IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Kasım 2014, 07:29   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Diyabet riskinizi biliyor musunuz?




Çağın salgınına dönüşmüş olan diyabetin günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyuta gelmesinin nedenlerinden biri, hastaların diyabet riskinin oluştuğu dönemi fark edememesi.
Pre-diyabet adı verilen, halk arasında "gizli şeker" olarak bilinen bu dönemde bazı önlemler almak, birtakım ilaçlar kullanmak, doğru diyet ve egzersiz programıyla hayat tarzını değiştirmek gibi pek çok adım oluşabilecek bir diyabet tablosunu önleyebilmektedir.

Memorial Antalya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, 14 Kasım Dünya Diyabet gününde, pre-diyabet (diyabet öncesi dönem) döneminin önemi hakkında bilgi verdi.

OBEZİTE DİYABETE YOL AÇIYOR

Sinsi bir hastalık olarak seyreden diyabette, risk faktörlerini bilmek büyük önem taşımaktadır. Ailede diyabet hastalığı olması, hipertansiyon, kalp hastalığı ve kolesterol problemi olan kişiler risk grubundadır. Toplumda yaygın olarak görülen, hatta çocukluk çağında ortaya çıkan, Tip 2 diyabete neden olan faktörlerin en başında ise obezite gelmektedir. Şişman (obese) ve çok yemek yiyen (obesus) kelimelerinden türemiş bir kelime olarak obezite vücutta aşırı yağ depolanmasının sonucu ortaya çıkar. Bu yağ deposundan salgılanan hormonlar damar sertliğine, kilo fazlalığına ve diyabete giden yolun temellerini atar.

MUTLAKA UZMANA BAŞVURUN

Risk faktörlerine sahip kişiler öncelikle endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanına başvurmalıdır. Tansiyon, şeker, insülin direnci, kolestrol, tiroid hormonlarının ve böbrek üstü bezleri, karaciğer yağlanması olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bu testlerden şeker yükleme testi kişinin pre-diyabetik olup olmadığını; eğer pre-diyabet varsa diyabete ne kadar yakın olduğunu göstermektedir.

HAYAT TARZI DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

Pre-diyabet döneminde diyabeti önleyici ilaçlar kullanmak gerekebilmektedir. Fakat ilaç kullanmadan önce hastaların beslenmelerini düzeltmeleri ve bir egzersiz programına başlamaları önerilmektedir. Eğer doğru beslenme, düzenli yapılacak bir egzersiz programını da içerecek şekilde hastalar yaşam tarzlarını kökten değiştirebilirse ilaç kullanımına ihtiyaç kalmayabilir. Egzersiz, diyabet hastalarında sıklıkla etkilenebilen bacak ve kollarda dolaşımı iyileştirirken, kolesterol ve kan basıncını da düşürmektedir.





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



TAKİP VE HASTA UYUMUYLA DİYABET KORKUTMUYOR

Diyabet çeşitli organlarda yarattığı tahribatlarla istenmeyen sonuçlara kadar ilerleyebilmektedir. Ancak diyabet konusunda bilinçli hareket edip tedaviye uyum gösteren hastalar yaşam kaliteleri düşmeden hayatlarına devam edebilmektedir. Pre-diyabet döneminde hastalık yakalanabilir ve gerekli önlemler alınırsa kan şekeri belirli bir düzeyde tutulabilir. İyi bir takip ve hasta uyumuyla diyabetin korkutan komplikasyonları önlenebilmektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
biliyor, diyabet, musunuz, riskinizi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bunları biliyor musunuz? Lucifer Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 19 Kasım 2011 20:45
Bunları biliyor musunuz?.. Sır Sağlık Köşesi 2 02 Şubat 2011 23:17
Gayzer Ne Biliyor musunuz? Kralice Merak Ettikleriniz 0 07 Temmuz 2008 23:52
Haklarınızı Biliyor musunuz? aSsLı Serbest Kürsü 3 11 Haziran 2008 18:16