IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Haziran 2011, 03:52   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Röportaj : jaytea




Sıradaki röportajımız, dünyaca ünlü ve en iyi mIRC Scripting coder-larından jaytea isimli kişi ile gerçekleşmiştir. Jaytea; mIRCScripts.org, SwiftIRC ve daha birçok dünyanın en büyük mIRC platformlarında yazdığı kısa ve en işlevsel kodlarla ve aynı zamanda düzenlenen challenge(meydan/kod yarışması)'lerde devamlı 1. gelmesi ile tanınmaktadır. Ayrıca kendisi mIRC'in resmi forum sitesinde Khaled-e(mIRC'in yapımcısı) verdiği(kişisel veya forum içerisinde) bug/hata bildirimleri ile birçok yararlı değişimleri bizlere sunmuştur. Kendisi aslında tam anlamı ile bir programcı olup, "Python, SML, VB/VBA, Java, C" dillerini bilmektedir. Yazdığı ders niteliğindeki makaleler mIRC'in resmi forumunda sabitlenmiştir. Devamı ve daha fazlası için röportaja bakabilirsiniz..

-

Söyleşinin aslı ingilizce olarak gerçekleştirilmiştir.


Röportajı ayarlayan:
L4roXyL
Söyleşiyi gerçekleştiren ve türkçeye çeviren:
WingmaN

-

  • Söyleşinin Türkçe'ye çevrilmiş hali:


WingmaN: Merhaba jaytea, bize biraz kendini tanıtır mısın?

jaytea: mIRC ile yaklaşık, 10 yıl evvel tanıştım, bu zamandan kısa bir süre sonra da scripting ile uğraşmaya başladım, hatta programcı olabilmek için koleje gittim, mezun oldum fakat başka bir bölümde. Şu aralar pek fazla programlama ile uğraşmıyorum ama ne zaman mIRC ile oynamaya başlasam ancak o zaman uğraşıyorum.
jaytea: Bu noktada da çözebildiğim kadar eğlenceli ufak scripting dilini öğrenmek istedim, araştırmalar ve öğrendiklerim bana harika hissettirmeye başladı.

WingmaN: Çok Güzel. Pekala şimdi de biraz kendini sivil olarak tanıtabilir misin? Jaytea kimdir? Ne işle meşgul? Evli midir? vs.

jaytea: Ben, 24 yaşındayım. Ticari bir şirkette hesap yönetimleri üzerine çalışıyorum, evli değilim ve 30 yaşına gelene kadar da evlenmek istemiyorum. Çalışmadığım saatler içerisinde de beni genellikle spor merkezinde bulabilirsiniz ve mutfakta fırtına gibi esmeye çalışırken de tabii.

WingmaN: Teşekkürler, bir diğer soruya geçelim ^^
WingmaN: mIRC Scripting'e başlamızın asıl sebebi neydi, bunu bize biraz detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?

jaytea: WebNet üzerinde bir kaç ay takıldıktan sonra, bir kaç kanal üzerinde operator (@) yetkisine geldim. Her yeni başlayan kullanıcının merak ettiği IRC kanal yönetimini merak ettim, kick, ban vesaire gibi, öncelike buraya kadardı, bu günler içerisinde de en iyi saldırı/korun script'ini yapmak için biri bana kendi bilgilerini gösterdi.
jaytea: Ee böyle oluncada, çok fazla KICK { kick back }, on JOIN { kick the guy } kullandık ve sonrasında çok fazla sıkıldım ama gerçekten eğlenciliydi. Bu gibi olaylardan sonra mSL de bu konu üzerine çalıştım ve muhteşem bi kaç koruma script'i yapabildim.

WingmaN: Daha önce hiçbir sunucu da Bot yazmak ve ya kod yazmak için bulundunuz mu? ve daha önce hiç bir sunucu da " Oper/Admin " olarak görev aldınız mı ?

jaytea: IRC'nin ilk 1-2 yılı, herkes IRCOp olmayı kendine görev bellemişti, ben ise arkadaşımın sunucusunda server admin olarak görev alıyordum, daha sonra arkadaşım aradan çekildi ve bende kendime farklı irc sunucularında takılma zamanı buldum, şimdi o günlere dönücek olursak IRC Sunucusunu yönetmek/kontrol etmek müthiş birşey olarak görünüyordu koruma scripti yazmak ise o kadar eğlenceli değildi, kısa bir süre sonra da bu durum eski heycanını kaybetti.
jaytea: Özete gelicek olursak'da , evet bir kaç mIRC Script'i için bazı sunucu yöneticilerine yardımlarım oldu, connection flood koruması vesaire gibi, o kadar önemli şeyler değildi gerçekten ..

WingmaN: IRCop olma konusunda haklısın, önceleri IRCop olmak gerçekten önemli birşeydi bizim için <:

jaytea: Yeni bi dünyanın kapılarının açılması gibiydi, IRC üzerinde bi kaç ay geçirdikten sonra, User has quit (Killed by ircop (BYE)) böyle birşey görünce de " WoW, Keşke bende yapabilseydim diyordum " :p

WingmaN: Sizi genellikle, mIRCScripts(dot)org'da yarışmalarda olan başarılarınızdan ve yardımseverliğinizden tanıyoruz, bu konu hakkında biraz açıklama yapabilir misiniz? Kod yazma biçiminiz gerçekten çok farklı/kısa ve hızlı/işlevel.

jaytea: 1 saniye, ilk katıldığım yarışmayı hatırlamaya çalışıcam ;D

WingmaN: Tabiki <:

jaytea: Evet hatırladım, [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. 2003 yılı 2004 öncesi sıralarında, bu site de yarışmalar yapılıyordu ve bende bir tanesine katılmaya/denemeye karar verdim.
jaytea: Tabii ki bundan önce $calc2() yarışmasını mIRCScripts(dot)org 'da görmüştüm ama o zamanlar mIRC Scripting adına çok fazla şey bilmiyordum, şaşkına dönmüştüm bu girdileri görünce ve sanırım bu konu da benim kendimi motive etmeme ve daha iyi öğrenmeme daha fazlasını öğrenmeme ve daha fazla mSL hakkında bilgi edinmeme yardımcı oldu.
jaytea: Tekrar elite-scriptaz a dönecek olursak, bu yarışmaya katıldım ve kazandım, sonuçları beklemek gerçekten çok heycan vericiydi.
jaytea: Daha sonra mIRC Scripting içerisinde ki $md5() dalında başka bir yarışma vardı, bu yarışma için gerçekten çok fazla saat harcadım ve kod'la beraber bitirdim, bu benim bugün bile kendimi kanıtladığım yarışmadır. Maalesef ki bu yarışmaya sadece bir kişi daha katılmıştı ve onun girdisi, 10 kat daha büyüktü. Site bu zamandan kısa bir sonra kapandı.
jaytea: Bu süre de benim ufak bi açık bulduğum bir zamandı, mIRC içerisinde kodları kısaltmak gerçekten çok eğlenceli, hala bu konuda haz almaktayım.

WingmaN: Eğer doğru anladıysam bu açığı bulduktan sonra hızlı kod yazmaya başladınız o halde? :p

jaytea: "Bug/hata yakaladım" derken aslında " bağımlı hale geldim " demek istedim, çok fazla zaman harcadığım $md5() yarışmasından sonra gerçekten mIRC Scripting ile uğraşmak benim için bağımlılık haline geldi ;P
jaytea: Kısaca bulduğum her mSL yarışmasına katıldım ;)
jaytea: Aslında ondan sonra ki yarışma biraz daha geçti, scriptsdb(dot)org sitesindeki satranç yarışması 2005 suları.

WingmaN: Şimdi size nedir o bug desek, tabii ki söylemeyeceksiniz, biz de sormayalım o halde. Peki Scripting gelişiminde forum veya mIRC hakkında kanalların mı daha çok katkısı oldu, yoksa sizde bizler gibi " Deneme/Yanılma" Yöntemiyle mi geliştirdiniz kendinizi?

jaytea: Zaman zarfı içerisinde çok fazla pratik yaptım ve averaj script coder'ından daha fazla bir hale gelerek mIRC 'i derinden derine daha iyi öğrendim. Herhangi bir hile kullandığımı henüz hatırlamıyorum ama, metod gerçekten yavaştı sadece kısaydı.
jaytea: Herşeyi kullandım, genelde deneme/yanılma yöntemini ama tabii ki bir çok bilgiyi mirc(dot)com 'un forumlarından da elde ettim.
jaytea: mIRC Help kanalların da da çok fazla takıldım, öğrenme ve geliştirme açısından çok yararlıydı çünkü çok fazla üst düzeyde mIRC Scripterları vardı, 2003-06 senelerine dönersek, her daim scripting metodları üzerine aktif tartışmalar ve yeni fikirler adına toplantılar düzenledik, bazıları tabii ki diğerlerine göre çok daha fazla üst düzeydeydi.
jaytea: Bugünlerde bile bu tarz ilginç konuşmalar/tartışmalar devam ediyor, her ne kadar nadir olsada ;P

WingmaN: Bunu bilmek gerçekten güzel hem kendim için hemde kullanıcılarımız için çok yararlı olacağından eminim.
WingmaN: Herneyse;
WingmaN: Diğer sorumuza gelirsek; " mIRC(dot)com resmi forumu üzerinde, birçok yardımınız bulunmakta. Forum'da moderatörlüğünüz veya yetkiniz var mı? ve En son yazdığınız, "Unicode Support" hakkında bize biraz açıklama yapabilir misiniz? ".

jaytea: Ben moderatör değilim, hayır. " Unicode Support " konusu gerçekten çok uzun döküman oldu mIRC 7'yi mIRC 6.35 'ten mIRC 7.1 'e değiştirmek bir programcının bakış açısına göre ÇOK Büyüktü, bende bu konu üzerine bir çok şey söyledim tabii ki, çok fazla araştırma yaptım, bir kaç sayıda bug buldum ve bunları Khaled 'e özel olarak gönderdim, zaman içerisinde kendi başlığımı/konumu bitirdikten sonra da, Khaled konuyu sabitlemek adına mutluydu.

WingmaN: Pekala mIRC hakkında ne düşünüyorsunuz? Çünkü biliyorsunuz ki eskisi kadar popüler değil, bu konu hakkında ne söyleyebilirsiniz?

jaytea: Evet, bu soru bütün eski mSL camiasının ağzında dolanıyor zaten;P
jaytea: Eğer ki mIRC mail listesine bir göz atarsan, 1990'ların ortalarının sonuna doğru çok fazla katkıda bulunan kişileri görebilirsin. Bu kişiler bilgisayar meraklısı ve "hacker"-esque internet nüfüsünü temsil eden kişilerdi.
jaytea: Ben artık IRC kullanıcılarının bu konulara girdiklerini sanmıyorum :P

WingmaN: Bu güzel cevaptan sonra, herkesin aklına takılan bir soru var benimde olduğu gibi;
WingmaN: Khaled mIRC programının artık eskisi kadar kullanışlı olmadığını bildiği halde, neden güzelleştirmek adına bir çabası yok sizce?

jaytea: Kim bilir, belki kayıt satışlarıyla alakalı parasal sıkıntıları vardır
jaytea: belkide yeni güzel çalışmalar gelecek version'larda bizi bekliyordur.

WingmaN: Hehe haklısınız, bizde öyle ümid ediyoruz :>
WingmaN: Umarım sorularımızla sizi sıkmıyoruz jaytea <:

jaytea: Hayır kesinlikle.

WingmaN: Pekala sizce " MSN, Skype ve bunun gibi programlar " mIRC'in yerini alabilir mi ?

jaytea: Hiç bir program/site'nin IRC ile karşılaştırılabiliceğini düşünmüyorum.
jaytea: Bence hepsi, facebook/twitter/vb.. IRC nüfüsünü engellemekteler, insanlar artık IRC'ye daha az sıklıkta geliyorlar ve hayatlarında IRC ye daha fazla ihtiyaçları kalmadı. Ama tabii ki bu programların hiç biri direkt olarak IRC'nin yerini alabilir denemez.
jaytea: IRC her daim benzersiz olucak, ama diğer websitelerin ve uygulamaların arasında IRC gereksiz gibi duruyor.

WingmaN: Yarışmaları her daim kazanan biri olarak, sizin için en iyi mIRC Scripting coder'ı veya coder'ları kimdir?

jaytea: Bundan bir kaç yıl önce, mirc(dot)com forumları çok aktifti, bir çok tartışma içeriyordu, bu zamanlar arasında ben her daim " qwerty'nin " konularını müthiş bilgi içerikli buluyordum, onun fikirlerine her zaman hayranlıkla bakıyordum, O mIRC'in bütün özelliklerini çok iyi kullanabiliyordu. Onu geçtiğimiz senelerde bir çok yarışmada geçmeme rağmen, hala benim kitabım da en iyisi olarak geçer ;P.

WingmaN: Anlıyorum <:
WingmaN: Bir başka güzel soru ise ;
WingmaN: mIRC Scripting'e ilk başlayan kullanıcılar için önerileriniz nelerdir?

jaytea: Güzel soru.

WingmaN: Değil mi <:

jaytea: Sorular sormaya sakın çekinmesinler/utanmasınlar, her daim diğerlerinin önerilerine kulak versinler.
jaytea: Herşey deneyip, tartsınlar, Eğer biri herhangi bir kodlama metodu hakkında öneri veriyorsa ve kendi scriptleri içinde kullanacaklarsa, bunu sadece kod içerisinde uygulamakla kalmayıp, bu kodun ne işe yaradığını %100 çalışıp öğrenmelerini tavsiye ederim.
jaytea: Aa, ve $regsubex() döngülerini, $iff() event'ı içerisinde matchtext'i, regex tetiklerini her fırsatta kullanmasınlar.
jaytea: Bu konuda söylenecek gerçekten çok şey, bir gün bu konu hakkında, çok büyük bir yazı hazırlamayı ve bütün çılgın fikirlerimi içine dökmeyi istiyorum :P

WingmaN: Hehe, bunu kesinlikle bekleyeceğiz!
WingmaN: Pekala, ilk başlayanların üzerinde çalışabilicekleri herhangi bir örnek verebilir misiniz?
WingmaN: Örnek olarak, "on *:text:*:?:" ve bunun gibi..

jaytea: Bu konu hakkında sorulacak en iyi kişi ben değilim ama, ufak script'ler yapmayı çok oldu, bunun üzerine çok karmaşık bir eğilim tarzım var fakat, yeni bir kullanıcı event'ları (Basit, IRC event'ları on TEXT , on JOIN gibi ) ve aliases'ler ( bunların arasında ki fark, /alias olarak adlandırılan sistemi $alias() olarak kullanmak) ve tabii kde if / while döngüleri / if döngüleri.
jaytea: Bunlar kodlamanın genelinde yer taşır.

WingmaN: Türkiye mIRC Scripting coder'larına göre iki bölüm bulunmakta, " DLL Coder " ve " Snippet Coder " şeklinde 2 ayrı bölüm bulunmakta, sizin için de bu böylemidir? ve Tercihler en fazla hangi bölümden yana?

jaytea: Geliştiricilere mIRC ile DLL kullanma hakkında sorular sorabiliceğiniz DLL bölümü mIRC(dot)com'da bulunmakta, Çok popüler olmasada, zaman içerisinde tartışmalar geçiyor tabiiki. Snippet kodlamaya gelirsekte, bu daha çok scripterların seçimine kalmış.

WingmaN: IRC ve mIRC Scripting adına sizce, Türkiye Hangi konumda?

jaytea: Türkiye'nin mIRC bölümü olduğunu L4roXyL bana bu büyük forumunuzu(IRCForumlari.net) söylemeden evvel gerçekten bilmiyordum, Forum görünüşe göre aktif ve böyle forumları görmek gerçekten güzel.
jaytea: Çok yoğun bir mIRC Script topluluğunun olucağını düşünebilmek bile eğlenceli.
jaytea: Daha önce biraz da olsa Malezya'lı scripting ile uğraşanları görmüştüm, ve etkilenmemiştim de, onlar hala 2000'li yılların öncesinde gibi yaşıyorlar, scripting savaşçıları, saldırı scriptleri hakkında konuşmak gerekirsede, gayet iyi " Hacker'lar " ;P
jaytea: Umuyorum ki, Türk topluluğu bundan çok daha gelişmiş ve saygı çerçevesi içindedir.

WingmaN: mIRC Scripting içerisinde en iyi bildiğiniz konu hangisidir? ve mIRC Scripting harici başka programlama dilleri de biliyor musunuz?

jaytea: En iyi olarak söyleyebilmek zor, gizli hileler bulunan listem PC'mde duruyor, bunları döküman haline getirmeyi planlıyorum, " mIRC Hakkında bilmediğiniz 100 şey gibi " :p Bunlar dan güzel koleksiyon olabilir, daha bugüne kadar paylaşılmamış bir çok şey keşfettim zaten veya
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
nin küçük bir köşesinde bile var zaten.

jaytea: Universite de Java'yı çok fazla kullandım, C öğrendim ve hala bazı ufak uygulamalarda kullanmaktayım, ordan da excel için bu dillere atladım "Python, SML, VB/VBA". Ama mIRC dili benim için oturup, eğlenmek adına yazabildiğim tek dil.

WingmaN: Ve son olarak size ayırdığımız bölümümüzde bize söylemek ve ya özellikle cevaplamak istediğiniz konu hakkında değinebilirsiniz <:

jaytea: Eğer ki kendini mSL öğrenmeye adamışsanız, iyi şanslar dilerim, eğlencenin eşiğindesiniz.
jaytea: Eğer ki paylaşmak istediğiniz ilginç birşey varsa, SwiftIRC - #mSL 'e gelip paylaşabilirsiniz!

L4roXyL: Teşekkürler jaytea.

jaytea: Benim için zevkti.

WingmaN: Çok teşekkür ederiz jaytea!
WingmaN: Röportajımızdan gerçekten çok keyif aldım, eminim ki kullanıcılarımızın bu röportajdan çıkartağı bir çok konu mevcut.

jaytea: İnsanların, ne bildiğimi öğrenmek istemeleri gerçekten çok hoş ;P

WingmaN: Sizinle tanışmak gerçekten güzeldi, Zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. ^^

jaytea: Ben teşekkür ederim.



-

  • Söyleşinin İngilizce(orjinal) hali:


WingmaN: Hey jaytea! - Can you speak about yourself a little?

jaytea: picked up mIRC about 10 years ago, started scripting soon after that. eventually went to college to become a programmer, graduated but found employment in another field. i don't program much now, but when i do it's usually just playing around with mIRC :P
jaytea: at some level i just want to find out as much about this fun little scripting language as i can. investigating and learning something new after all this time can be a great feeling

WingmaN: Ehm, can you speak about of your life, Whois Jaytea, what he does in real life, what's his real work, how old is he?, is he married? somethings like that

jaytea: i'm 24, i work in a trading firm managing accounts and 'IT' (which, in this industry, means helping people with printers and shit ;P). i'm not married and don't want to be until at least 30s. when i'm not working 10 hour x 6 days a week i can usually be found at the gym (bodybuilder wannabe) and in the kitchen cooking up a storm

WingmaN: Thankies, let's move up another question ^^
WingmaN: What was the main reason about of starting to mIRC Scripting, can you tell us about of that a bit detailed jaytea?

jaytea: after hanging around WebNet a few months, i became an operator in a couple of channels. now, as any first timer to the wonders of IRC channel management knows, the temptation to kick, ban, etc. was way up there, and in those days a man was measured by his ability to create the best war/protection script
jaytea: so yeah, it was just a lot of on KICK { kick back! }, on JOIN { kick the guy! } and so on. extremely boring now, but back then it was good fun :P needless to say, i studied mSL so i could create some awesome protection scripts

WingmaN: Did you ever been in any server for to write some protection bots or scripts, else ever been in anyserver as a oper/admin or smthng like that , if you can answer for both, would be much pleased <:

jaytea: first 1-2 years of IRC, everyone's mission is to be an IRCOp! i was a server admin on a friend's network - he shifted around a lot so i got to play around on a few different IRCds. looking back on it now, it seemed so amazing to have such control over an IRC network.. but similar to the protection scripts, they soon lost their novelty and i can't imagine being at all excited about such things
jaytea: and yeah, for some of networks i would help admins with a few mIRC scripts to help manage users/connection floods. nothing big, and nothing that ever lasted very long

WingmaN: Actually you are right about of to be an IRCop at theese old years, was like a challenge for us <:

jaytea: it was like a new world opened up. you spend a few months on IRC, see the * User has quit (Killed by ircop (BYE)) and think 'wow, i wish i could do that!'

WingmaN: You are known as mIRCScripts(dot)org's challenge contents best wrotes and much helpfull personality, So we were just wondering about, you are really coding so fast and valid codes, also theese cods are different/short , How did you become to be a person coding language like that?

jaytea: one second, let me try to remember the first challenge i entered ;D

WingmaN: Sure, ofcourse <:

jaytea: ah, that's it: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]. this was around late 2003/early 2004. i saw they were holding challenges and i figured i should try one out
jaytea: before that i saw the $calc2() challenge on mircscripts.org but i didn't know much about mIRC scripting then. i was dumbfounded by the entries and i suppose that helped motivate me learn more and more about mSL
jaytea: so going back to elite-scriptaz, i entered the challenge and won. waiting for results was exciting :p
jaytea: then there was a challenge about reproducing $md5() in mIRC script. i spent many many hours on that and ended up with a code that i'm proud of even today. unfortunately, there was only 1 other person who entered, and his entry was about 10 times bigger. the site closed shortly after that
jaytea: but that was when i caught the bug. shortening code in mIRC is a wonderful challenge that i still enjoy very much

WingmaN: So the main thing is when you catch that bug, you started to be faster and faster and much more short codes , if I understandly right so :p

jaytea: 'caught the bug' here means like.. 'got addicted'.. after the $md5() challenge that i spent so much time on, i became addicted to playing with mIRC script in this way ;P
jaytea: basically i just entered any mSL contest i found ;)
jaytea: actually the next one was quite a bit later, scriptsdb.org had a chess challenge in late 2005

WingmaN: If we will ask to you, what was that bug? I'm sure you will prefer not to say so, let's get up to another question, So While growing-up scripting about of mIRC yourself, which resource's was much helped to you " Forums or IRC #Channels " or, did you just grow-up in scripting like us " Try / Fail " system :p ?

jaytea: by that time i'd already had a lot of practice and had learned mIRC pretty deep, more so than the average scripter. i don't remember using any hacks yet, but the method was really slow.. just short
jaytea: everything really. most of it i found out through trial and error, but i took a lot of information from mirc.com's forums too
jaytea: yeah i participated in mIRC help channels a lot too, which was very useful in the learning process. there were a ton of advanced mIRC scripters back around 2003-06 so we were always active, discussing scripting methods and bouncing ideas off each other. now there are very few advanced scripters, but the ones around now are probably more advanced than the ones back then
jaytea: so interesting conversations are rare, but they still happen ;P

WingmaN: Nice to know about of that really, it's gonna much help for ous users and rarely for myself too..
WingmaN: Anyway

WingmaN: The Other questions is " There's lots of helpfull things on the mIRC(dot)Com, Are you a moderator in the forums or do you have any privilages? And Could you give some details the last post of yours about of " Unicode Support".

jaytea: i'm not a moderator, no. the "Unicode Support" post is a very long document on Unicode in mIRC 7. the change from mIRC 6.35 to 7.1 was VERY big from a programmer's perspective, so i felt that there was a lot to be said on the subject. i did a lot of research, found a number of bugs that i posted to Khaled privately, so by the time i finished the article he was happy to make it a sticky

WingmaN: What are you thinking about of mIRC , Because you know it's not using much like old days, what can you say about of that? like, why it's not much populer like an old days.

jaytea: yep, a question asked all too often by the older mSL crowd ;P
jaytea: if you look at the mirc mailing list, you'll see a lot of contributors in the mid to late 1990s were articulate and seemingly intelligent. they represented the computer savvy and "hacker"-esque internet population those days
jaytea: i don't think IRC users are held in that regard anymore :P

WingmaN: after that nice answer, everyone gets same question like me
WingmaN: So then why Khaled is not gonna makes better mIRC(s) about of this getting lower attention of this programm, like more impressive and usefull?

jaytea: who knows, maybe he still makes reasonable money off registration sales
jaytea: perhaps we'll see some nice features in future versions

WingmaN: yeah, indeed we hope so <:
WingmaN: I hope, you are not bothering about of our questions jaytea?

jaytea: not at all

WingmaN: Do you think " MSN, Skype , etc " chat programms are can be replace IRC's hold? "

jaytea: i don't think you can really compare any one particular program/site with IRC
jaytea: i think together, Facebook/Twitter/etc. are slowly absorbing the IRC population - people coming on IRC less and less frequently and realizing they no longer need IRC and such - but you couldn't say that any one of those programs can directly replace IRC
jaytea: it will always be pretty unique, but the combination of other apps and websites might eventually render IRC unnecessary

WingmaN: Seems you are the best at the end of the contents but, We are wondering your vision, Who is the best coder/coders for you?

jaytea: a few years ago when mirc.com forums were very active and there was a lot of discussion, i always found qwerty's posts were full of excellent information, and always admired his ideas and the way he could use features of mIRC very effectively. i was quite proud to beat him in several challenges a couple of years back, but he is still a beast in my book ;P
jaytea: and i never met her, but pai (the author of peace&protection) was, from the articles i read of hers, a very knowledgable scripter for her time

WingmaN: I see <:

WingmaN: another good question is ;
WingmaN: What are you gonna suggest to our first timer starters for to mIRC Scripting?
jaytea: good question

WingmaN: isn't it <:

jaytea: don't be embarrassed to ask questions, and try to be open to suggestions from others
jaytea: experiment and try out everything. if someone suggests a method of coding something, don't just use the code without thinking, study it and learn what it does 100% if you plan to use it in your own scripts
jaytea: oh, and don't use $regsubex() loops, $iif() in event matchtext, regex triggers at every opportunity
jaytea: man, there's too much to say on this subject :P one day i'll write a big tutorial and put all my crazy ideas in it

WingmaN: hehe, we will gonna wait that!
WingmaN: so, Can you give a little sample for to study on it for a first timers, like where to start?
WingmaN: for example, on *:text:*:? something like that.

jaytea: i'm not the best person to ask about this, since it has been so long since i made basic scripts. i have a tendency to over complicate ;) but a new user should learn about events (basic IRC events such as on TEXT, on JOIN etc. are a good start) and aliases (the difference between those that are called as /alias and return values as $alias()), and of course if statements / while loops if
jaytea: they're new to coding in general

WingmaN: In the Turkey mIRC Coders has 2x section, first " DLL Coders " 2nd " Snippet Coders, We are wondering, are you guys doing like that? and What's your prefer on this 2x subject?

jaytea: there is a DLL section on mirc.com forums where developers can ask about using DLLs with mIRC, how to code procedures for them etc. - it's not very popular, but there is some discussion from time to time. coding snippets is more of what scripters tend to do

WingmaN: How's the Turkey in your visions about of IRC & mIRC Scripting?

jaytea: i never knew about the turkish mIRC scene until L4roXyL linked me to that big popular forum. it seems active, which is good to see. it's funny to think there might be a very busy mIRC scripting community that i've never even heard of
jaytea: i've seen a bit of what the Malaysian scripting community has to offer, and i wasn't impressed. they're still living in the early 2000s, they have scripting gangs who release war scripts and talk about their work as though they were elite 'hax0rs' ;P
jaytea: here's hoping the turkish community is more advanced in that respect!

WingmaN: What's the best thing you know in the mIRC Scripting as far as by now? and Do you know any other programm languages?

jaytea: hard to say what the 'best' thing is. i have a list of tricks and 'secrets' on my work PC which i plan to release in a document at some point, "100 things you never knew about mIRC" >:P it'll be a collection of things i've discovered that have never been shared, or exist only on a small corner of the
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
i used a lot of Java in university, learnt C and still use it for certain small work apps, dabbled in Python, SML, VB/VBA for Excel.. but mIRC is the only language i can sit down and code for fun


WingmaN: And the last question is, Do you want to say something special like we can forgot to ask somethings, you'd like to answer very much likely helpfull and special thing for you, and few last words for our users <:

jaytea: if you're dedicated to learning mSL then best of luck, and you're in for a fun journey
jaytea: do come by #mSL and let us know if you have something interesting to share!

L4roXyL: Thanks jaytea.

jaytea: My pleasure.

WingmaN: Thank you so much jaytea!
WingmaN: I (we) really enjoyed our interview about of you, I'm sure our users are gonna learn and find out so many thing about of this chat.

jaytea: it's funny to think people might want to see what i have to say ;P

WingmaN: Was nice to be pleasure to meeting you! , Thanks for your time ^^

jaytea: Ben teşekkür ederim.

__________________
"Sen,
bir bana kör,
bir bana sağırsın."

Konu L4roXyL tarafından (21 Haziran 2011 Saat 17:01 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 21 Haziran 2011, 04:27   #2
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : jaytea




Röportajlar bölümündeki ilk yorumum oluyor.

Jaytea benim tanıdığım en sıcak kanlı ve yardımsever coder-lardan birisidir. Kendisinin bilgisi gerçekten çok üst seviyede olup, mIRC Scripting için yazdığı birçok ders ve kodlarla mIRC Scripting dünyasına çokca katkıda bulunmuş bir insandır. Kendisini bu başarısında dolayı tebrik ederim.

Yeni mIRC Scripting-e başlayacakların veya mIRC Scripting ile uğraşanların örnek alacağı isimler arasında olmalıdır kendisi.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Haziran 2011, 04:35   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : jaytea




Böylesine, üstün derecede (advanced) bir coder ile söyleşi yapmak gerçekten benim için de geçirdiğim en güzel dakikalar sayılabilir, çünkü mIRC dünyasına bir çok katkısı olan bir insanın, sizinle bu denli sıcak kanlı konuşup-yaklaşıyor olması bile, bu kişinin karakterini ortaya koyacak kadar yeterli aslında;

Röportajın başında da söylendiği gibi, kendisi mIRC Scripting üzerine yazılabilecek " En hızlı/işlevsel ve en az boyutta ki (byte)" kodların, bir numaralı yazarıdır.

Şahsen, çevirilerde ufak-tefek hatalar yapmış olabilirim fakat, sizlere en iyi şekilde sunmaya çalıştık, hatalarımız olduysa affola ..

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Haziran 2011, 12:29   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : jaytea




WingmaN tebrik ederim seni bir ilk'e yine imzanı atmışsın. Gurur duydum seninle. ok?

L4 'ü saymıyorum o sonlara doğru imza atıyor hep. hepinizi seviyorum hepimiz kardeşiz ok?

__________________
" IRCForumlari.NET a beach enjoy the waves. "
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Haziran 2011, 12:48   #5
Mohikan
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : jaytea




Güzel bir röportaj olmuş, ellerinize saglik..
IRCForumlari.NET dünyaya açılıyor diyebiliriz.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Haziran 2011, 14:37   #6
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : jaytea




Guzel bi röportaj olmus ellerinize saglik.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Haziran 2011, 14:50   #7
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : jaytea




Güzel , mIRC Scripting ögrenmek ve kendini geliştirmek isteyen arkadaşların bu işlerin ne kadarda zor/yapılamaz gibi kanılarını düşünmemesi lazım bu söyleyişiyi okuduktan sonra. hiç bir iş yapılamaz imkansız değildir yeterki azim olsun.

__________________
Yaşasın menfaatsiz dostluklar..
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 21 Haziran 2011, 21:57   #8
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : jaytea




cok iyi roportaj emeginize saglik

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 22 Haziran 2011, 13:43   #9
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : jaytea




Harika bir röportaj, emegi geçenlere teşekkürler.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 22 Haziran 2011, 19:59   #10
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : jaytea




Güzel Röportaj Emeğinize Sağlık

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Röportaj: Düş Rüzgar IF ÜYE Röportajları 46 27 Şubat 2012 21:34