IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Ağustos 2014, 16:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
94 bin öğrenci zorla meslek lisesine kaydedildi




Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, TEOG Sistemi kapsamında liselere yerleştirme sonuçlarının diğer uygulamalarda olduğu gibi kaosa yol açtığını kaydetti. MEB tarafından son dönemde yapılan bazı değişiklikler ve uygulamalarla yüz binlerce öğrenci ile veli mağdur edildiğini söyleyen Kaya, buna örnek olarak TEOG sistemi çerçevesinde 40 bin öğrencinin imam hatiplere, 94 bin öğrenci meslek liselerine zorunlu olarak kaydedilmesini verdi. 20 bin öğrencinin ise hiçbir okula kaydının yapılmadığını ifade eden Kaya, şöyle devam etti:

"'İkili eğitime' geçilerek hem öğrenciler hem de veliler zor durumda bırakılmıştır. MEB’in uygulamalarını yanlıştır. Hükümet 2014-2015 eğitim-öğretim yılında öğrencileri özel okullara yönlendirmek amacıyla özel okula gidecek 250 bin öğrenciye, toplamda 800 milyon TL destek verileceğini açıklamıştır. Devlet okulları kaynak sorunu yaşarken özel okullara kaynak aktarılması kabul edilemez. Devlet tarafından herkese eşit koşullarda ve parasız olarak sunulması gereken eğitim aynı zamanda demokratik, bilimsel, laik ve anadilinde olmalıdır. Temel bir insan hakkı ve toplumsal bir talep olan anadilinde eğitimin sadece özel okullar ile sınırlandırılması kabul edilemez."

OKUL MÜDÜRLERİ TORPİL İLE BELİRLENDİ

Okul müdürü atamalarına da değinen Kaya, "Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine İlişkin Yönetmelik`te belirtilen puanlama sistemi, MEB`in eğitim yöneticilerini belirlerken işi şansa bırakmak istemediğini göstermiştir. Eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde tamamı siyasal kadrolardan oluşan üst düzey yöneticilere yüzde 60, sınırlı sayıda okul bileşenlerine ise yüzde 40 puanlama imkanı verilerek, eğitim yöneticisi olarak görevlendirileceklerin 75 puan alması şartı getirilmiştir. Eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde mülakat ya da 'sözlü sınav' yöntemi üzerinden yeni bir siyasal kadrolaşma hareketi başlatılmıştır. Türkiye`de nerede olursa olsun mülakat ya da sözlü sınav kelimelerinin tek karşılığının ‘torpil’ olduğunu ilkokul çağındaki çocuklar bile bilmektedir. Daha önce girdikleri sınavlarla müdür olan çok sayıda okul müdürü, MEB`de görev alan ve tamamına yakını siyasal kadro olarak atanan üst düzey yöneticilerin verdiği puanlarla değerlendirilmiş, eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde siyasi referans ve sendikal aidiyetler doğrudan belirleyici hale gelmiştir." ifadelerini kullandı.

"ZORUNLU ROTASYON UYGULAMASI KABUL EDİLEMEZ"

Tarık Kaya, Meclis'te görüşmeleri yarım kalan torba yasa içindeki öğretmenlere il içi ve il dışı zorunlu yer değiştirme (rotasyon) uygulamasının eğitimde kaosun habercisi olduğunu vurguladı. Rotasyon ile aday öğretmenlere sözlü sınav ile kadro verilmesi uygulamalarının okul müdürü atamalarının ardından ikinci kapsamlı operasyon hazırlığı anlamına geldiğini ifade eden Kaya, şunları söyledi: "Eğitimde performans uygulaması fiilen başlatılmış, siyasi kadrolaşma girişimleri okul müdürlerinden başlayarak yukarıdan aşağıya doğru adım adım uygulanmaya çalışılmaktadır.

Böylece eğitimde tıpkı baskıcı otoriter rejimlerde olduğu gibi, fiilen ‘hükümet memurluğu’, ‘hükümet öğretmenliği’ uygulamaları hayata geçirilmek istenmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı`nın öğretmenlere il içi ve il dışı rotasyon uygulaması halinde tarihte kavimler göçünden sonra en büyük yer değiştirme hareketinin yaşanması kaçınılmazdır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın görevi, eğitimde 4+4+4 dayatmasında olduğu gibi, attığı her adımda, eğitim emekçilerini mağdur etmek değil, onların yaşadığı sorunlara kalıcı çözümler üretmek, taleplerini dikkate almaktır.

Eğitimde, hiçbir gerekçe eğitim emekçilerini öğrencisinden, oturduğu mahallesinden kopararak, zorla başka bir işyerine göndermesini haklı çıkaramaz. Böylesi bir uygulama, özellikle büyükşehirlerin sınırlarının son derece genişlediği bir dönemde açıkça ‘sürgün’ anlamına gelecek ve on binlerce eğitimcinin öğrencileriyle ilişkilerini, aile ve okul yaşantısını alt-üst edecektir. Zorunlu hizmete tabi öğretmenlere yönelik olarak resen atamalarda olduğu gibi, olası bir zorunlu rotasyon düzenlemesinin yaratacağı olumsuzluklar dikkate alınmalıdır."

__________________
Kırk yılda bir gibisin...
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
94, bin, kaydedildi, lisesine, meslek, zorla, öğrenci


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tarihe Kaydedildi Ecrin İslamiyet 0 17 Mart 2014 17:51
Yıldızların sesi kaydedildi SuNSeT Haber Arşivi 0 28 Ekim 2008 22:47
7.5 milyar yıl önce "ölen" yıldız kaydedildi Cemalizim Haber Arşivi 0 12 Eylül 2008 02:13
Meslek lisesine kayıtlar 12 Eylül'e kadar sürecek Cemalizim Haber Arşivi 0 09 Eylül 2008 14:20