IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Nisan 2014, 18:32   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cumhurbaşkanı Kadın Olabilir Mi?




KA-DER, “Cumhurbaşkanlığı için seçilebilecek kadın aday çıkma olasılığını düşük görüyoruz” dedi.

ANKARA (ANKA) - Türkiye, 30 Mart yerel seçimleri geride bıraktıktan sonra Ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimine odaklanırken gündemde “kadın aday olacak mı” tartışması da bulunuyor. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) Ankara Şube Başkanı Hatice Kapusuz’a göre, yerel seçim sonuçlarına bakıldığında kadınlar açısından tablo parlak değil ve cumhurbaşkanlığı için de gerçekten seçilebilecek bir aday çıkması düşük bir ihtimal.

NÜFUSUN YARISI KADIN AMA SİYASETE YANSIMIYOR

Türkiye’de 2013 yılı sonu itibariyle 76 milyon 667 bin toplam nüfusun 38 milyon 194 binini kadınlar oluşturuyor ancak siyasette temsil oranı yüzde 50’ye yaklaşma eğilimi bile göstermiyor. KA-DER, yerel seçimler için yürüttüğü kadın aday gösterilmesi yönündeki kampanyasını Ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri için de başlatma hazırlığı yürütüyor. Ancak 30 Mart’ın sonuçlarına bakıldığında Türkiye haritası üzerinde kadın belediye başkanı çıkardığı gözlemlenen il ve ilçe sayısı küçük bir azınlığı oluşturdu.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan KA-DER Ankara Şube Başkanı Hatice Kapusuz, hem yerel seçim sonuçlarını hem de cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirdi.

“KADINLAR ADAY DAHİ GÖSTERİLMEDİLER”

Hatice Kapusuz, kadınların aday gösterilme oranının zaten çok düşük olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:
“Dolayısıyla seçim sonuçlarının pek parlak olmaması doğal bir sonuç oldu. Kısaca şöyle söyleyebiliriz, il ve ilçe belediyelerine baktığımızda yüzde 3.7’lik bir oran var. Yani 37 kadın belediye başkanımız var. BDP’nin uyguladığı eş başkanlık sistemiyle bu oran yüzde 9’a çıkıyor ama bu eş başkanlık sistemi henüz tam olarak nasıl uygulanabilecek bunu da bilmiyoruz. Tablo parlak görünmüyor. Bizim savunduğumuz oran yüzde 30. Bir grubun gerçekten siyasette temsil edilmesi için yüzde 30 temsil oranına ulaşmak gerekiyor. Dolayısıyla yüzde 3.7 çok düşük bir oran. Beldeleri de dahil ettiğimizde oran yüzde 2’ye kadar düşüyor. Kadınların bu derece az temsil şansı bulması pek parlak değil. Bazı gazetelerde ‘zafer kadınların’ gibi demeçler görüyoruz ama bu gerçeği yansıtmıyor.

Henüz muhtarlar üzerine bir çalışma yapmadık. Muhtarlıkta temsil durumu biraz daha iyi. Tabii ki olması gereken oranın yine altında. Muhtarlık erkekler tarafından daha az önemsendiği için ama henüz sağlıklı istatistikleri toplayarak muhtarlar üzerinden bir analiz yapamadık.

Cumhurbaşkanlığıyla ilgili bir gündem yaratmaya çalışacak olmakla birlikte pek beklemiyoruz. CHP’nin böyle girişimleri olduğunu duyuyoruz. Ama sembolik olmaktan ne kadar öteye gider? Diğer partiler gerçekten arkasında durur mu? Bunu zor görüyoruz. Gerçekten seçilebilecek bir kadın adayın çıkma oranını düşük görüyoruz.”

“KADIN SİYASETÇİLERE DÖNÜK ÇOK CİDDİ ÖNYARGI VAR”

“12. Cumhurbaşkanı’nın kadın olması için nasıl bir kampanya yürütmeyi planlıyorsunuz?” sorusunu da yanıtlayan Kapusuz, şöyle dedi:
“Öncelikle şunu anlatmak gerekiyor. Yerel seçimler sürecinde de gördüğümüz üzere Türkiye’de kadın siyasetçilere dönük çok ciddi önyargı var. İnsanlar Tansu Çiller’den sonra gerçekten kadın siyasetçi istiyor musunuz ya da kadın olduğu için niye oy verelim diye önyargılara sahipler. Türkiye siyasetine partiler ekseninde çok bölündüğü için kadın olmasının yaratacağı fark ya da kadın temsilinin ifade ettiği durum insanlar tarafından görülmüyor. Bu yüzden parti kimi aday gösterirse O’nun meşru görüldüğü, oy verildiği bir durum var. Bizim de durduğumuz pozisyon kadın olmak neyi değiştirir, neyi farklılaştırır?

Yurt dışında görüldüğü üzere ‘women for woman’, ‘kadın için kadınlar’ gibi kampanyalar var. Kadın temsili, kadın hayatını, çocuk hayatını nasıl değiştireceğini değerlendirmek gerekiyor. Bizim de kampanyalarımızda ya da söylemimizde durduğumuz nokta da bu olacak, kadın olması neyi değiştirir, neden eşitliği talep ediyoruz, neden kadınları destekliyoruz üzerinden bunu anlatmaya çalıştık.”

(gercekgundem)

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
cumhurbaşkanı, kadın, mi, olabilir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kadın ve Erkek Arkadaş Olabilir mi? Rhytia Aşk ve İlişkiler 0 28 Şubat 2014 18:06
Makyajsız kadın güzel olabilir mi? Zen Makyajın Püf Noktaları 0 01 Şubat 2013 14:55