IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Temmuz 2014, 18:16   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Delphi İle Mysql Bağlantısı ( İş Takibi Otomasyonu)




İş Takibi Otomasyonu



Giriş



Programın temel amacı; bir ürünün satış, parça değişim ve teknik servisini yapan firmalarda, para giriş-çıkışlarını ve yapılan işlerin düzeninin kayıt altında tutulmasını sağlamaktır. Program sayesinde kullanıcı, firmanın satın aldığı malları, satışı yapılan, teknik serviste onarılan veya parça değişimi yapılan ürünleri, müşterilerin onarım için getirdikleri ürün veya ürünler üzerinde yapılanlar işlemler gibi takipler yapılabilmektedir. Programın basit ara yüzü kullanıcıya kolaylık sağlamakla birlikte, yapılan işin daha rahat ve düzenli olarak takip edilmesini de sağlar.

Üst düzey bir bilgisayar bilgisi gerektirmemekle birlikte, tahsilli kişilerin de kendilerini yabancı hissetmeyecekleri bir program olarak tasarladığımız bu yazılımla kendimizi geliştirmeyi amaçladık.



Kullanılan Araç ve Gereçler



Programın yapımı esnasında emeği geçen tüm yazılımcılar, kendi uzmanlıkları doğrultusunda ellerinden gelen tüm çabayı gösterdiler.

Yazılımda programlama dili olarak, Borland şirketinin tasarlayıp kullanıma sunmuş olduğu Delphi 7 isimli program kullanıldı. Diğer programlama dillerine göre dezavantajları da mevcut olan Delphi, görsellikte sunduğu avantajlarla kendisini daha cazip hâle getiriyor. Bu programlama dilinin altında kullanılabilen birçok alternatif veritabanı yazılımı mevcut. Bu alternatifler arasından bizim tercihimiz, daha hızlı ve kullanışlı olması dolayısıyla MySQL’den yana oldu. Yardımcı yönetici programlar sayesinde daha rahat bir kullanım hizmeti sunan EMS MySQL Manager yazılımı ile veritabanlarını ve tablolarını oluşturmak, oldukça basit bir hâl almakta. Devart isimli yazılım şirketinin Delphi vb. programlar için geliştirmiş olduğu MyDac bileşeni (component) sayesinde forma tablo eklemek, kaldırmak, SQL sorguları oluşturmak, yani kısacası veritabanına hükmetmek oldukça kolaylaşıyor.



Programın Kullanım Alanları



Yazmış olduğumuz program, her gün caddelerde gördüğümüz ve tamirci diye tabir ettiğimiz dükkânların hemen-hemen hepsinde kullanılabilecek potansiyele sahiptir. Gerek bilgisayar teknik servisleri, gerek televizyon tamircileri, gerekse elektrik tesisatçılarında dahi kullanılabilirliği olan bir altyapı, bu programda mevcuttur.



Programa Giriş



Programın giriş kısmında kullanıcıdan bir kullanıcı adı ve şifre isteniyor. Bu sayede yetkili dışında herhangi biri programa erişim sağlayamıyor. Programa varsayılan olarak girilen kullanıcı adı: “admin”, şifre ise “1” olarak ayarlandı. Bu ayarlar daha sonra kullanıcının isteğine göre değiştirilebilir. Programın genelinde, özellikle de giriş kısmında görselliğe oldukça önem verildi. Bu sayede Delphi’nin marifetleri göz önüne serilerek, düşük seviyeli programlama bilgisine rağmen ne kadar üst düzey programlar yapılabileceği de gösterilmiş oldu.







Edit nesnelerinin BevelKind özellikleri üzerinde birtakım düzenlemeler yapılarak daha hoş bir görünüm almaları sağlandı. Bağlan ve İptal butonlarının üzerine isimleri yazılmadı. Bunun yerine kullanıcı tarafından anlaşılması zor olmayan, yeşil ve kırmızı renkli Image nesneleri kullanıldı. Hint özelliklerine gerekli açıklamalar yazılarak, kullanıcılın anlamada zorluk yaşamaması sağlanmaya çalışıldı. Forma transparan özelliği verilerek arka plânda bulunan simge, pencere vb. şeylerin görünmesi sağlandı. Böylece program daha estetik bir görünüme kavuşmuş oldu. İptal butonuna basıldığında; “programdan çıkmak istediğinize emin misiniz?” şeklinde bir uyarıyla karşılaşılıyor. Böylece yanlışlıkla butona basıp programdan çıkmanız engellenmiş oluyor. Bağlan butonuna bastığınızda ise kullanıcı adı ve şifrenizin doğruluğu test edilerek, doğrulandığı takdirde programın ana menüsüne ulaşılmış oluyor.



Programdan mal girişi, mal silme veya satış işlemleri yapılabilmesi için “Stok İşlemleri” menüsünü tasarladık. Bu menü altında bulunan kodlar sayesinde programa kolaylıkla mal ekleyip silebiliyor, rahatça satış işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz. Sol üst köşede bulunan yazarkasa simgesi, firmanın kasasının o anki durumunu, kâr-zarar durumuna göre renkli olarak çıktı almanızı sağlıyor. Hangi tarihte, ne kadar paranın, nereden geldiğini veya nereye gittiğini bu simge sayesinde öğrenebiliyorsunuz. Ana pencerede bulunan tüm menülerin alt dizinleri, 264 piksel aşağıya kayarak, alt butonların görüntülenmesi ve tekrar tıklandığında yaptığı işlemin geri alınması özelliğine sahip. Alt menülerin açılış hızları, sabit 2 milisaniye olarak ayarlanmış olsa da, bilgisayarın hızına veya kullanım koşullarına göre değişken olabiliyor.

Girişten ana pencereye geçerken sizi özgün tasarımımız olan şık bir video karşılıyor. Yaklaşık on iki saniye görüntülenen bu video, yine şık bir patlama efektiyle sona eriyor ve ana pencere bu patlamanın etkisiyle oluşmuş gibi bir görüntü ortaya çıkıyor.

Programın çalışabilmesi için veritabanı klasörünü bilgisayarınızdaki kurulu Mysql altındaki data klasörü içine koymalı ve mysql'i yeniden başlatmalısınız. Yeniden başlatma komutları;

cmd-> net stop mysql

cmd->net start mysql

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bağlantısı, delphi, mysql, otomasyonu, takibi, yle, İş


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
MySQL Nedir ve MySQL C++ Builder Bağlantısı Nasıl Yapılır Swat MySQL 0 01 Temmuz 2014 12:59
mIRC mysql bağlantısı nasıl olur? lefkefb mIRC Scripting Sorunları 5 27 Ağustos 2012 15:42
MySQL PHP BağLantısı teodelsym PHP 2 29 Ağustos 2011 14:56