IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

14Beğeni(ler)
  • 7 Post By Fromhell
  • 2 Post By Zey
  • 2 Post By Elysian
  • 3 Post By DeviL

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12 Temmuz 2014, 18:27   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
STARTTLS




---------------------
Konu: STARTTLS
Anlatım: Fromhell
Tarih: 12/07/2014
---------------------

Merhaba forum sakinleri,
Bu makalede UnrealIRCd'ye 3.2.9-rc2 sürümü ile birlikte kazandırılan, InspIRCd gibi diğer IRC yazılımlarının da kullandığı TLS protokolü ile alakalı bilgi vereceğim.

Öncelikle TLS hakkında neden bir döküman yazma gereği duydum, bunun IRCd ile alakası nereden geliyor diyecek olursanız; bahsettiğim IRC yazılımları ve sürümlerine uygun IRC sunucularında /version komutu uygulamanız yeterlidir. Sunucuda kullanımı mümkün external(harici) komutların sıralandığı CMDS bölümünün sonuna eklenmiş STARTTLS repliği bu sorunun yanıtı olacaktır.

Kod:   Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
Unreal3.2.10. irc.SoyLe.net FhinXOoEmM3 [*=2311] - CMDS=KNOCK,MAP,DCCALLOW,USERIP,STARTTLS

  • TLS nedir?
Daha önce [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] başlığında SSL(secure sockets layer) ile alakalı bilgi vermiştim. TLS ise, esası açık anahtarlı şifrelemeye dayanan SSL'in geliştirilmiş ve isim değiştirmiş halinden ibarettir. Bu yeni kavramın açılımı ise transport layer security'dir. SSL'in TLS'ye evrimi hakkında daha detaylı bilgi almak isteyenler [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bağlantısını ziyaret edebilirler.
  • STARTTLS nedir?
STARTTLS, e-mail protokolleri içinde yaygın olarak bulunan, SSL ve düz metin bağlantılarının aynı port üzerinde bulunmasına olanak sağlayan bir protokoldür.

Bu protokol, güvenlik duvarı kurallarını kolaylaştıran (iki yerine açılacak bir bağlantı noktası gerektiren) ve kullanıcı dostu olmasını sağlayan özelliklerinden ötürü kullanışlı ve yararlıdır. Yani SSL desteği ile dizayn edilmiş bir sunucuda, güvenli bağlantı sağlamak için OpenSSL ile SSL portundan giriş yapmadan, doğrudan giriş portu ile (genelde 6667) güvenli bağlantı kurmanızı sağlar. Sadece bir kaç IRC istemcileri tarafından desteklenir.

InspIRCd'de ilgili modüller m_cap.c ve m_ssl_gnutls.co'dir. Bizim daha fazla içli dışlı olduğumuz UnrealIRCd'de ise m_starttls.c'dir. Modülü incelemek isteyen olursa [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresini ziyaret edebilir.
  • Nasıl çalışır?
Kullanmak için /tls, /starttls gibi kullanıcı tarafından uygulanan bir komutu yoktur. Bildiğiniz gibi bir IRC sunucusu ile bağlantı kurarken bizden habersiz, sırasıyla PASS, NICK ve USER protokollerinden geçiriliriz. Bu da aynı bu protokoller gibi sunucu tarafından geçirildiğimiz bir protokoldür. Version satırında STARTTLS bilgisi olmasına rağmen, helpop komut yardım dizininden bu konu ile alakalı yardım alamamamızın nedeni budur.

Sunucuya client tarafından SSL/TLS anahtarı gönderildikten sonra, normal bağlantı kurduğumuzda sunucuya gönderdiğimiz düz metinler sayısal bir şifrelemeye tabii tutulur ve bunun geri dönüşü yoktur. Yani tıpkı MD5'te olduğu gibi tek yönlü bir şifreleme mekanizması vardır. (Düz metin -> Kripto iletimi varken, Kripto -> Düz metin iletimi söz konusu değildir.) Clientin sunucuya gönderdiği SSL/TLS anahtarı sonucu, bağlantımız özel bir SSL portu (mesela 3648) üzerinden devam eder. (Bu port IRCd konfigürasyon dosyasında belirtilen porttur, sabit değildir.)
  • SSL TLS ile karşılaştırıldığında sonuç kısaca nedir?
TLS, sadece SSL'in yeni ismidir. En bariz fark, kullanıcı tarafından kullanılabilir olan her bağlantı portu ile güvenli bağlantı kurulabilmesidir.
  • Bağlantıda PASS, NICK, USER protokollerine STARTTLS entegresi

Kod:   Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
<- :test.soyle.net NOTICE Auth :*** Looking up your hostname... <- :test.soyle.net NOTICE Auth :*** Couldn't resolve your hostname; using your IP address instead -> CAP LS -> PASS :helpisapassion -> NICK :Fromhell -> USER Fromhell "" "test.soyle.net" :Life is an illusiøn øn the way death. <- test.soyle.net CAP * LS :sasl userhost-in-names tls multi-prefix -> STARTTLS <- test.soyle.net 670 nickname :STARTTLS successful, go ahead with TLS handshake (tls handshake goes here) -> CAP END

Olay bu kadar basit. Daha detaylı şekilde bilgilenmek isteyen arkadaşlar bana hem forum üstünden pm yoluyla, hem irc.soyle.net #help kanalında ulaşabilir.

SSL/TLS evrimi IRCd version bilgilerinde kendisine yer bulduğundan ben bu konuya artık Client konusu olarak bakmıyorum, bir yandan da artık Client değil de demiyorum. Bu nedenle dökümanı IRCd yada Client alt bölümünde yayınlamak yerine Dersler ve Dökümanlar ana bölümünde yayınladım. Umarım faydasını görürsünüz.

İyi forumlar dilerim.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 12 Temmuz 2014, 18:38   #2
Çevrimdışı
Zey
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: STARTTLS




Emegine saglik @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 12 Temmuz 2014, 18:52   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: STARTTLS




Teşekkür ederiz @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] hocam, bir konuyu daha helperlar için aydınlattınız. Daima Help dünyasının içinde kalın ki bizler de sizin gibi bir hocanın yorumlarından, konularından nacizane bir şeyler öğrenelim
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 13 Temmuz 2014, 01:29   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: STARTTLS




Paylaşım için teşekkürler Fromhell, eline sağlık.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
fromhell, inspircd, ircd, irchelp, mirc, ssl, starttls, tls, unrealircd


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık