IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Nisan 2018, 15:22   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda Nefes Alma Kardiyak Acil Durumlar




1 Yaşından Küçük Bebekler için Nefes Alma Kardiyak Acil Durumlar
Bilmeniz Gerekenler

Aşağıda kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) için anlatılan prosedürler KPR eğitimi yerine geçmez, en etkin ve güvenli olarak bu konuda eğitim almış kişiler tarafından uygulanabilir.

Eğer nefes darlığının nedeni boğulmaysa, sayfa 12’de BOĞULMA-1 yaşından küçük bilinci kapalı bebekler için yazılı olan prosedürleri takip edin.

Bunları Yapmayın
Eğer kalp atımı varsa göğse kalp masajı yapmayın çünkü yaparsanız atan kalbi durdurabilirsiniz.

Eğer omurilik zedelenmesinden şüpheleniyorsanız bebeğin nefes alıp almadığını kontrol etmek için başını ya da boynunu hareket ettirmeyin.

NE ZAMAN PROFESYONEL YARDIM ALMALI?

Eğer tek başınıza değilseniz biriniz acil ambulans yardımı isterken diğeri KPR’ye başlasın.

Eğer tek başınızaysanız yardım isteyin! Eğer KPR eğitimli iseniz bir dakika boyunca KPR yaptıktan sonra telefonla acil ambulans yardımı isteyin.
Eğer tek başınızaysanız ve KPR bilmiyorsanız acil ambulans yardımı için hemen telefon açın ve size söylenenlere göre hareket edin.
Bebeğinizin uyanık olup olmadığını anlamak için ya sırtını sıvazlayın ya da omzuna elinizle hafifçe vurun.
Eğer yanıt vermiyorsa, bebeği elinizle başını ve boynunu desteklerken bir bütün halinde sırtı sert bir yüzeyde olacak şekilde sırt üstü yatırın. Göğsünü açın.
Bebeğin çenesini yukarıya ve başını geriye doğru çekerek dilinin nefes borusundan uzaklaşmasını sağlayın.
Eğer omurilik zedelenmesinden şüpheleniyorsanız sadece çenesini aşağıya çekerek ağzın açık kalmasını sağlayın, başını ya da boynunu oynatmayın.
Kulağınızı bebeğin ağzına yaklaştırın ve göğüs kafesi hareketi olup olmadığını izleyin. Beş saniye boyunca nefes alıp almadığını gözleyin, dinleyin ve hissedin.
Eğer bebek nefes almıyorsa aşağıdaki şekilde suni solunuma başlayın:
Bebeğin başını bir elinizle kavrayıp sabit tutarken ağzını ve burnunu kendi ağızınızla sıkıca kapatın. Bir ya da bir buçuk dakika süren iki nefesi yavaşça arada sadece nefes almak için durarak peş peşe verin.
Eğer bebeğin göğüs kafesinin yükseldiğini görmüyorsanız gene başını kavrayın ve iki nefes daha verin.
Eğer halen göğüs kafesi yükselmiyorsa nefes yolu tıkalıdır
Eğer bebeğinizin göğüs kafesi yükseliyorsa, iki parmağınızı bebeğin üst kolunun iç kısmına hemen dirsek üstüne bastırarak 5 ile 10 saniye boyunca nabzı hissetmeye çalışın.
Eğer bebekte nabız alınıyorsa her üç saniyede bir, bebeğe tek nefes vermeye devam edin. Verilen her 20 nefes sonrasında (her bir dakikada) nabzını tekrar kontrol edin.
Bir dakika sonrasında telefonla acil ambulans yardımı isteyin. Nefes vermeye ve nabzı kontrol etmeye devam edin.
Eğer bebeğinizde nabız yoksa aşağıdaki şekilde kalp masajına başlayın:
Bebeğin başını bir elinizle tutun ve iki parmağınızı göğüs kafesinin ortasında yer alan kemiğin üstüne meme başlarının hemen altında olacak şekilde koyun. Üç saniye boyunca derinlik olarak göğüs kafesinin yarısını ya da üçte birini aşağıya itecek şekilde beş kez parmaklarınızla bastırın. Masajı düzgün ve ritmik bir şekilde parmaklarınızı göğüsten ayırmadan uygulayın.
Bebeğinize bir nefes verin ve peşinden beş kalp masajı uygulayın. Bunu 10 kez tekrarlayın.
Her 5 ile 10 saniyede bir nabız olup olmadığını kontrol edin.
Bebeğin nabzı alınana kadar ya da tıbbi yardım gelene kadar 10. ve 11. maddeleri uygulamaya devam edin. Eğer nabız alınmaya başlarsa 8. maddeyi uygulamaya başlayın.
1 – 8 Yaş Arası Çocuklar için Nefes Alma Kardiyak Acil Durumlar
Bilmeniz Gerekenler

Aşağıda kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) için anlatılan prosedürler KPR eğitimi yerine geçmez, en etkin ve güvenli olarak bu konuda eğitim almış kişiler tarafından uygulanabilir.

Eğer nefes darlığının nedeni boğulmaysa sayfa 18’de BOĞULMA-1 yaşından büyük bilinci kapalı çocuklar için yazılı olan prosedürleri takip edin.

Bunları Yapmayın

• Eğer kalp atımı varsa göğse kalp masajı yapmayın çünkü, yaparsanız atan kalbi durdurabilirsiniz.

Eğer omurilik zedelenmesinden şüpheleniyorsanız çocuğunuzun nefes alıp almadığını kontrol etmek için başını ya da boynunu hareket ettirmeyin.
NE ZAMAN PROFESYONEL YARDIM ALMALI?

Eğer tek başınıza değilseniz biriniz acil ambulans yardımı isterken diğeri KPR’ye başlasın.
Eğer tek başınızaysanız yardım isteyin! Eğer KPR eğitimli iseniz bir dakika boyunca KPR yaptıktan sonra telefonla acil ambulans yardımı isteyin.
Eğer tek başınızaysanız ve KPR bilmiyorsanız acil ambulans yardımı için hemen telefon açın ve size söylenenlere göre hareket edin.
Çocuğunuza hafifçe dokunun veya sarsın ve ismiyle seslenerek bilincinin açık olup olmadığını anlayın.
Eğer çocuğunuz size yanıt vermiyorsa onu bir bütün halinde başını ve boynunu kuvvetlice destekleyerek sert bir yüzey üstüne sırt üstü yatırın. Göğsünü açın.
Çocuğunuzun çenesini yukarıya ve başını geriye doğru çekerek dilinin nefes borusundan uzaklaşmasını sağlayın. Eğer omurilik zedelenmesinden şüpheleniyorsanız başını ya da boynunu oynatmadan çenesini aşağıya doğru çekin. Ağzının kapanmasına izin vermeyin.
Kulağınızı çocuğunuzun ağzına yaklaştırın ve göğüs kafesi hareketi olup olmadığını izleyin. Beş saniye boyunca nefes alıp almadığını gözleyin, dinleyin ve hissedin.
Eğer çocuğunuz nefes almıyorsa aşağıdaki şekilde suni solunuma başlayın: Çocuğun başım bir elinizle kavrayıp sabit tutarken diğer elinizin baş ve işaret parmaklarıyla burun deliklerini sıkın ve kendi ağzınızla onun ağzını tam kapatın. İki dolu nefesinizi yavaşça ve arada sadece nefes almak için durarak verin.
Eğer çocuğun göğüs kafesinin yükseldiğini görmüyorsanız gene başını kavrayın ve iki nefes daha verin. Eğer halen göğüs kafesi yükselmiyorsa nefes yolu tıkalıdır. 18. sayfaya BOĞULMA-1 yaşından büyük bilinci kapalı çocuklar için olan bölüme bakın.
Eğer çocuğunuzun göğüs kafesi yükseliyorsa iki parmağınızı onun Adem elması kemiğinin üstüne koyun. Parmaklarınızı Adem elması ile boynunun yanındaki kaslar arasındaki oluğa kaydırın ve beş ile on saniye boyunca nabzı hissetmeye çalışın.
Eğer çocukta nabız alınıyorsa her dört saniyede bir, tek nefes verin. Verilen her onbeş nefes sonrasında nabzı kontrol edin.
Bir dakika sonra telefonla acil ambulans yardımı isteyin. Nefes vermeye ve nabzı kontrol etmeye devam edin.
Eğer çocuğunuzda nabız yoksa aşağıdaki şekilde kalp masajına başlayın:

Çocuğunuzun başını bir elinizle tutun ve diğer elinizi avuç içiniz çocuğun göğüs kafesinin tam bittiği yerin iki parmak yukarısında olacak şekilde koyun. Omzunuz göğüs kafesi üzerindeki ele abanırken dört saniyede göğüs kafesinin yarısını ya da üçte birini aşağıya itecek şekilde beş kez bastırın. Masajı düzgün ve ritmik bir şekilde elinizi göğüste tutarak uygulayın.
Çocuğunuza bir nefes verin ve peşinden beş kalp masajı uygulayın. Bunu 10 kez tekrarlayın.
Her 5 ile 10 saniyede bir nabız olup olmadığını kontrol edin.
Çocuğunuzun nabzı alınana ya da tıbbi yardım gelene kadar 10. ve 11. maddeleri uygulamaya devam edin. Eğer nabız alınmaya başlarsa 8. maddeyi uygulamaya başlayın.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuk saglıgı, kpr, kpr egitimi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Doğru Nefes Alma Yöntemleri ve Faydaları Sanem Kişisel Gelişim 2 12 Şubat 2018 14:36
Çocuk dişlerinde acil durumlar Zen Aile Evlilik ve Çocuklar 0 02 Mart 2012 19:22
Nefes alma Ecrin Eğitim Etkinlikleri Ve Materyaller 0 13 Ocak 2012 23:40
Gözle İlgili Acil Durumlar KarakıZ Sağlık Köşesi 0 27 Ağustos 2011 08:58
Çocuklarda Gecikmeye Gelmez Durumlar YapraK Çocuk Sağlığı 0 14 Eylül 2009 21:02