IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Mayıs 2014, 16:31   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Google Play gerçekleri!




Görünsün diye 1 verenler, sahtekarlar ve fazlası... İşte Google Play'deki yorumlar ve gerçekler!

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

eni bir kamera uygulaması yüklemek için Google Play'i açtınız ve 10'larcasını buldunuz. Doğal olarak önce en yüksek puanı alan uygulamayı denemeyi tercih ettiniz. Ancak oyuna gelmiş olabilirsiniz - Google'ın puan sistemi oldukça sorunlu ve uygulama yüklemek için karar alırken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.
5 yıldızda ne gibi bir sorun var ki?
Bir uygulamanın çok sayıda kişiden 5 yıldız almış olması, sorgulanabilir bir durum. Nedeni basit: Çoğu kullanıcı, uygulamalara ya 1 yıldız , ya da 5 yıldız veriyor. Olumlu bir deneyim elde edenlerin 5, herhangi bir sorunla karşılaşanların 1 puan verdiğine muhtemelen birçok kez rastlamışsınızdır. Android kullanıcıları, ne yazık ki programlara hak ettiği puanı vermek yerine, 5 puanı "iyi", 1 puanı "kötü" ile ilişkilendirmiş durumdalar.
Bunun yanında Google Play, bir yıldızlı yorumları metinsiz olarak yapmaya da izin veriyor. Bu değerlendirmelerin ne kadar sağlıklı olduğu, aceleyle yapılıp yapılmadığı ise bir soru işareti.
Bunlara ek olarak geliştiricinin ilgisi olmayan sorunlarla ilgili olumsuz birçok yoruma rastlamanız mümkün. Örneğin telefonunda LED flaş olmayan bir kullanıcı, LED flaş uygulaması sadece ekranını aydınlattığı için uygulamaya 1 puan verebiliyor. İndirdiği oyunda sadece istediği karakter olmadığı için 1 yıldız veren kullanıcılara rastlamanız da mümkün.
Dahası anlaşılmaz, manasız birçok yoruma rastlamanız mümkün. Aynı aşağıdaki gibi...



Tamahkar ve sahtekar geliştiriciler
Bazı geliştiriciler, uygulamaya kaç yıldız vereceğinizi size sorduktan sonra verdiğiniz cevaba göre sizi Google Play'e yönlendiriyorlar. EA'in oyunlarından Dungeon Keeper, bunun iyi örneklerinden. Oyuna 5 yıldız verecekseniz, Google Play'e yönlendiriliyor, 1 ile 4 puan arasında bir yıldız verecekseniz, EA'e direkt olarak yorum gönderebileceğiniz bir sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Böylece oyunun Google Play'deki puanı yükseltilmiş oluyor.
"5 yıldız" düğmesine basıp, Google Play'e gidip istediğiniz kadar yıldızı vermeniz elbette mümkün, ancak çoğu kullanıcı bunu düşünmeyecektir.
The rise of the Aliens'ın hilesi
The rise of the Aliens, kullanıcıları 5 puan vermeye zorlamak yerine, Amazon'un Mechanical Turk çalışanlarını kullanarak para karşılığında yıldız satın alma yolunu tercih ediyor. Oyunun geliştiricileri, kullanıcılarından oyunu oynamalarını bile beklemiyor. The rise of the Aliens, bu sayede ortalama 5.0 puan elde etmeyi başarmıştı ancak kısa süre sonra Google Play'in ilkelerini ihlal ettiği için kaldırıldı.

Google Play önerileri, görünsün diye 1 vermek...
Google Play önerileri

Google Play'i son zamanlarda kullandıysanız, yukarıdaki gibi bir ekrana rastlamış olabilirsiniz. Bu çok güzel bir fikir olsa da, küçük bir yanlış anlaşılma var: Çoğu kullanıcı, önerilen uygulamaya değil önerinin kendisine puan verdiğini düşünüyor. Örneğin çoğu kullanıcı, burada gösterilen uygulama 1 puan veriyor, çünkü kullandığı uygulamayı değiştirmeyi düşünmüyor. Google'ın amacı ise son zamanlarda yüklediğiniz bir uygulamayı beğenip beğenmediğinizi öğrenmek; buna göre size öneriler sunmak.
Dahası öneri kartı üzerinden detaylı bir yorum yapma imkanı sunulmuyor; puanınızı güncellemek isterseniz önce uygulamayı Google Play içinde bulmanız gerekiyor.

Görünsün diye 1 vermek
Google, yorumları varsayılan olarak yıldız sayısına veya tarihe göre sıralamıyor. Bunun yerine yorumlar, "en yardımcı" kriterine göre sıralanıyorlar. Bu yüzden çok yıldız alan uygulamalarda, 1 yıldızlı yorumlar "en yardımcı" kriterine giriyor.
Google'ın izlediği bu yöntem, en çok Türkiye'ye sunulan Google Play'de sorun teşkil ediyor. Bazılarımız, uygulamayı beğenmesine rağmen sadece yorum görünsün diye ona 1 yıldız verebiliyor. Örneğin Where's My Water 2, "Cok guzel yorum gozuksun diye 1 verdim" gibi yorumlarla dolu.
Sonuç
Bizce Google'ın 5 yıldız sistemini iyice gözden geçirmesi, kötüye kullanımı bir şekilde engellemesi gerekiyor. Yanıltıcı puanlamalar ve yorumlar geliştiricileri olumsuz etkilediği kadar kullanıcıları da şaşırtıyor. Bu değişiklikler yapılana kadar bahsettiğimiz konulara dikkat etmenizde veya Life of Android, Android AppStorm gibi alternatif puan kaynaklarına bakmanızda fayda var.

__________________
Hep söylüyoruz namaz 5 vakit, ahlak ise 24 saat farzdır.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gercekleri, google, play


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Google Play'de indirim var! yaSmin Google 0 08 Mart 2014 15:24
Google Adsense iOS ve Google Play Uygulaması Yayınlandı! CtrL Google Admob ve Adsense 0 25 Ocak 2014 17:30
Google Play’de Manipülasyonlar hayLaz Google 0 03 Eylül 2013 02:19
Google Play ipuçları! hayLaz Google 0 31 Temmuz 2013 03:59
Google Play Lovestory Google 0 07 Mart 2012 16:40