IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 28 Temmuz 2019, 15:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cinsel yaşamla ilgili yanlış inanışlar (mitler) nelerdir?




Cinsel yaşamla ilgili yanlış inanışlar (mitler) nelerdir?



Cinsel işlev bozukluklarının gelişmesine ya da ortaya çıkmasında sokaktan öğrenilmiş abartılı cinsellik ya da cinsel mitler kaynak oluşturur.Cinsel bilgi eksikliği veya yanlış bilgilenme; aşırı kaygı ,suçluluk duyguları ,gerçekçi olmayan beklentiler veya başaramama korkusuna yol açarak cinsel işlev bozukluğuna neden olur. Yanlış bilgilenmenin en sık karşılaşılanı nesilden nesile aktarılan cinsel mitlerdir. Değişik kültür ve toplumlarda önemli benzerlikler gösteren cinsel mitler toplum içinde kabul görmektedir.Cinsel mitler eğitim düzeyi yüksek gruplarda da yaygındır.En sık karşılaşılan cinsel mitler şunlardır:

Erkekler cinsel ilişkiye herzaman hazır ve isteklidir.

Sertleşme bozukluklarıyla en yakından ilişkili cinsel mittir.Benlik saygısını olumsuz etkileyen ve travmatik olarak algılan bu durum aşırı kaygı ve performans anksiyetesine bağlı psikojenik sertleşme bozukluğuna zemin hazırlar. Halbuki bireyin uyarılabilmesi için uygun ortam ,uygun zaman ve uygun kişi gerekmektedir.Ayrıca çeşitli bedensel ve ruhsal etmenler,hastalık, ilaçlar ,yorgunluk nedeniyle zaman zaman cinsel istek ve uyarılmayla ilgili sorunlarla karşılaşılması doğaldır.

Mastürbasyon zararlıdır

Bilinen en eski ve yaygın mitlerden biridir. Toplumsal hastalıklara veya yıkımlara yol açtığı, sapıklık olduğu, alışkanlık yaptığı şeklindeki önyargılar çok yaygındır. Mastürbasyon zararlı olmadığı, cinsel sorunlara yol açmadığı gibi cinselliğin haz verici olarak yaşantılanmasını sağlamak için cinsel tedavilerde de kullanılır, alışkanlık yapmaz, bedensel ya da ruhsal bir zararı yoktur aynı zamanda çok yaygın bir cinsel eylemdir.

Cinsel eylemi erkek başlatmalıdır

Bu mite göre cinsel ilişki isteğinin dile getirilmesi ilişkide arzu edilen etkinliklerin talebi bir kadın için ahlaksızlık ve hafiflik olarak nitelendirilmektedir. Oysa yapılan araştırmalar kadının başlattığı bir cinsel eylemin her iki cinsiyet için de daha uyarıcı olduğunu göstermektedir.

Cinsellik içgüdüseldir öğrenilmez

Cinsel tutum ve davranışların önemli bir kısmı öğrenme ile gelişir.Yetersiz ve yanlış bilgilenme cinsel becerilerin gelişmesini engeller ve cinsel işlev bozukluklarına zemin hazırlar.Cinsellik konusunda öğrenebileceğimiz keşfedebileceğimiz yeni şeylerin sınırı yoktur.

Cinsel birleşmede iki tarafın birlikte orgazm olması gerekir.



Yapılan çalışmalar cinsel birleşme esnasında aynı anda orgazm olmanın ilişkide yapılan denemeler sonucunda zamanla öğrenilen bir şey olduğunu gösteriyor.

Cinsel ilişkide amaç cinsel birleşmedir

Bir çift için cinsel birleşme herzaman en fazla zevk veren bir eylem olmayabilir.Karşılıklı mastürbasyon ,oral seks ya da masaj gibi cinsel eylemler diğer zevk verici kaynaklar olabilir.Ön sevişme olmaksızın cinsel birleşme ile sınırlı kalan cinsel eylemler kadınlarda uyarılma yetersizliklerine ,orgasm olamama sorunlarına zemin hazırlar.

Kadınlarda orgasm cinsel birleşme ile sağlanmalıdır

Klitoral uyarılma kadınlarda orgasm oluşumunun temel aşamasıdır. Cinsel birleşme sırasında dolaylı olarak uyarılan klitoris orgasmı sağlar. Pek çok kadın doğrudan klitoral uyarılmanın çok daha güçlü bir orgasm hissi oluşturduğunu belirtmektedir.

Sevişmede neyin normal oduğuna dair belirli ve kesin kurallar vardır

Bu yanlış inanış birçok kişinin cinsel arzularını ve fantazilerini bastırmalarına ve ifade edememelerine yol açmaktadır.Oysa cinsel yaşamın özgürlüğü hem kişisel olgunlaşmanın hem de cinsel hazzın önemli bir etmenidir.



Dikkat başka yere çekilirse erken boşalma önlenebilir

Böylesi yöntemler boşalmanın kontrolünü tümden yitirmeleri anlamına gelir,erkek böyle yaparak boşalmanın geldiğini fark edemez ve erteleyemez.

Eşcinsellik bir ruh hastalığıdır;tedavi edilmelidir

Eşcinsellik yaklaşık kırk yıldır ruh sağlığı uzmanlarınca bir bozukluk olarak kabul edilmemektedir.Eşcinsellik bir bozukluk olmasdığı için tedavi edilmesi de söz konusu değildir.Bir heteroseksüeli eşcinsel yapabilecek ilaç ,terapi ,cerrahi girişim olmadığı gibi tersi de mümkün değildir.

Eşcinsel bir ilişkide bir kişi erkek,diğeri dişi rolündedir

İki insan arasında her ilİşkide olduğu gibi farklı işleri farklı tepkileri üstlenen bireyler olabilir ama bu durum ne heteroseksüel ne de eşcinsel ilİşkilerde sabittir aynı kişi aynı ilİşkide ya da farklı ilişkilerde farklı roller üstlenebilir.

Eşcinsellerin cinsel yönelimlerini açıkca dile getirmeleri ,medyada yer almaları gençliği eşcinselliğe özendirmektedir

Çocuk gelişiminde rol model alma çocuğun davranışları,dünyayı adlandırışı ve dış dünya ile nasıl ilişki kuracağı konusunda etkili olmakta ancak cinsel yönelim üzerinde etkili olmamaktadır.Heteroseksist toplum eşcinsel bireylerin açılma süreçlerini baskılamakta ,kendilerini açık olarak var etmelerine engel olmaktadır. Dolayısıyla artan ya da azalan eşcinsellik değil,eşcinsellerin görünürlüğüdür.

Erkekte sertleşme kaybı eşini çekici bulmadığı anlamına gelir.

Cinsel ilişki sırasında penisin sertliğini kaybetmesinin birçok nedeni olabilir.

Cinsel birleşme sırasında fantezi kurmak yanlıştır

Bireyin aklından geçenler sevişme konsantrasyonunu bozmuyorsa ve paylaşılmak istenen fantezi diğer eşe de hitap ediyorsa sorun yoktur.

Cinsel ilişki sırasında mastürbasyon yanlıştır

Çiftin ortak görüşüne bağlı olarak gerektiğinde sevişme sırasında uygulanmasının yanlış bir yanı yoktur.Mastürbasyon ,sürekliliği olan bir ilişki kurulduktan sonra bile eşin yokluğu veya hastalığı halinde hatta eştan bağımsız olarak sağlıklı bir cinsel eylem olarak yaşam boyu sürebilir.

Erkeğin penisi sertleştiğinde en yakın zamanda boşalmalıdır



orgasmı hedefleyen cinsel ilişki anlayışında boşalma ne kadar çabuk olursa o kadar iyidir. Cinsel tedaviler sırasında erkek sevişme sırasında boşalmadan da haz aldığını görür.

Yaygın cinsel mitlere dahil edebileceğimiz kendi kültürümüze özgü bazı kalıp yargılamalar da vardır.Cinsel mitler, kalıp yargılar cinselliğin yaşanmasını sınırlayan inanışlardır.


Uzm. Dr. Ebru SOYLU

__________________
Al Beyin Kafana Sokarsın
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
cinsel yaşamla ilgili, yanlış inanışlar (mitler) nelerdir?


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Meme Kanseri Kemoterapi İle ilgili Mitler Lucifer Kadın Sağlığı 0 26 Haziran 2015 11:51
Göz temizliğinde yanlış inanışlar Lcia Sağlık Köşesi 0 14 Ocak 2015 19:13
İşitme cihazlarıyla ilgili yanlış bilinenler nelerdir? Ecrin Kulak Burun Boğaz Sağlığı 0 29 Eylül 2014 11:09