IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 07 Mayıs 2019, 08:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Çocuklarda Doğumsal Kalp Anomalileri




Doğumsal kalp anomalilerinin görülme sıklığı nedir?
Her doğan 1000 bebekten 8'inde doğumsal kalp anomalisi mevcuttur. Kabaca, 100 yeni doğan bebekten Tinde doğumsal kalp anomalisi bulunduğu ifade edilebilir. Bu oran, doğumdan önce, anne rahmindeki ceninler göz önüne alınacak olur ise çok daha yüksek çıkar. Çünkü gebelik sırasındaki düşüklerin büyük bir bölümü, hayatla uyuşması mümkün olmayan kalp gelişim bozukluklarından kaynaklanmaktadır.

Doğumsal kalp anomalisinin belirtileri nelerdir?
Doğumsal kalp anomalileri, bebeklerde değişik belirtilere yol açar. Bunların en dikkat çekenleri arasında, bebeklerde hızlı nefes alma, emerken fazla terleme, göğsün kabarık hale gelmesi, gelişme geriliği, dudaklarda ve el-ayak parmak uçlarında morarma, daha büyük çocuklarda ise çabuk yorulma, morarma, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi belirtiler yer almaktadır.

Doğumsal kalp anomalisi tanısı nasıl konur?
Çocuk kardiyologu çocuğu muayene eder, sonra elektrokardiografi (EKG) ve kalp röntgeni (Telegrafi) çekilir, sonrasında ise yine çocuk kardiyologu ekokardiografi yaparak tanıyı net bir şekilde koyabilir.

Ekokardiografi nedir?
Ekokardiografi (EKO), kalbin yapısının ve hareketlerinin "çok büyük ve özel bir bilgisayar" kullanılarak görüntülendiği bir ultrasonografi yöntemidir. Çocuk için herhangi bir zararı yoktur, acı vermez ve incelemenin sonunda tanı kesinleştirilebilir. Ekokardiografınin yeterli bilgi sağlayamadığı bazı seyrek durumlarda ve özellikle de çocukta kalp operasyonu gerekiyorsa, daha ileri tetkikler (anjiografi-kateter, MR...) kullanılarak tanı kesinleştirilir..

Çocukta üfürüm nedir?
Kalp esasen, içinden geçmekte olan kanı ilerleten bir pompadır. Kalbe altı damar kan getirir, iki büyük damar ise kanı kalpten dışarı taşır. Kalbin içinde iki adet ve dışarı çıkan damarlarda da iki adet olmak üzere toplam dört adet kapak bulunur. Kalbin yapısında "kulakçık" adı verilen iki küçük odacık,"karıncık" adı verilen iki büyük odacık mevcuttur. Sağ taraftaki odacıklarda kirli kan, sol taraftaki odacıklarda ise temiz (oksijenli) kan yer alır. Bütün bu karmaşık yapı içinde kan dolup dolup boşalırken kapakların açılıp kapanmasından, kalp duvarlarının titreşmesinden ya da farklı kalp hastalıklarından (delikler, kapak bozuklukları v.b.) ötürü birtakım sesler duyulur. Kapakların açılıp kapanmasının dışındaki ilave seslerin çoğu genellikle "üfürüm" adı verilen ilave seslerdir. Üfürüm olarak adlandırılmayan ilave sesler de vardır.

Masum üfürüm nedir?
Üfürümlerin bir bölümü doğumsal veya sonradan edinilen kalp hastalıklarına bağlıdır, bir bölümü ise tamamen normal kalplerde duyulan masum karakterli ilave seslerdir ve bu durumda hiç endişelenmemek gerekir. Çocuk kardiyologu bu masum karakterli üfürüm ile kalp hastalığına bağlı olanı birbirinden ayırır, eğer bir masum üfürüm değil de bir kalp hastalığı söz konusu ise tanıyı belirleyerek ne yapılması gerektiğine karar verir.

Doğumsal kalp hastalıkları tedavi edilebilir mi?
Türkiye'de çocuk kardiyolojisi ve çocuk kalp cerrahisi uygulamaları gerçekten de batı ülkeleri standardındadır ve bu konuda çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Gerekiyorsa, bir günlük bir bebekte bile başarılı kalp operasyonları yapılarak bebeğin hayatı kurtarılabilmektedir. Operasyona kadar geçen süre içinde ilaçla tedavi uygulanabilmekte ve bebeğin rahatlaması sağlanmaktadır. Bazı doğumsal kalp hastalıkları ise sadece izlenmekte ve bunların bir bölümü kendiliğinden - bebek büyüdükçe ve güçlendikçe -düzelebilmektedir. Çocuk kardiyologu bu hastalıklardan hangilerinin kendiliğinden düzelebileceği, hangilerinin ilaç tedavisi ile bir süre izlenmesi gerektiği, hangilerinin ise zaman kaybetmeden kalp operasyonu yapılarak düzeltilmesi gerektiği konusunda bilgi verecektir.

Anne karnındaki bebeğe de kalp anomalisi tanısı konulabilir mi?
Fetal ekokardiografi yapılarak anne karnındaki bebeğin kalbi 18'inci haftadan itibaren incelenebilir. Fetal ekokardiografi, bunu yapan çocuk kardiyologu doktor tarafından çok dikkat isteyen, normal ekokardiografiye göre daha uzun süren, ancak anne karnındaki bebeğe de, anneye de hiçbir zararı olmayan bir incelemedir.

Fetal ekokardiografınin yararı nedir?
Fetal ekokardiografi yapılarak bir kalp anomalisi belirlenmiş ise doğumla ilgili düzenlemeler (doğumun yapılacağı merkez, doğumun türü - sezaryen veya normal doğum) mümkün olur. Ayrıca, aile hem fiziken hem de zihnen bu duruma karşı hazırlıklı hale gelir. Doğumdan sonra hemen başlanması gereken tedaviyi önceden belirlemek çok kıymetli zaman kazandırabilir. Yaşamla zaten bağdaşması beklenmeyen çok ağır bir kalp anomalisi mevcut ise, sunulan bilgiler ışığında, aile çeşitli seçenekleri değerlendirmek isteyebilir. Bütün bunların ötesinde, doğacak olan bebeğin kalbinin tamamen normal olduğunu öğrenmek ise aile için çok rahatlatıcı olacaktır...

kaynak:memorial.com.tr

__________________
Kuşlar , Ağaçlar , Böcekler .. La La La La Laaaa
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cocuklarda, dogustan, hastalığı, kalp


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yazın çocuklarda kalp hastalıklarına dikkat! PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 26 Mart 2015 01:05
Çocuklarda Doğumsal Diyafram Fıtıkları Liaaa Çocuk Sağlığı 0 10 Mayıs 2012 01:21
çocuklarda (1-8 yaş) diş kalp masaji ve yapay solunum uygulama Sır Çocuk Sağlığı 0 17 Eylül 2011 11:32
Doğumsal kalp hastalığı ölüme götürebiliyor Lucifer Kadın Sağlığı 0 18 Ocak 2010 04:12
Çocuklarda Görülen Kalp Hastalıkları YapraK Çocuk Sağlığı 0 25 Eylül 2009 05:22