IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Konu Kapatılmıştır
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Aralık 2007, 14:18   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
VPS Sunucu Nedir ?




VPS nedir ?
Açılımı Virtual Private Server olan ve share hosting ile dedicated hosting karışımı olan bir hosting şekline verilen addır.
Konuya anlatmaya şöyle bir örnekle başlasak daha iyi olacaktır sanırım;
Günlük 100 hiti olan bir siteniz vardır. İşler zamanla ilerler, hitiniz 1000 olur, bir süre sonra hitiniz 10.000 olur ve artık dertler başlar.
Artık hosting şirketiniz mırın kırın etmeye başlar doğal olarak. Siteniz çok sistem kaynağı tüketmeye başlamıştır. Yada hiti 2000 olan siteniz bile bazen çok fazla upload yada download olayları yüzünden yada çok fazla SQL sorgusu yüzünden aşırı sistem kaynağı yani Cpu tüketmeye başlayabilir. Çünkü siteniz aynı makinedeki diğer sitelerin hakkını yemeye başlar. Share sunucu dedigimiz olayda 1 makinaya 100 site konur ve Sunucudaki bir CPU'yu 100 site ortak şekilde kullanırken, sizin büyüyen siteniz tek başına sunucu işlemcisinin %25 bölümünü kullanmaya başlar.
O andan itibaren size ya dedicated makine almanızı önerirler yada kapının yolunu gösterir hosting firmasının yetkilisi...
Yok yok bu hosting firması dandikmiş ben en iyisi başka hosting firması arayayım dersiniz. Pılınızı pırtınızı toplayıp başka bir hosting firmasının müşterisi olursunuz. Bir müddet geçtikten sonra yeni hosting firmanızda aynı şeyleri söylemeye başlar. Çok Cpu tüketen bir siteyi hiç kimse share hosting içinde barındırmak istemez.
Bir yol ayrımına gelirsiniz ya siteyi kapatmak yada paraya kıyıp dedicated sunucu almak ama 2.000 hitli siteniz için 100$-150$ civarı bir paraya dedicated sunucu almak gözünüze gelir hele ki siteden kazancınız yoksa, sitenizi kapatmakta işinize gelmez o kadar emek verip bir yerlere getirdiginiz sitenizi kapatmaya gönlünüz razı olmaz.
Hosting firması sitenizi "share hosting" müşterisi kategorisine almak istemez, dedicated hosting satmak ister ama sizinde paranız yoktur.
İşte bu durumdaki webmaster arkadaşlar için imdada VPS hosting girer.
VPS hosting Nedir
Bazı yazılım firmaları, durumu yukarıdaki anlatılan durumdaki websitesi sahipleri için VPS programlarını yazmışlardır.
Piyasada bu işi yapan en iyi 3 VPS programı Virtuozzo, Wmware ve Microsoft Virtual Server 2005.
Peki bu programlar ne işe yarar ?
Hosting firması dedicated makinaya temiz bir linux kurulumu yapıp hazırladıktan sonra Virtuozzo programını kurarak sanal olarak bilgisayarı parçalar.
Nasıl yani?
Örneğin dedicated sunucu makinenin 1gb ram belleği vardır. Virtuozzo programı bu sunucunun 1gb ram belleği 256mb olarak sanal olarak 4 eşit parçaya bölüyor. 100$ olan dedicated makine maliyetini 4 eşit parçaya bölerek 4 farklı müşteriye daha rahat şekilde 25$ gibi bir fiyata satabilir.
Aynı şekilde Virtuozzo programı bilgisayarın işlemcisini ve harddiskinide 4 eşit parçaya böler.
Siz bu şekilde 25$ vererek, sunucu işlemcisinin %25 dilimini kullanma hakkına sahip olursunuz.
Share hosting paketinde sunucunun işlemcisinin %1lik kısmını, Dedicated sunucuda işlemcinin %100lük dilimini siz kullanırken VPS sunucuda sadece %25lik dilimini kullanabiliyorsunuz.İşte bu sebepten dolayı VPS sunucular ucuzdur.
Vps Sunucunu Artı yönleri:
1- Dedicated kadar pahalı degildir ama kısmi olarak kendi sunucunuz olur.
2- Makinenin size ayrılan bölümüne istediğiniz programı kurabilirsiniz.
3- Sunucu bakımınız dedicated kadar zahmetli olmaz.
4- Kendi sunucunuz oldugundan dolayı istediginiz kadar site barındırabilirsiniz.Hosting satışı yapabilirsiniz.Para kazanabilirsiniz.
Vps Sunucunu Eksi yönleri:
Piyasada gördüğünüz ucuz dedicated veren hosting firmalar genellikle vps sunucularını millete dedicated diye satmaya çalışırlar. 25$lık maliyeti olan sunucuyu size 50$ a dedicated sunucu satıyoruz diye geçirmeye çalışırlar.
VPS sunucu alacaksanız gerçekten güvendiğiniz hosting firmalarından alın yada mutlaka o firmadan vps hizmeti almış birine sorun.
Üçkağıtçılık yapmaya çok müsait bir Hosting dalıdır VPS işi.
Hosting işi yapan firmalar 1 dedicated makinayı 4 degilde 8 parçaya bölüp size 4 parçaya böldük diye satmayada çalışabilirler.
Virtuozzo programı ile illa 4 parçaya bölünür diyede bir kaaide yok tabii ki. 4gb ram bellegi olan dual xeon makinayıda 4 parçaya bölmek kardan çok zarar getirir hosting firmasına.
Böyle güçlü makinaları 6 ila 8 parçaya bölüp satan yerlerde var.Özetle bir makinanın Ram bellegi yettigi kadar sayıya bölünebilir dedicated makina.
Bizim burada dikkat edecegimiz nokta hosting firmasının bize vaad ettigi ram ve cpu kullanma yüzdesidir.
100mb Ram satan yerlerden uzak durun, bunu satan adam o makinayı en az 10 parçaya bölüp satmaya çalışıyordur.
Bir makinada ne kadar çok site olursa, sorun yaşama olasılığınız o oranda artar çünkü VPS programları tam olarak donanımsal parçaları bölemediginden bazen makinanın kilitlenmesine yol açıyor ve Virtuozzo programıda çalışmak için ram ve cpu gücü tüketiyor.
VPS programını Evdeki bilgisayarımdada kullanabilirmişim dogru mu?
VPS programlarının çok amaçlı kullanım şekilleri mevcuttur. Özellikle Wmware programı ile kendi bilgisayarınıza 5-6 işetim sistemi kurabilirsiniz. Yani bir bilgisayara 6 işletim sistemi kurabilirsiniz.
-Evinizdeki windowsXP işletim sisteminin içine sanal olarak linux işletim sistemi kurup ögrenebilirsiniz.
- Virüs- trojan yazıyorsanız yada bu işler ile ilgileniyorsanız mesela sanal windowsXP kurup onun içinde her türlü testi yapabilirsiniz. Bu sektördeki trojan gerçek bilgisayarınıza erişip zarar veremez.
- Sürekli yeni programlar indirip deneme ve ögrenmek istiyorsanız, mevcut işletim sisteminizi mok etmek istemiyorsanız (her program kurup sildikçe windows işletim sisteminiz şişer ve çökmeye dogru yol alır) sanal windowsXp işletim sistemi içinde her türlü programı indirin kurun silin geri kurun.
- Çok sevdiginiz eski oyunlar yada bazı muhasebe programları hala windows95 istiyorsa sanal bir windows95 işletim sistemi kurup orada işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Birbirinden bağımsız onlarca farklı işletim sistemi kurup kullanabilirsiniz.
Windows işletim sistemine linux kurulmuş bir resim

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 29 Haziran 2008, 19:03   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: VPS Sunucu Nedir ?




Virtual Private Server (Virtual Dedicated Server olarak da adlandırılır), sunucu niteliğindeki bir bilgisayarın (örneğin HP Proliant, IBM eServer) fiziksel donanımının mantıksal olarak bölümlenmesi sonucu ortaya çıkan her bir Sanal Sunucu’ya verilen genel isimdir. Bu sanal sunucuların her birinin üzerinde, ayrı ayrı kendine ait mantıksal donanım bileşenleri vardır. Dolayısıyla, bir sanal sunucu aynı bir fiziksel sunucu gibi çalışarak, üzerinde güvenli ve yalıtılmış olarak işletim sistemi ve sunucu yazılımları barındırır. Bu sayede, tek bir fiziksel sunucu üzerinde, fiziksel sunucuların işlevlerini gerçekleştiren birden fazla sayıda sanal sunucu yaratmak mümkün olmaktadır.
Fiziksel bir sunucu bilgisayarını, mantıksal sunuculara bölümlemek için uygulanan metoda sanallaştırma (virtualization) denir. Amaç, sunucu donanım kaynaklarının tam kapasite ile kullanılmasını sağlamaktır. Sanallaştırma metodolojisi ilk olarak 1970’lerde IBM Mainframe sistemleri için geliştirilmiştir. Günümüzde Intel ve AMD tabanlı sunucuların desteklediği çoklu çekirdek işlemci yapıları ve hem işlemci hem de hafıza modüllerinde ulaşılan yüksek çalışma frekansları, işletim sistemi ve sunucu yazılımlarının kullanabildiğinden daha fazla donanım kaynağı sağlamakta, böylece sanallaştırmanın performanslı ve yaygın olarak kullanılmasına imkan vermektedir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Sanallaştırma yazılımlarına örnek olarak aşağıdaki uygulamaları sayabiliriz.
  • VMWare
    Mirosoft Virtual Server
    Xensource
    Virtuozzo
    HyperVM
  • OpenVZ
Yazılım ve Donanım tabanlı olmak üzere iki tür sanallaştırma yöntemi vardır:
  • Yazılım tabanlı sanallaştırmada, sanal sunucular aynı işletim sistemi çekirdeğini kullanırlar ve ana makinanın kaynaklarına ihtiyaç duyarlar. Özellikle Web barındırma ortamlarında bu tür sanallaştırmanın büyük faydaları vardır; çünkü sanal makinaları yeniden başlatmaya gerek kalmadan ihtiyaçlar doğrultusunda sunucu kaynaklarının gerçek zamanlı olarak arttırımı ya da azaltımı mümkündür. Virtuozzo ve HyperVM, yazılım tabanlı sanallaştırma uygulamalarıdır.
  • Donanım tabanlı sanallaştırmada ise, sanallaştırma uygulaması direkt olarak fiziksel donanıma ulaşır; sunucu kaynaklarının gerçek zamanlı olarak arttırımı ya da azaltımı mümkün değildir, ancak sanal sunucunun yeniden başlatılması ile değiştirilebilirler. Bu tür ortamlar göreceli olarak daha fazla yalıtılmış olduğu için daha güvenlidir. VMWare, Microsoft Virtual Server ve Xen, donanım tabanlı sanallaştırma uygulamalarına örnek verilebilir.
VPS'İN AVANTAJLARI:
  • Güvenli Ortam
    Minimum Maliyet
    Hızlı Devreye Alınması
    Donanım Bağımsızlığı
  • İş Sürekliliği Uygulamalarında kolaylık
VPS’ler, sağladıkları güvenli ortam ve toplam sahip olma maliyetini minimuma indirgeyen finansal avantajlarıyla Web Hosting ile Kiralık Sunucu arasındaki boşluğu doldurur. VPS tamamiyle size özel bir sunucu ortamı sağladığı için, ihtiyaçlarınıza uygun donanım ve yazılım altyapısını siz belirler ve istediğiniz gibi önceliklendirme, değişiklik yapabilirsiniz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda sunucu kaynaklarını arttırmak ya da azaltmak her zaman mümkündür. Ayrıca, VPS yalıtılmış bir ortam olduğundan uygulamalarınız ve bilgileriniz için en yüksek seviyede güvenlik sağlar.
VPS’in diğer bir avantajı çok hızlı bir şekilde devreye alınabilmesidir. İhtiyaçlar doğrultusunda çeşitli işletim sistemi ve sunucu yazılımları içeren VPS şablonları oluşturulabilir. Bu şablonları optimize etmek ve bunları baz alarak yeni bir VPS’i aktive etmek dakikalar içinde mümkün olabilmektedir. Test ve geliştirme ortamları için çok büyük kolaylık sağlayan bu özellik ayrıca üretim ortamında çalışan sunucularda da test yapılmasına imkan vermektedir. Örneğin kullanılan bir sunucunun imajı alınarak (sunucu üzerindeki veriler, işletim sistemi ve programlar tüm ayarlarıyla birlikte yedeklenir), yalıtılmış test ortamında tamamen aynı özelliklere ve ayarlara sahip bir VPS yaratılabilir. Test edilecek program ya da güvenlik yaması önce test ortamındaki VPS’e uygulanarak kullanımdaki sunucunun çalışmaya minimum kesintiyle devam etmesi sağlanmış olur.
Sanallaştırmanın getirdiği bir diğer çok önemli yarar da, donanım bağımlılığını ortadan kaldırmasıdır. VPS’ler, fiziksel sunucuların aksine, donanımdan bağımsız olarak çalışırlar. Bu sayede, sanal sunucular çok rahat bir şekilde taşınabilirler. Örneğin, HP Proliant DL 380 G5 / Windows Server 2003 işletim sisteminde çalışan bir VPS, herhangi bir donanım ve yazılım çakışması olmadan IBM eServer x3650 / Linux tabanlı sanallaştırma platformuna aktarılabilir. Bu aktarma işlemi VPS’i kapatmadan, sanal sunucu çalışıyorken bile yapılabilmektedir.
VPS’in çok hızlı bir şekilde devreye alınabilmesi ve donanımdan bağımsız olması, İş Sürekliliği uygulamaları için kolay uygulanabilir ve ekonomik bir seçenek olarak kullanılmasına imkan vermektedir.
Getirdiği tüm bu avantajlar dolayısıyla sanallaştırma giderek daha fazla oranda uygulanmaktadır. Bununla birlikte, maliyetleri düşürmek amacıyla çok yanlış VPS uygulamaları yapılmaktadır. Sunucu mimarisinde bile olmayan toplama PC’ler, VPS olarak sunulmaktadır. Bu tür VPS uygulamalarının performansı çok düşük olmakla beraber, bilgi güvenliği ve kesintisiz çalışma mümkün olmadığı için, VPS’in getirdiği avantajlar, dezavantaja dönüşmekte, verimliliği azaltmaktadır. Özellikle İş Sürekliliği uygulamalarında, bu tür yanlış dizayn edilmiş bir VPS modeli kullanmak, kritik iş süreçlerini ciddi bir şekilde aksatmaktadır.

__________________

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


ÇALIŞAN; Hata Yapar
ÇALIŞMAYAN; Dedikodu Yapar
ASİL İNSAN; İdare Eder
ACİZ İNSAN; Şikâyet Eder
BASİT İNSAN; İftira eder
DÜRÜST İNSAN; Sabreder...
 

Konu Kapatılmıştır

Etiketler
nedir, sunucu, vps


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık