir bilgisayar yapay zekasıdır.Çok iyi satranç oynayamayan birisi olarak bu bilgisayarı kıskandığımı belirtmeliyim.Konuya dönecek olursak Deep Blue, dünya satranç şampiyonu kasparov ile oynadığı maçlardan 1-1 sonuç çıkarabilmiştir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Daha sonra yine IBM tarafından Deeper Blue adlı 2. bir satranç yapay zekası geliştirilmiştir. Bu yapay zeka 1997 yılında kasparov’u yenmiştir. Her ne kadar yenilgi kasparov’a ağır gelip “bu işin içinde hile var arkadaş” dedi ise de IBM bu iddiayı yalanlayıp, kasparov’un yeni bir maç davetini reddererek, Deep Blue Projesini kapatmıştır.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Watson

Watson bilgisayar yapay zekası, IBM tarafından geliştirilen bir projedir. Watson ismini IBM’in kurulmasında ön ayak olan isim Thomas J. Watson’dan gelir.
Watson dil işleme analiz yapma, bilgilerden sonuç çıkarma, bilgi alma ve bilgi gösterimi, büyük kanıt toplama, akıl yürütme, makine teknolojilerini öğrenme, hipotez üretme ve puanlama yapmak gibi amaçlarla üretildi. Java ve c++ ile yazılmış ve ayrıca IBM’in DeepQA teknolojisiyle inşa edilerek SUSE Linux Enterprise Server 11 kullanmaktadır.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Watson yapay zekası birçok sektör ve alan için testlere tabi tutulmuş, insanlarla Riziko adı verilen bir yarışmada yarışmış, medikal konularda gözlenmiş ve kısacası elini attığı her sektörde ciddi olarak sonuca ulaşmıştır.Hatta kendisi şu sıralar film yönetmenliğine bile soyunmuştur.Yapay zeka ile ilgili bir film yapacağını söyleyen bir yönetmenin IBM’ den yardım istemesi üzerine Watson bizzat kendisi trailer’i filmin içinden seçerek kendisi oluşturmuştur.
Watson hala geliştiriliyor. Umarım geleceğin skynet’i olmaz diye iç geçirmedim değil açıkçası.
Az çok yapay zekaya ve örneklerine değindikten sonra asıl konumuz olan Google DeepMind’a geçebiliriz. B


Buraya kadar yazdıklarımız Google DeepMind’dan bahsetmek adına bir ön bilgilendirme niteliğindeydi. Şimdi de biraz Google DeepMind’tan bahsedelim.


Google DeepMind


İngilterede Eylül 2010 tarihinde yapay zeka alanında Deepmind adıyla kurulmuştur. Kurucuları Demmis Hassabis, Shane Legg, Mustafa Suleyman’dır.
Sistem, insan beyninin sahip olduğu nöron ağ yapılarını örnek alarak tasarlanmış, çalışma prensibi olarakta aynı şekilde yapay sinir ağları üzerine inşa edilmiştir.

Deepmind şirketi, 2014 yılında facebook ve google’ın hedefi haline gelmiştir. Ve bu şirketi kendi şirketlerine bağlamak için kıyasıya mücadeleye girilmiştir. Netice olarak söylenen o ki 500 milyon dolar civarında bir paraya google yapay zeka şirketini kendine bağlı şirketler zincirine dahil etmiştir. Google Deepmind ismini alan şirket, google bünyesine geçtikten sonra çalışmalara hız vermiştir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

İnsanlar oyunu nasıl oynuyor düşüncesiyle yola çıkan yapay zeka şirketi, yukarıdaki yazıda da bahsedilen Deepblue yada Watson gibi önceden programlanmamıştır. Yapay öğrenme ağ sisteminin üzerine yüklenen programları, daha çok oyunları kendi tecrübesiyle öğrenen ve kendini sürekli olarak geliştiren bir yapay zekadır. Örneğin bir oyunda ilk olarak başarısız olduğunda, bir sonraki denemede daha iyisini yapabilmektedir. Tecrübe ettikçe daha da kendini geliştiren bir yapay zeka.

Herhangi bir kodlamaya ihtiyaç duymadan derin destekli öğrenme kabiliyeti sayesinde bana kalırsa, diğer yapay zekalara şimdiden çoktan fark atmış durumda.

AlphaGO

Google Deepmind şirketi, kökeni uzak doğuda ve asyada olan ve bu coğrafyalarda daha çok oynanan “GO” oyununu program haline getirdi.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Yapay zeka oyunu öğrendi ve tecrübe sahibi oldu. GO oyunu satranç dama yada herhangi başka bir strateji oyununa benzemediği için diğer yapay zekalarla arasındaki fark buradan gelir. Şöyle ki GO oyununda her ne kadar zeka akıl ve strateji önemli ise de asıl önemli olan diğer faktör, his’tir. Yani hissederek oyun oynayan bir yapay zeka AlphaGO. Dediğimiz gibi oynadıkça daha mükemmel olan bir yapay zeka.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Ekim 2015’te Avrupa GO şampiyonu Fan Hui’yi yenerek, profesyonel alanda bir oyuncuyu yenen ilk GO yapay zekası olarak tarihe geçmiştir.
DeepBlue ‘nun kasparovu 1997’de yenmesinin ardından ilk defa başka bir yapay zeka profesyonel bir alanda kesin zaferini ilan etmiştir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Google Deepmind Amacı Nedir?


Google Deepmind şirketinin amaçları dahilinde geliştirme test etme süreci devam etmektedir. Özellikle sağlık sektöründe ciddi anlamda üzerinde durulan yapay zeka, bu alanlarda çeşitli testlere tabi tutulmuş ve yapay zeka tarafından yapılan testlerde başarı sağlanmıştır. Her ne kadar şimdilik sonuç üretebilme alanları sınırlı olsada heran geliştirilen yapısı sayesinde yakın tarihte sektörde yerini alabilir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Dönem dönemde olsa; acil hastalar kazalar, patoloji, radyoloji, yoğun bakım, HIV, depresyon gibi alanlarda çalışma yapan şirket, satın aldığı bu hasta bilgileri için sanırım biraz başı ağrıyor olmalı.

Umarız ki bu tür yapay zekaların, kanser aids, genetik hastalıklar ve birçok alanda henüz çare bulamadığımız hastalıklar için çözüm üreten bir yardımcı olurlar.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Google Deepmind ve diğer yapay zekalar ve hatta yapay zekaların algoritma ve çalışma prensiplerini belirleyen öğrenme şekillerini ve yöntemlerini belirleyen sistemlerin hala yoğun şekilde geliştirildiğini görüyoruz. Ucu bucağı insanın hayalleri ve ihtiyaçları ile sınırlı olan bu yapay zekalar gelecekte insanlık ile birlikte hareket edecek ve birlikte yükselecek.Ve dahası insanoğlunun bir başka bilgi ve yaşam eşiğini geçmesinde en mühim yardımcısı olacaktır.



Son Olarak…


Her ne kadar yapay zekaların inanılmaz bir şekilde evrilmesinden bahsettiysek de ileride kaçınılmaz olarak herkesin karşısına mutlaka çıkacak olan bu sistemlerin, nelere gebe olacağı nelere yol açacağı konusunda insan çekinmiyor değil. Zira batı medeniyetinin her şeyi silah olarak görme ve tüm icatlarını bu savaş sanatı üzerine yapması insanı ister istemez tedirgin ediyor. Zira google’ın yakın zamanlarda yaptığı satın almalar, amerikan savunma bakanlığı ile olan bağlantıları, pentagon için yapılan projeler vesaire.
Hawking ,"Yapay zeka teknolojisi insanlık tarihi için en büyük başarı olabilir ama dikkatli olunmalı aksi taktirde insan ırkının son başarısı da olabilir." dediğine göre durup biraz düşünmek şart.

Yine Hawking’e göre,“Uzun vadede partiküllerin insan beyninden daha gelişmiş hesap ve planlar yapacak şekilde organize olmasını engelleyecek hiç bir fizik yasası bulunmuyor. Böyle bir oluşum bizler için büyük bir dönüm noktası olabilir. Elbette bu filmlerdekinden çok daha farklı şekilde gerçekleşebilir. Yapay zeka sürekli kendini geliştirir. Böyle bir teknoloji ekonomik piyasaları kontrol altına alır. İnsan mucitlerden daha fazla keşif yapmaya başlar, insanların anlam bile veremediği silahlar geliştirebilir.” Bu açıklama bile insanın gözünün korkmasına kafi derecede yeter diye düşünüyorum.


Verhasıl kelam Google Deepmind ile ilgili paylaşabileceklerim bu kadar.Umarım faydalı, siz değerli okuyucuları sıkmayan bir yazı olmuştur.

Teşekkür ederim, saygılarımı sunarım.

Dipnot:Ancak yine de siz siz olun mutfak robotunuza dahi güvenmeyin : ))

Kaynak:
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
deep, hawking, yapa


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Google Arattığınız Kelimelere Dikkat Bazı Kelimler Google Şaşırtabilir hayLaz Google 0 04 Eylül 2013 16:31
Google'dan 24 Kasım Öğretmenler Günü için doodle (Güncel) Teşekkürler..''Google'' Sevda Arama Motorları Haberleri 2 24 Kasım 2012 11:28
Google Charlie Chaplin'i Unutmadı; 122. Doğum Gününde Google Doodlesinde (Video) Sevda Arama Motorları Haberleri 0 16 Nisan 2011 04:03