IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 01 Ekim 2010, 20:04   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
C++ ın yaratıcısı Bjarne Stroustrup ile röpörtaj.




Programcılığın efsane isimlerinden biri ve C++ ın yaratıcısı olan Bjarne Stroustrup...
C++ ın yaratıcısı AT&T Labs. araştırma Müdürü Bjarne Stroustrup

Gerek sosyal gerek fen bilimeri olsun, insanoğlunun düşünsel serüveninde yer alan iki temel sorudan biri olan " nasıl " ı bilgisayar adındaki " aptal " makinelere öğretme bilimi denilebilecek programcılığın efsane isimlerinden biri ve C++ ın yaratıcısı olan Bjarne Stroustrup geçtiğimiz aylarda Türkiye deydi. Stroustrup, ODTÜ IEEE tarafından düzenlenen Serbest yazılım yarışması etkinlikleri çerçevesinde İTÜ Ayazağa kapüsünde bir seminer verdi.
1950 yılında Danimarka da doğan , İngiltere de Cambridge Üniversitesi nde doktorasını tamamlayan ve halen AT&T Laboratuarlarında Araştırma Müdürü olan Stroustrup un ilginç sorulara verdiği cevaplar.



Soru : C++ çok güçlü bir dil olmasına rağmen bir bağlamda yeterince yaygın olduğu söylenemez, özelliklede son kullanıcılar söz konusu olduğunda. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?



Cevap : Aslında hem evet hemde hayır. IDC nin rakamlarına göre dünya üzerinde çoğunluğu C++ olmak üerece 4.5 milyon C ve C++ kullanıcısı var. Windows platformlar, gömülü sistem programcılığı ile Unix ve türevlerinde programcılar hep bu dili kullanmak zorundalar, kaldıki ellerindede başka bir şey yok. Eh tabiki düşük seviye ve özelleşmiş programcıların kullanamaması çok doğal. Bilgisayar kullanıyorsanız emin olun ki, C++ kullanıyorsunuz.


Soru : Programcılığın geleceğinde, yakın bir zamanda büyük bir aşama bekliyormusunuz? Örneğin daha zeki diller yaratılabilecekmi? Uzun yıllardır bilgisayar dil mantığında çok büyük bir değişim olduğu söylenemez...


Cevap : Bence hayır, zira bu çok büyük bir geneleme olur. Belirli iş akışlarını oluşturmak için özel bir anlamda programcılık yapmak başka, her şeyin altında yer alan genel amaçlı kod yazmak başkadır. C++ da asıl amaçlanan budur yani her şeyin temelinde yer almak. Şunu gönül rahatlığıyla söyliyebilirimki asla vasat kullanıcıların başa çıkabileceği basitlikte bir dil olmıyacak. Hayatımızda önem verdiğimiz şeylerin iki ortak özelliği vardır; Birincisi görünmez olmaları ikincisi ise amatörler tarafından yapılmamış olması. İşte C++ bu yüzden sürekli büyüyen ve bu kadarda güçlü bir dildir.


Soru : Ya C++ ? Eserinizi nasıl bir gelecek bekliyor?


Cevap : Geleceği tahmin etmek oldukça güç. Uluslararası bir standardımız var ve bu standart üzerinde C++ topluluğu düzgün bir gelişme içerisinde olucak. Kullanıcı sayısı ve çeşitliliğin artmasına paralel olarak büyüyecek. burada önemli olan nokta, C++ ın profosyonel yazılım geliştiriminin önemli bir basamağı olması. Kişisel görüşüme göre de bu hep böyle kalacak.


Soru : Bu sıralar yazılım dünyasında adından sıkça söz ettiren Microsoft un geliştirdiği C# ( C Sharp ) hakkında ne düşünüyorsunuz?


Cevap : Microsoft un bu patentli dilinin başarılı olup olmıyacağını açıkçası bilmiyorum. MS Uygulama Geliştirme Mühendislerine yönelik hazırlanmış bir dil. Microsoft un her şey gibi bunuda biraz abartmış olduğunu düşünüyorum. Ne kadar güçlü olduğu birazda ne kadar para koydukları ve ne kadar desteklediklerine bağlı. Bu arada neyin üzerinde geliştirdiklerini zannediyorsunuz? Tabiki ki C++
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Temel olarak söyleyebilirimki, asla C++ kadar güçlü değil.


Soru : O zaman, programcılık alanında radikal bir gelişim beklemiyorsunuz diyebilirmiyiz?


Cevap : Böyle bir şeyin olacağına inanmıyorum. Programcılık tarihi öncelikle sabit ilerleme zincirlerinden oluşur. Bu sabit adımlar devrim olarak lanse edildi. Örneğin, nesne tabanlı diller radikal gelişmeler olarak nitelendirildi. Evet. 30 yıllık tarihinde çok önemli ve çok güzel bir adım ki ben 25 yıldır içindeyim. Genetik programala şuanda insanlara devrim gibi geliyor. Bu çok doğal zira insanlar daha önceki adımlardan haberdar değiller.


Soru : Bilgisayar byte larının hem 1 hemde 0 olabildiği " Quantum Computing " için radikal bir değişim diyebilirmiyiz?


Cevap : Konsept olarak devrimsel gözüktüğü doğru. Bu dil şimdilik sadece laboratuarlarda kullanılıyor. Sanırım bu çeşit 5 bir yapabildiler ve yakında bu sayı 30 a çıkacak. Yinede santrançtaki " 8 kraliçe " problemini çözecek seviyelere gelmesi uzun zaman alacak. Günün birinde genel amaçlı bir programlama dili haline gelebilir ama muhtemelen bu benim zamanımda olmıyacak. Böylesi bir tahmin insanın yanılmak isteyeceği bir türden ama yinede...


Soru : Son olarak, programcıların iletişim kurabileceği bir dil yarattınız. Nasıl bir duygu bu?

Cevap : Hem çok heyacan verici hemde çok korkutucu. Korkutucu çünkü çok açık şekilde insanların düşünme şeklini etkiliyorsunuz. Eğer doğru şeyler yaparsanız insanlara yeni ufuklar açabilecek yeni düşünme şekilleri yaratabilirsiniz ama eğer yanlış yoldaysanız insanların hayal gücünü kısıtlarsınız. Heyacan verici ve korkutucu bir his bu. Gösterişsiz, sade... Ve sorumluluğu yüksek...
Tarih : 08-Şubat-2002
Kaynak : IT-BUSINESS WEEKLY Dergisi
Alıntı : IT-BUSINESS WEEKLY Dergisi
Dökümanı Yazan : Fatih Hood -
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
- [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 01 Ekim 2010, 20:15   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: C++ ın yaratıcısı Bjarne Stroustrup ile röpörtaj.




Paylaşım için teşekkürler.

__________________
Yine Yeniden Aga.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bjarne, stroustrup, yaratıcısı, İn


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Her işin yaratıcısı Ecrin Genel İslami Konular 0 16 Temmuz 2013 08:31
Ekotopya'nın yaratıcısı öldü PassioN Kültür ve Sanat 0 27 Nisan 2012 21:53
Porsche 911'in yaratıcısı öldü PassioN Otomobil Haberleri 0 06 Nisan 2012 21:42