IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Kasım 2015, 02:43   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (2)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Roadster Fiat 124 Spider Geri Dönüyor!





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Özellikle ABD pazarında yaklaşık 50 yıl önce tanıttığı 124 Spider ile bir efsane haline gelen Fiat markası, 21. yüzyıl için geliştirdiği ve ilk nesil modelden ipuçları taşıyan yeni roadster modelini 2015 Los Angeles Otomobil Fuarı’nda tanıttı. İtalya-Torino’daki Fiat Tasarım Merkezi’nde (Centro Stile) tasarlanan yeni Fiat 124 Spider, otomotiv tarihinin tartışmasız bir efsanesinin modern uyarlaması olarak fuarda ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. 2016 yazından itibaren tüm EMEA Bölgesi’nde (Avrupa-Ortadoğu-Afrika) satışa sunulacak olan yeni Fiat 124 Spider, sürüş keyfi, teknoloji ve güvenliği, ikonik İtalyan roadster tasarımıyla bir araya getiriyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Köklerden gelen güçlü tasarım
Fiat’ın gelmiş geçmiş en güzel otomobillerinden biri olarak kabul edilen 1966 model Spider’dan esinlenerek şekillendirilen yeni Fiat 124 Spider, ilk bakışta bal peteği tasarımlı altıgen üst ızgarası, ızgara kalıbını çevreleyen güçlü çizgileri ve yatay konumla arka farları gibi özellikleriyle ilk nesil Spider modelini andıran tasarım unsurlarıyla dikkat çekiyor. LED teknolojili ön ve arka aydınlatma gruplarının tasarımları ise aracın güçlü profiline ve genel atik görünümüne katkıda bulunuyor. Yeni Fiat 124 Spider, çift çıkışlı egzoz sistemi, siyah renkli takla barları, gövde renginde ön cam çerçevesi, marşpiyeller ve kapı kollarıyla ayrıca fark yaratan bir tasarım yapısına sahip. Standart olarak sunulan 16 inç alaşım jantlar ve LED üçüncü stop lambaları ise genel dış tasarıma etki eden diğer ayrıntılar arasında yer alıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Fiat 124 Spider’ın kabini yolculara odaklanarak yüksek kaliteli ve yumuşak dokunuşlu malzemelerle bezenmiş. Deri ve ekoderi malzemelerle kaplanan kabin içi kadar şık tasarımlı ön konsol, yeni Fiat 124 Spider’ın iddiasını başarıyla taçlandırıyor. Direksiyon, pedallar ve vites topuzunun sürüş sırasında kolay kullanımı ve sürüş deneyimine odaklı ergonomisi ön plana çıkıyor. Toplam ağırlığı daha da iyileştirmek amacıyla Fiat 124 Spider’da koltuk sırtlığı ve koltuk minderinde hafif bir kompozit malzeme kullanan gelişmiş bir koltuk yapısı yer alıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Arkadan itişli ve MultiAir Turbo motorlu 124 Spider
Arkadan itişli altyapıya sahip yeni Fiat 124 Spider’ın kaslı kaputunun altında ise Fiat’ın bir çok modelinde başarıyla görev yapan 1.4 litrelik MultiAir teknolojili turbo motor yer alıyor. 140 Hp güç ve 240 Nm tork üreten bu motor 6 ileri vitesli yüksek dayanıklı bir manuel şanzımanla kombine ediliyor. Kompakt tasarımlı bu şanzıman, alüminyum pres döküm yuvası ve özel materyaller sayesinde ayrıca hafifletilmiş bir yapıya da sahip. Fiat 124 Spider’ın hassas sürüş dinamiklerine katkıda bulunmak amacıyla debriyaj pedalının kullanımı en ideal düzeye çıkarılmış, bunun sonucunda da sürücülerin, G-kuvvetlerinin artışını kontrol etmeleri ve seri vites değişimlerinde bulunmaları mümkün kılınmıştır. Debriyaj pedalı, kullanılmadığı nokta ile kavrama noktası arasında ideal bir hareket mesafesini temin etmek amacıyla ergonomik olarak konumlandırılmış, böylelikle bir hafiflik duygusu içerisinde ritmik vites değişimlerine imkân verilmiş.

Pratik kullanım sunan kumaş tavan
Sürücünün, tavanı açıp kaparken elinin izlediği yol incelenerek ve sürücünün gereken kuvveti nasıl kolayca uygulayabileceği üzerinde çalışılarak, tavanın çalıştırılma sistemi ideal düzeye çıkarılmış. Tavanı tam açık konumundan yükseltirken devreye girerek sürücünün hareketini destekleyen bir yardımcı yay, gereken kuvvetin asgari düzeyde olmasını sağlıyor. Böylece elektrikli bir destek sistemi ihtiyacı ortadan kaldırılarak ağırlıktan da tasarruf edilmiş. Tavanı açmak veya kapatmak için kilit kolları çalıştırıldığında camlar otomatik olarak tam yükseltilmiş konumlarına göre 140 mm aşağıya indirilerek tavanın açılması daha kolay ve kullanışlı hâle getiriyor.

Fiat 124 Spider’ın koltuk yapısı da oturur durumdayken yumuşak tavanın kullanımını basitleştiriyor. Koltuk; uyluklardan, arkadan, kalçalardan ve göğüs kafesinin yanlarından sürekli şekilde destek sağlarken, yan minderler de omuz seviyesinde daha az dar olup, bu özellikleriyle sürücünün üst bedeninin daha rahat hareket etmesine izin veriyor. Tavan ve camlar inmiş konumda Fiat 124 Spider’ı kullanırken karoser tasarımının insan odaklı oranları ve ön camı çevreleyen ön cam çerçevesinin arkaya doğru yerleşimi, rüzgârın araç içindekilerin başlarının üzerinden ve otomobilin arkasına doğru olacak şekilde yönlendirilmesini sağlayarak hem doğrudan araç içindekilere çarpan rüzgâr miktarını hem de arkadan sarmalayan hava cereyanlarını en aza indiriyor.

Dinamik süspansiyon ve direksiyon sistemi
Fiat 124 Spider’da önde çift salıncaklı süspansiyon sistemi kullanılıyor. Fiat 124 Spider’ın çoklu bağlantılı arka süspansiyonu ise özellikle virajlarda kontrolün artırılmasına yardımcı oluyor. Amortisörler doğrudan tekerlek merkez desteklerine bağlı olup, süspansiyon strokuna göre 1:1 amortisör düzeyi oranı sunabiliyor. Amortisörlerin yerleşim konumu, orantıyla ilgili değişiklikleri en aza indirmek amacıyla ideal düzeye çıkarılmış, böylelikle lastiklerin kavraması da iyileştirilmiş. Süspansiyon, viraj alırken daha yüksek G kuvvetleri altında dahi toe açısını (tekerleklerin ön taraflarının arka taraflarına oranla kapalılık miktarı) artırmak amacıyla lastiklerden gelen yanal kuvvetten yararlanacak şekilde tasarlanmış olup, bunun sonucunda dönüşlerde daha yüksek bir denge elde edilmiş.

Hem hafif, hem de hassas tepkilere sahip (çift pinyonlu) elektrik destekli direksiyon sistemi ile 124 Spider tüm yol tutuş hissini tam ve doğru şekilde sürücüye aktarıyor. Elektrik desteğinin doğrudan direksiyon kremayerine uygulanmasıyla yüksek bir G kuvveti aralığında olumlu geri bildirim sağlanıyor. Direksiyon şaftının düz konumu, sürücünün eğilimlerine uygun bir doğrusal tepki verecek şekilde ideal düzeye çıkarılan direksiyon dişlisi oranıyla doğrusal bir direksiyon duygusu elde edilmiş.

Konfor, teknoloji ve daha fazlası…
Yeni Fiat 124, kullanımı kolay bilgi-eğlence sistemlerine sahip. 124 Spider, donanımında standart olarak bulunan Radio 3.0; AM/FM radyo, MP3 çalar, USB portu ve altı adet hoparlörü içeriyor. Eller serbest görüşme özellikli Bluetooth bağlanabilirlik işlevi de isteğe bağlı olarak alınabilmekte. Tüm donanım seviyelerinde isteğe bağlı olarak alınabilen bilgi-eğlence sistemi, 7 inç dokunmatik ekran, AM/FM radyo, HD Radyo, MP3 çalar, iki USB port, yardımcı giriş, altı hoparlör, multimedya kontrolü, Bluetooth bağlanabilirlik işlevi, arka kamera ve 3 boyutlu navigasyon sistemini içeriyor. Sistemde standart olarak sunulan sesli tanıma sistemi, sürücülerin, cep telefonlarını, müzik ve navigasyon sistemini eller serbest şekilde kullanmalarına olanak vererek sürüşe odaklanmaya devam etmelerini sağlıyor. Sesli metin mesajlı yanıt işlevi de sürücülerin, uygun bir cep telefonuyla, önceden tanımlanmış yanıtları kullanarak bir metin mesajına cevap vermelerini temin ediyor. Her koltukta baş dayamalara yerleştirilmiş ikili hoparlörleri ve bir subwoofer’ı kapsayan dokuz hoparlörlü Bose premium ses sistemi ile tavan açıkken dahi üstün bir ses kalitesi elde ediliyor.
50 yıllık miras: 124 Spider’ın tarihçesi
Kasım 1966’da Torino Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan Fiat 124 Spider büyük beğeni toplamıştı. 124 Spider, pazara sunulduğu tarihten itibaren yaklaşık 50 yıl boyunca koleksiyonerler ve otomobil uzmanları için bir ikon olmuştur. Fiat 124 Spider ilk olarak 1968 yılında ABD pazarında satılmıştır. Bu roadster modelinde beş ileri manuel şanzıman, 1438 cc’lik ikiz kamlı motor, dört tekerlekte disk fren, fasılalı ön cam silecekleri ve direksiyon kolonuna yerleştirilmiş aydınlatma kontrol düğmeleri yer alıyordu.

Fiat’ın kompakt otomobili 124 sedandan evrilen 124 Spider, güçlü bir albeniye sahip, gerçek bir spor otomobildi. Fiat, 124’ü tasarlamak ve üretmek için uzun zamandır birlikte çalıştığı ve İtalyan karoser yapımındaki en büyük ve en saygın isim olan tasarım firması Pininfarina’yı seçmişti. Amerikalılar, Spider’ın orantılarına ve mütevazı İtalyan tarzına hayran kaldılar. Aracın su geçirmez yumuşak tavanı sürücü koltuğundan hızla ve kolayca alçaltılabiliyor ve arka yan camlarla iyi bir görüş sağlıyordu. Fiat 124 Spider’ın tasarımı o kadar başarılı olmuştu ki 19 yıllık üretim ömründe aracın tasarımı hiçbir zaman kapsamlı bir şekilde yenilenmedi. Fiat 124 Spider, hâlâ da Pininfarina’nın en büyük ticari başarılarından biri olarak kabul edilmektedir.

ABD’de pazara sunulduktan 10 yıldan daha kısa bir süre içinde Fiat 124 Spider öyle bir satış başarısı yakaladı ki Fiat, 1975’te aracı sadece ABD pazarı için üretmeye başladı. 1979’da araca, yeni 1955 cc’lik motoruna atfen, Spider 2000 adı verildi. 1981’in sonuna doğru Pininfarina, aracın üretim işleminin tamamını üstlendi ve Avrupa’da satışlar yeniden başladı. Yaklaşık 200.000 adet Spider üretildikten sonra model serisinin üretimi 1985’te sona erdi. Fiat 124 Spider’ın 19 yıllık kapsamlı üretim ömrü, Alfa Romeo Spider hariç çağdaş spor otomobil rakiplerinin hemen hemen tamamından uzun oldu. 1968’den 1985’e kadar sadece ABD’de 170.000 adedin üzerinde 124 Spider satıldı. Günümüzde ABD’de hâlen yaklaşık 8000 adet araç tescillidir. 2015 Los Angeles Otomobil Fuarı’nda küresel çapta görücüye çıkan Fiat 124 Spider, ünlü isimliğini canlandırarak simgesel nitelikli İtalyan tarzını ve performansını yeni nesle taşımaktadır.

__________________
Necip Fazıl çok fazla sigara içermiş. Bir gün bir öğrencisi ona gelir ve der ki; -Hocam bugün bir rüya gördüm bütün bitkiler Allah'a secde ediyordu, bir tek tütün etmiyordu...
Üstad cevabı yapıştırır: -Getirin o kafiri yakalım..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 22 Kasım 2015, 11:48   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Roadster Fiat 124 Spider Geri Dönüyor!




Fıat kendini aşmaya devam ediyor.

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
124, dönüyor, fiat, geri, roadster, spider


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Papa'nın Fiat Albea isteği geri çevrildi Seth Haber Arşivi 0 26 Kasım 2014 17:05
...Ve geri dönüyor! Zen Cep Telefonlar 0 06 Aralık 2012 15:44
Kar geri dönüyor PassioN Haber Arşivi 0 05 Şubat 2012 14:20
XP geri dönüyor! Dilara Windows 1 24 Mart 2009 13:23