IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Lcia

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Eylül 2014, 12:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Postgresql ve Mysql Arasındaki Farklar




Diğer rdbmslerden soyutlayarak yanına mysql’i koyarak bir karşılaştırma yapalım,

- Benchmarklar sonucu postgresql’in dizel motor mysql’in benzin motor oldugu söylenebilir. mysql transaction ve foreign key desteklemeyen myisam’i ile testlerde hız rekorları kırmakta iken, postgresql opensource bir veritabanı ile yapacağınız çalışmaların %90’inda fark edemeyeceğiniz hız farklarında geride kalmakta fakat stabilite vaad etmektedir.

- postgresql’de ilk kullanısta veritiplerinde çok çesitlilik fark edilmeyecek gibi deçildir. bit(n)/bool gibi veritipleri hizmetinize amadedir.

- örneğin mysql’de zorlandığımız date/time tipleri postgresql’de daha fazla güven vermektedir. mysql’de microtime olarak bir time value tutmak için sıkışmış timestamp formatı, double(16,4) veya numeric(16,4) gibi fieldtype’lar kullanırken postgresql’de ’2005-12-15 04:00:52.403’ formatında timestamp kullanabilmekteyiz.

- yine veritiplerinden devam edelim; herhangi bir column/satır array/dizi olarak bir veritipini barındırabilir postgresql’de, yani int[] olarak tanımlanmıs bir field: [20,6,2] şeklinde datayı rahatlıkla saklayacaktır. yanılmıyorsam varchar gibi rowlength’i dynamic şekilde hesaplıyor olmalı.

- mysql’de dynamic rowtypelara sahip yani text-varchar kullanılmış tablolarda asla tam olarak fixed-length fieldtype’lar kullanamazdık. bir char tanımlayamazdık, oysa ki postgresql’de bu tarz işlemleri de yapmaktayız.

- postgresql’in default value desteği dinamiktir, bir date/time field’a “now()” default value’sunu verdigimizde, insert edilirken column boş bırakıldığında now()’ın içerdigi şu anın tarihini default value olarak aktaracaktır postgre. yine aynı şekilde mysql’deki auto_increment key’i yerine postgresql’de “serial” isimli bir kisayol-veritipi mevcuttur ki herhangi bir tablonun field’inin sonraki değerini nextval() fonksiyonu yardımı ile row’a aktarır.

- postgresql tek primary key, ardından foreign olarak atayabileceğiniz (on cascade, on restrict, set null, set default methodları ile foreign relation kurabiliyorsunuz) secondary keylere sahiptir. mysql’in primary key-key silahları daha primitif daha ilkel kalmaktadır postgre karşısında.

- postgresql’de yazarken unique, primary key, secondary key, foreign key gibi keyleri constraint olarak belirttiğimizden dolayı sql yazılımı daha anlaşılır olmaktadır.

- buna rağmen mysql’in coğu platform tarafından desteklendiği, postgresql’in kendi admin interface’i dışında pek fazla destek görmediğini, php’de dahi mysql’in default support’una rağmen postgre’nin ayrı bir extension olarak yüklendigi gercekleri bizi biraz zor durumda bırakabilir postgresql kullanımı planladığımız noktalarda.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
arasındaki, farklar, mysql, postgresql, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Org ve Piyano Arasındaki Farklar!! xena Müzik Dünyası 0 14 Mayıs 2014 22:59
Dna Ve Rna Arasındaki Farklar Nelerdir Liaaa Ödev ve Tezler 0 13 Mart 2012 15:09
Söz ile Nikah Arasındaki Farklar Liaaa Aile Evlilik ve Çocuklar 0 17 Şubat 2012 11:54
Kadın ve Kız arasındaki farklar.... »Dєηiz« Ah Kadınlar 4 23 Mayıs 2011 23:01