IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Nisan 2010, 17:07   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Röportaj : Bican Yaman Yazgan




Sabancı grubu şirketlerinden Brisa AŞ'de Proje lideri olarak çalışan Sn. Bican Yaman Yazganla söyleşi tadında röportaj yaptık. Sorularımıza şirket ve kendi bakışını ve tecrübelerini yansıtarak, ceviz.net grubumuzdaki üyelerimize farklı bir bakış açısı sağlayabileceğini düşünüyorum.

# Öncelikle Bican Yaman Yazgan kimdir?


1974, Gölcük / Kocaeli doğumluyum. Ankara Fen lisesi (1992), ardından Boğaziçi üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden 1997'de mezun oldum. 1998-1999 yılları arası Koçfinans A.Ş Stratejik Planlama departmanında sistem analisti olarak çalıştım. Askerlik görevim sonrası 2000 yılında Sabancı Holding - Bridgestone ortaklığı Brisa A.Ş'de Endüstri Mühendisliği Direktörlüğü bünyesinde çalışmaya başladım. 2005-2006 yılları arası Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Yönetimde Bilişim Teknolojileri (ITM-Information Technologies in Management) programından yüksek lisans derecesi aldım. 2001 - 2006 yılları arası Brisa MES projesi sistem analisti ve proje yöneticisi görevinde bulundum. 2006 yılında Proje Lideri olarak atandım. 2009 Mart ayından itibaren tüm üretim bilgi sistemlerinden sorumlu olarak Fabrika Otomasyon Sistemleri lideri olarak görevime devam etmekteyim.



# Kaç yıldır BT yöneticiliği yapıyorsunuz? BT yöneticiliğinin avantaj ve zorlukları neler?



3 yıldır profesyonel olarak BT yöneticiliği yapıyorum. Öncelikle iş tatmini açısından benim için son derece uygun bir iş. Sürekli gelişen teknolojileri takip etme, değerlendirme ve uygulama planları hazırlama, şirket iş süreçlerini ve bunların getirdiği BT gereksinim ve özgün tasarımlarını oluşturma, kısaca şirketin gelecek hedeflerine yol almada BT'yi en uygun biçimde uygulama ve kullanma bu işin en tatmin edici kısmı. Tabii ki bitmeyen iş taleplerini karşılama ve sürekli teknolojiyi güncel takip etme işin en zor kısmı.

# Projelerinizde kullandığınız teknoloji, platformlar ve alt yapılardan bahsedermisiniz?

Biz projelerimizi yaparken mümkün olduğu kadar BT alt yapılarını konsolide tutmaya çalışıyoruz. Özellikle veritabanı, yazılım ortamı ve donanımda pazarın en büyük firmaları ile çalışıyoruz. Bu strateji yazılım geliştirmede kaynak bilgi ve becerilerinin konsolidasyonu, satınalma sürecinde de pazarlık gücü kazandırıyor. Bu alt yapılara örnek olarak;

Üretim Sistemlerinde;
2000 yılında devreye alınmış olan fakat yakın gelecekte upgrade edeceğimiz bir uygulamamızda AS/400 üzerinde ILE/COBOL yazılım dili ve DB2/AS400 kullanıyoruz.
Diğer tüm uygulamalarımız veri tabanı olarak Oracle 10g EE kullanmaktadır.
Üretim yönetim sistemimiz Wonderware ürünlerini kullanıyor. Ayrıca Üretim Planlama için IMS firmasının ICRON Versiyon 2 kullanıyoruz.
Genel yazılım geliştirme ortamımız .NET olmasına karşın mevcut bir uygulamamızda Java da kullanıyoruz.
Raporlama içinse Oracle firmasının BI EE ürününü tercih ettik. Donanım olarak HP ürünlerini tercih ediyoruz.

# Yazılım üreten/geliştiren firmaları araştırma ve görüşme aşamalarında Partner olarak mı, tedarikçi olarak mı değerlendiriyorsunuz?

Brisa BT yönetiminin stratejilerinden birisi dış kaynak kullanımının teşvik edilmesidir. Bu bağlamda kendi personelimizi sistem tasarımı ve proje yöneticiliği konularında eğitmeye çalışıyoruz. Küçük yazılımlar hariç diğer tüm uygulama geliştirmelerini dış danışmanlar kullanarak gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz kişiye bağımlı kalmadan piyasada bulabileceğimiz uzman danışmanlarla çalışmak. Bu sayede hem farklı bakış açıları elde ediyoruz, hem de danışmanlık maliyetlerimizi ve çıktı kalitemizi arttırıyoruz. Bununla birlikte özellikle know-how gerektiren ve uygulama geliştiricinin şirket süreçlerini bilmesi gerektiği uygulamalarda sabit kişi ve tedarikçiler ile de çalışıyoruz. Bu durumda partner olarak ilişki kurmayı tercih ediyoruz.

# Web teknolojilerine nasıl bakıyorsunuz? Çalışmalarınızda web teknolojilerinden ne ölçüde faydalanıyorsunuz?

Bizim için uygulamanın yapısı ve kullanım durumu seçeceğimiz ortam en büyük girdiyi oluşturuyor. Örneğin, üretim süreçlemizde makinalarla veri alışverişi yapan uygulamalarımızın ortalama olarak saniyede 2500 transaction'ı yönetebiliyor olmaları gerekiyor. Bu durumda web uygulamalarını tercih etmiyoruz. Buna karşılık özellikle görsellik ve kullanıcılarının çok ve farklı lokasyonlarda olması durumunda veya R/F bağlantıları gerektiren el terminalleri uygulamalarında web teknolojilerini tercih ediyoruz. Örneğin kalite yönetimi uygulamamızda veri girişi yapan kişi sayısı çokluğu ve çok farklı lokasyonlardan yapılıyor olması buna paralel transaction sayısı günde 1500 lere kadar düştüğü için web uygulamasını tercih ettik. Bunun gibi raporlama amaçlı kullandığımız Oracle İş Zekası (Oracle BI) uygulamasıda web üzerinde sistemimize entegre kullanılmaktadır.

# Cognos gibi lider bir BI uygulaması varken Oracle BI'yı kullanma nedeniniz nedir?

3 temel başlıkta toplayabiliriz;
1-Operasyonel veritabanı ve veriambarının Oracle olmasını istedik. Real time reporting'de Oracle Streams uygulaması kullanıyoruz
2-Gartner raporlarında gelişme açısından ön planda.
3-Pazarlık gücü
Özet, hem maliyet açısından hem de fonksiyonel olarak tüm yapıların Oracle üzerinde olmasının avantajını yaşamak.

# Özellikle neden SQL Server yerine yüksek maliyetli Oracle'ı seçtiniz



Oracle Real Time Cluster kullanıyoruz (3 makina online aktif). Transaction rate ve performans olarak oldukça üstün görüyoruz. Ayrıca Oracle'a özgü bazı SQL komut ve işlevlerini kullanıyoruz (örnek: lock-lead) Kullandığımız işletim sisteminin HP-UNIX olmasıda bir tercih sebebi tabi.


# Geliştirdiğiniz proje ekiplerinizde olmazsa olmazlarınız nelerdir?

Üretim sistemleri bazında proje ekibinde en büyük katma değeri, işin gerektirdiği talepleri genel yazılım algoritmalarına bağlı olarak analiz edip adaptasyonu sağlayan iş analistlerimiz yaratıyor. Birbirinden farklı departmanların ortak ve konsolide bir yazılımı kullanmalarından durumunda iş taleplerine göre yazılımda yapılacak bir değişikliğin diğer üretim süreçlerini bozmaması açısından çok iyi analiz edilip değerlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle proje ekiplerimizde yeralan BT çalışanlarımızın iş süreçlerini gelen taleplere alternatif yaratacak kadar iyi bilmeleri gerekiyor. Kaynakların etkin yönetimi ve maliyetlerin kontrolü açısından da küçük yada büyük bütün projeleimizde mutlaka bir proje lideri bulunduruyoruz.

# Projelerinizde sistemler dışında, yazılım geliştirmenin rolü nedir? Ne ölçüde yazılım geliştiriyorsunuz, geliştirilen sistem ve yazılımlara ne ölçüde müdahale ediyorsunuz?


Gelişen BT teknolojilerinde yazılımlarınların satın alınmalarından sonra geliştirme için gereken mühendislik/programcılık iş gücünün azaltılması ve BT yazılım geliştirme maliyetlerinin kontrol altında tutulması için yazılımlar içerdiği fonksiyonlar tedarikçi tarafından hazır, veri yapıları süreçlere uygun olarak tasarlanıp piyasaya sürülüyor (Örn SAP ve benzeri ERP uygulamaları). Bu nedenle bizimde tercihimiz satın alınan yazılımlarda minimum geliştirmeyi yaparak standart uygulamaları kullanmak. Bu süreç aynı zamanda yazılımların upgrade'i sırasında adaptasyon ve test sürecinide kolaylaştırıyor. Üretim sistemlerinde biz bu yapılara uymaya gayret gösteriyoruz. Mevcut durumda kullandığımız birçok yazılım eski versiyon olduğu için bu özellikleri desteklememekte ve dolayısıyla yazılım geliştirme konusunda yoğun olarak dış kaynak kullanıyoruz.

# Yazılım ihtiyacınızda, tedarik sürecinde belirlediğiniz temel şartlar neler? Mesela illede java & oracle olsun dermisiniz? Yoksa; sonuçta en hızlı, dinamik ve etkin altyapı olduktan sonra, çokta mühim değil mi dersiniz?


Geliştireceğiniz uygulamanın ihtiyaçları bu konuda temel karar noktasını oluşturuyor. Teorik olarak uygulamanın ihtiyacını karşılayan veritabanı veya uygulama geliştirme ortamı yeterli oluyor. Fakat, son 1 yılda şirket BT stratejisi olarak uygulama ortamlarının konsolidasyonu ve dünya çapında olan tedarikçilerle çalışmayı planlıyoruz. Bu konuya 2 örnek verebiliriz, üretim yönetim uygulamamız hem Microsoft SQL Server, hem Oracle üzerinde çalışabilmesine rağmen uygulama ihtiyaçları ve veri tabanı performans parametreleri göz önüne alındığında şirkette yaygın olarak kullanılan MSSQL server yerine Oracle veritabanını kullanmayı seçtik. Bu büyük yatırımla birlikte gene üretim süreçlerinde kullandığımız küçük çaptaki uygulamaların kullandığı sql veritabanlarınıda konsolidasyon çalışmaları kapsamında Oracle üzerine aktardık. Uygulama ortamı olarak ta üretim süreçlerinde kullandığımız standart Wonderware firmasına ait yazılımları ve Microsoft dotnet uygulamalarını kullanmaktayız.

# Wonderware ve Oracle gibi büyük firmaların sizinle direkt partner çalışmaları olduğunu biliyoruz, bundan biraz bahsedermisiniz?


Şirket üretim yönetim projesi Wonderware ürünlerini kullanan dünyadaki en büyük projesi ve şirket olarak Türkiyede Oracle'ın en büyük müşterisiyiz. Bu sebeple her iki firmayla da ciddi anlamda partnerlik ilişkimiz var. Partner derken, "Kazan-Kazan" ilişkisine dayalı pazarlık gücü ve en önemlisi yazılımlarda meydana gelecek buglarda öncelikli müdahale ve şirkete özel patch geliştirme ve uygulama önceliğine sahibiz.

# Sosyal hayatınız nasıldır?

Üniversite zamanında çok fazla sosyal aktivite yapıyordum. Şimdi ise profesyonel salon dansları eğitmeniyim ve ders vermeye düzenli devam ediyorum. Bunun dışında en büyük ilgim briç oynamaktır.


Ceviz ailesi olarak Yaman Bey'e teşekür ederiz

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 26 Nisan 2010, 17:09   #2
Çevrimdışı
glu
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : Bican Yaman Yazgan




Gecen gün yine aynı sitede okumuştum. İş hayatında başarılı bir insan. Güzel ve faydalı bir Röpörtaj olmuş.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 12 Mayıs 2010, 19:43   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : Bican Yaman Yazgan




bican fena adam yha
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 17 Haziran 2010, 15:20   #4
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : Bican Yaman Yazgan




Elindemi büyüdü.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bican, yaman, yazgan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yaman Komşu, Yaman Avrat, Yaman At; Birinden Göç, Birin Boşa, Birin Sat PySSyCaT Atasözleri ve Deyimler 0 01 Ekim 2014 12:17
Yazgan Sauvignon Blanc Zen İçkiler İçecekler 0 19 Şubat 2012 23:58
Yazgan Dolce Vita Roze Zen İçkiler İçecekler 0 17 Şubat 2012 22:38
Aşı maceraları (Yankı YAZGAN) Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 13 Şubat 2012 20:47