IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sanem

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Nisan 2018, 00:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Güneş gözlüğünüzü yıkayıp kullanın




Güneş gözlüğü takılması polenlerle teması önlediğinden sizi rahatlatır. Ancak gözlüklerinizi yapışan polen parçacıklarından arındırmak için her gün mutlaka akan suyun altında yıkamaya gözen gösterin

Güneş gözlüğünüzü yıkayıp kullanın
Hapşırma nöbetleri, burun akıntısı, gözlerde kızarma, kaşınma ve sulanma… Yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebilen, üstelik soğuk algınlığıyla karıştırılıp yanlış tedavi de uygulanabilen bahar alerjisi, baharla birlikte artış gösteren polenlerden kaynaklanıyor.
En tipik bahar alerjisi, halk arasında 'saman nezlesi' olarak bilinen alerjik rinit ve göz nezlesi şeklinde görülüyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Günseli Bozdoğan, bahar alerjisinden korunmanın püf noktalarını anlattı…

Polenlerin saatlerine dikkat edin
Polenlerin yoğun olduğu günlerde ve saatlerde dışarıda fazla dolaşmamaya dikkat edin.
Yine polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05.00 ile 10.00 arası açık havaya çıkmamaya çalışın.
Dışarıya ağzınızı ve burnunuzu kapatan maskelerle çıkmak da polenlerden korunmada yardımcı olacaktır.

Güneş gözlüğü takın
Havanın güneşli olması şart değil.
Evden çıkarken mutlaka güneş gözlüğü takın. Güneş gözlüğü takılması, polenlerle teması önlediğinden sizi rahatlatacak önemli bir unsur. Ancak gözlüklerinizi her gün mutlaka akan suyun altında yıkamaya gözen gösterin. Aksi halde üzerine yapışan ve gözle görülemeyen polen tanecikleri fayda yerine zarar verebilir.

Burnunuzdan nefes alın
Toplumumuzda çoğu kişi günlük yaşantısında doğru nefes alıp vermeyi bilmiyor. Pek çok kişi ağzından nefes alıyor, oysa doğrusu burundan nefes alıp ağızdan vermek. Hele de bahar aylarında burundan nefes almak çok daha önem kazanıyor çünkü polenlere karşı burun önemli bir filtre görevi görüyor.

Her fırsatta yüzünüzü yıkayın
Dışarıda kaldığınız süre boyunca her fırsatta yüzünüzü ve burnunuzu yıkayın.
Yüzünüzü suyla yıkarken sabun kullanmaya gerek yok. Su yerine ıslak mendil kullanmaktan kaçının. Yüzünüzü ve burnunuzu suyla yıkayarak polenlerden temizlemeniz, size gün içerisinde önemli bir fayda sağlayacaktır.

Kıyafetlerinizi değişin
Dışarıda vakit geçirmişseniz, eve gelince hemen kıyafetlerinizi değiştirin ve duş alın. Çıkardığınız kıyafetlerinizin yatak odasında kalmamasına dikkat edin. Aksi halde kıyafetlerinize yapışan polenler evin içerisinde uçuşmaya devam edecek ve siz görmeseniz de yol açtığı alerjik reaksiyonlar sizi rahatsız etmeye devam edecektir.

Açık havada spor yapmayın
Düzenli egzersiz ve spor yapmak, düzenli ve tempolu yürüyüş yapmak şüphesiz sağlık açısından çok önemli ve gerekli. Ancak polen zamanı açık havada spor yapmamaya, yine yürüyüş saatlerinizi polenlerin yoğun olduğu zamana getirmemeye özen gösterin.

Evinizi sabah havalandırmayın Polen zamanı evde kapı ve pencerelerin kapalı tutulması önemli. Evinizi polenlerin yoğun olduğu sabah 05.00- 10.00 saatleri arasında havalandırmayın.

POLEN ALERJİSİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Baharda burun akıntısı, burun kaşıntısı ve hapşırık, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık ile tekrarlayan uzamış öksürük, hırıltı ve nefes darlığı olan kişiler; erişkin ya da çocuk alerji uzmanları tarafından dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli ve doğru tanı konması için bazı testler yapılmalıdır. Deri prick testleri kolay uygulanan, kısa sürede sonuç veren, deri üzerine uygulanan testlerdir. Çeşitli ağaç, ot, yabani ot polenlerini içeren hazır ticari solüsyonlar deri üzerine damlatıldıktan sonra sivri uçlu ince plastik çubuklarla deri üzeri çizilerek solüsyonun deri ile teması sağlanır ve 15-20 dakika sonra oluşan kızarıklık ve kabarıklık ölçülür. Alerjik olan polen çeşidi böylece tespit edilir. Ayrıca burun salgısında alerji hücrelerinin varlığı da alerjik nezle tanısı için yardımcıdır. Kanda Total IgE ve polen spesifik IgE ölçümünü içeren kan testleri yapılabilir. Özellikle bahar alerjisinden şüphelenen hastaların Şubat-Eylül arası bu testleri yaptırmalarında yarar vardır. Bu aylarda vücuttaki alerjik cevap düzeyi artacağından tanı kolaylaşır.

BU BELİRTİLER 2 HAFTADAN FAZLA SÜRÜYORSA DİKKAT!
Şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve burunda kaşıntı
Arka arkaya birçok kez hapşırma
Gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık
Göz altında şişlik ve mor halka
Dudak, boğaz ve damakta kaşıntı
Tekrarlayan öksürük, nefes darlığı ve hırıltı (astım bulguları)
Uyku kalitesinde bozulma
Polen alerjisinin tedavisi
Polen alerjisi tedavisinde korunma ilk aşamadır. Şikayetlere yol açtığı, cilt ya da kan testi ile saptanan alerjenden kaçınma tedavinin ilk basamağını oluşturur. Şikayetlerin olduğu dönemde antihistaminik ilaç tedavisi ve kortizon içeren burun spreyleri kullanılabilir. Korunma yöntemleri ile ilaç tedavisine rağmen şikayetleri yoğun olarak devam eden hastalarda polene karşı aşı tedavisi de diğer bir seçenektir. Özellikle alerjik rinit ile polen alerjisi olan hastalarda aşı tedavisi ile başarı şansı yüksektir. Aşı tedavisi alerjiyi tamamen iyileştiren tek tedavi yöntemidir.

HALI YERİNE KİLİM, YÜN YERİNE PAMUKLU BATTANİYE
Alerjik bir bünyeye sahipseniz yorganınızdan evinizdeki halılara, peluş oyuncaklara ve toz bağlayabilen aksesuvarlara dek birçok şeye dikkat etmeniz büyük önem taşıyor. Yorgan ve battaniyenizin yün yerine pamuklu ve elyaf olması, evde duvardan duvara halı olmaması, halı yerine kilim tercih etmeniz ve peluş oyuncaklar bulundurmamanız; yaşam kalitenizi yükseltmek açısından dikkat edilmesi gereken küçük ama etkili önlemler arasında yer alıyor.


alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
güneş gözlüğü, gÖz, gözlük, polenler


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gözlüğünüzü Yüz Şeklinize Göre Seçin Zen Ah Kadınlar 0 29 Nisan 2013 21:38
Beyninizi Kullanın! Zen Kişisel Gelişim 0 18 Kasım 2012 00:28
Bir Anne Kendi Erkek Çocuğunun, Baba da Kızının Naşını Yıkayıp Kefenlemesi Caiz midir Liaaa İslamiyet 0 02 Mart 2012 15:10
Güneş kremlerini kışın da kullanın Sevda Güzellik, Sağlık ve Bakım Önerileri 0 12 Ocak 2012 21:33
Güneş kremini kışın da kullanın System Sağlık Köşesi 0 05 Kasım 2011 13:59