IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası

IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası (https://www.ircforumlari.net/)
-   GNU, Linux ve UNIX (https://www.ircforumlari.net/gnu-linux-ve-unix/)
-   -   Dünya'da Kurumsal 2 Beta 2 (https://www.ircforumlari.net/gnu-linux-ve-unix/374463-dunyada-kurumsal-2-beta-2-a.html)

Ocean 30 Aralık 2010 00:43

Dünya'da Kurumsal 2 Beta 2
 
Dünya'da Kurumsal 2 Beta 2


Pardus sürümleri, uluslararası camiada çoğu zaman Türkiye'de olduğundan çok daha fazla ilgi uyandırıyor. Bunun doğal bir sonucu olarak da yabancı basın, sürümlerimizi inceleyip kullanıcılarına sunmakta yerli basından çok daha hevesli oluyor. Bizler de elimizden geldiği kadar sizlere bu inceleme yazılarını iletmeye çalışıyoruz.
Kurumsal 2 sürümü, herkes tarafından merak ve heyecanla bekleniyor, orası kesin. Kurumsal 2 Beta 2 sürümü de çıkar çıkmaz incelemeleri yapılmaya başlandı. Kasım ayında Pardus 2011'de yer alan YALI'yı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] LinuxBSDos.com portalında yapılan incelemeyi de sizler için çevirdik.
Keyifli okumalar...

Söz LinuxBSDos'ta

Pardus Kurumsal 2 kararlı sürümü, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (UEKAE) tarafından geliştirilen ve desteklenen bir Linux dağıtımıdır. 13 Aralık tarihinde son sürümü olan Kurumsal 2 Beta 2'yi duyurdu, kararlı sürümü de 16 Şubat 2011 tarihinde duyurulacak. Yazımız bu beta sürümünün kısa bir incelemesini sunuyor.
Kurumsal 2'de gözüken yeniden tasarlanmış yönetim araçları Pardus 2011'de de kullanılacak. Bu sebepten 20 Ocak 2011'de yayınlanması planlanan Pardus 2011 sürümüne dair size iyi fikirler verecek.
Kurulum: Öncelikle belirtmek gerekir ki, Pardus Kurumsal'ın çalışan sürümü yok. Kurulumda size yardımcı olacak program yeniden tasarlanmış ve oldukça güzel bir arayüze sahip [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Yet Another Linux Installer). YALI'nın en hoş özelliklerinden bir tanesi bilgisayarın tekrardan boot edilmeden yeniden başlatılabiliyor olması. Kurulum sırasında sistemin donması nedeniyle ya da herhangi başka bir nedenden ötürü kurulumu yeniden başlatmak isterseniz sizin için faydalı olacak.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Pardus Kurumsal öntanımlı disk bölümlendirme uygulaması olarak[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] (Linux Logical volume Manager) kullanıyor. /boot bölümü ve mantıksal bölümler için boş disk alanı tahsisi, Fedora'nın 500 MB'lık LVM olmayan boot bölümü ve üç mantıksal bölümleriyle (/, /home ve takas) benzerlik gösteriyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Ext4 öntanımlı dosya sistemi türü. Disk şifreleme konusunda söylenmesi gereken ise ne tüm disk ne de her bir bölüm seviyesinde desteklenmiyor oluşudur.

Masaüstü: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] 4 ile gelen standart Pardus sürümünün aksine, Kurumsal sürümünde KDE 3.5 (KDE 3.5.10) masaüstü ortamı kullanılmış.
Tüm genel KDE sistem araçları ve diğer yardımcı uygulamalar kullanıma hazır durumda.
Kurulum sonrası sisteme yapacağınız ilk girişte masaüstünüzü kişiselleştirmenize yardımcı olacak Kaptan ismindeki uygulama sizi karşılayacak. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...], Linux Mint‘in mintWelcome'ı ile benzerlikler taşıyor olsa da daha kullanışlı ve masaüstü kişiselleştirmeye yönelik özellikler içeriyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kaptan'da "Klasik", "Modern", "Yeni nesil" ve "Transparan" olarak 4 menü stili seçeneği sunuyor
Kaptan'da tüm seçenekler (sözgelimi belirli zaman aralıklarıyla güncelleme) öntanımlı olarak seçilmemiş olsa da, Kaptan haricinde de bu seçenekleri mantıklı bir ayarla değiştirmek sanıyorum mümkün oluyordur.

Paket Yönetimi: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]uygulaması Pardus'a ait paket yönetim sistemi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'nin (Packages Installed Successfully as Intended) grafiksel arayüzünü oluşturuyor. Paket Yöneticisi de Kaptan gibi standart Pardus sürümünde de kullanılan grafiksel uygulamalardandır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Paket Yöneticisi size iki alan ve üç sekmeden oluşan oldukça basit ve kolay kullanıma sahip bir arayüzü sunuyor.

Paket Yöneticisi'nde hâlâ sekmeler arası arama yapamama gibi bir problem olduğunu söylemeliyim. Örneğin kurulu paketler sekmesi görüntülenirken bir uygulama için arama yaptığınızda arama sonuçları yalnızca görüntülemekte olduğunuz kurulu paketler sekmesinde bulunan paketlerle sınırlanacak depodaki tüm paketler içerisinde arama yapmıyor.

Pardus başka bir dağıtımı temel almadığından dolayı üçüncü parti depolara sahip değil. Bu nedenle Paket Yöneticisi ayarlarındaki Depolar sekmesinde yalnızca bir adet depo adresi bulunuyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Güncelleme işlemi beklendiği gibi çalışıyor ancak depo veritabanı güncellemesi sonrasında dahi Moovida ve XBMC gibi uygulamalar hâlâ depoda bulunmuyor.

Grafiksel Yönetim Araçları: Sistem araçları menüden de ulaşılabiliyor olmasının yanında Pardus'un kontrol merkezi [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] bünyesinde yer alıyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sanıyorum ki bu sayede menü biraz daha sadeleşmiş durumda. Eğer sistem araçları menüde listelenmemiş halde ise bu araçlara ulaşabileceğiniz yer yalnızca TASMA olacaktır.

Güvenlik: Güvenlik Duvarı Yöneticisi (ki ilksel olarak kapalı konumda) dışında Pardus Kurumsal Beta sürümünde kurulu herhangi başka bir güvenlik aracı bulunmuyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Güvenlik Duvarı açıldığında gelen bağlantı kuralları listesi gösteriliyor. Tüm kurallar öntanımlı olarak kapalı konumda.
Görüntülenen listede giden bağlantı kuralları listelenmiş durumda. Gelen bağlantı kuralları gibi giden bağlantı kuralları da öntanımlı olarak kapalı konumda.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Bir kuralı sağındaki kontrol düğmesini kullanarak kapatabilir veya açabilirsiniz.
Gelen ya da giden bağlantıları engellemek için yeni bir kural oluşturmak erişimine izin vermek istediğiniz servisin port numarasını girmek kadar kolay bir işlem. Ancak port numarası dışında bir kuralı başka bir seçenekle düzenlemek mümkün değil.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Sonuç ve Öneriler
: Pardus Kurumsal'ın kararlı sürümünün yayınlanmasına iki ay kadar bir süre var, bu süre geliştiricilerin aşağıdaki özellikleri ilave etmesine yetecek bir süre sanırım:
  • Fedora'nın hazırladığına benzer şekilde YALI'ya tüm disk şifreleme desteği getirilmeli. Bu arada yayınlanacak olan bir sonraki PC-BSD 9 görüntüsü benzer şekilde disk şifreleme desteği sunacak.
  • Yeni kural oluşturma işlemi daha fazla seçenek içerebilir.
  • Paket Yöneticisi'nde sekmeler arası arama özelliği getirilebilir.

Kaynaklar: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 17:43.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO
Copyright ©2004 - 2024 IRCForumlari.Net