IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

46Beğeni(ler)

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Temmuz 2012, 17:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Röportaj : MuratS




Merhaba Değerli IRCForumlari.NET kullanıcıları;

Röportaj serimize [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ve [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] sahibi yakından tanıdığınız MuratS ile devam ediyoruz. Röportaj içeriği fazla detaya inmeden, yanlızca sizin sorularınıza yanıt verecek şekilde şekillenmiştir.



<KafKef>
Merhaba Murat Bey, ilk olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için IRCForumlari.NET yönetimi ve kullanıcıları adına teşekkür ediyorum

<MuratS> İlk röportaj için beni uygun görmenizden ötürü ben teşekkür ederim.

<KafKef> Röportajımıza başlamadan önce, Murat Bey kimdir? Sizi tanımayanlar ve daha iyi tanımak isteyen arkadaşlarımız için kendinizi tanıtabilir misiniz ?

<MuratS> Adım Murat, 1976 İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım.
<MuratS> Sonrasında İstanbul Teknik Üniversitesini bitirdikten sonra (2000 yılından beri) aile şirketimizde Film İthalatı ve Sinema işletmeciliği yapmaktayım.

<KafKef> Bilgiler için teşekkür ederim. Ilk sorum ile röportaja başlayalım;
<KafKef> Internet ile tanışmanız nasıl gerçekleşmiştir?

<MuratS>
İstanbul Teknik Üniversitesi bilgisayar konusunda öncü üniversitelerinden biridir.
<MuratS> Bu vesileyle internet ile tanışmış oldum. Yani internet ile erken tanışan zümreye mensubum diyebilirim.

<KafKef> Peki bu internet tanışmasının hangi dönemi sizi IRC'e sürüklemiş oldu?

<MuratS> İngilizcemizin gelişmesi adına arkadaşlar ile pratik yapmak için yabancı IRC sunucularına (Dalnet, Undernet vs.) girerdik.
<MuratS> Bu sayede IRC’nin büyülü dünyasına dahil oldum.

<KafKef> Şuan ki IRC mevcudiyetiniz nedir? Yani size ait olan sunucular var mıdır? veyahut almayı düşündüğünüz yada plan projesi içerisinde pazarlık yaptığınız yerler var mıdır?

<MuratS> Şu an sohbet.net ve chat.org domainlerinde ZaiL yani Mehmet Göktaş ile ortaklığımız bulunmaktadır.
<MuratS> Yeni projelerimiz hayata geçtikten sonra buradan gerekli duyurular ayrıntılı şekilde yapılacaktır.

<KafKef> Uzunca bir süredir IRC'de aktif bir rol oynuyorsunuz. Rica etsem bilmeyenler için daha önce satın aldığınız yada yönettiğiniz sunucular hakkında bilgi verir misiniz?

<MuratS> 2002-2004 yılları arasında yani max nickli Emrah arkadaşım ile Superonline yönetiminde yer aldım.
<MuratS> Sonrasında Mehmet ile (ZaiL) Zurna.Net i satın aldık. IRC’e takılan mirc kullanıcılarının günden güne azalıp yerini web kullanıcılarına bırakmasından ötürü önümüzü göremediğimiz için Zurna.Net i sattık.
<MuratS> Zurna.Net i sattıktan sonra ise Chat.org u satın aldık akabinde de Sohbet.net e ortak oldum.

<KafKef> Zurna.NET hakkında çok fazla söylemler dolaşmaktadır. Bilmiyorum sizin bilginiz veya duyumunuz var mıdır fakat sunucunun önce bir şahsa satıldığı akabinde ise vazgeçilip, şuanki sahibine satıldığı söyleniyor.
<KafKef> Bu söylentilerden ötürü müsadenizle şu soruları sormak istiyorum;
<KafKef> Zurna.NET Neden ilk sahibine satmaktan vazgeçtiniz?
<KafKef> Zurna.NET'de önünüzü görmediğinizi belirttiniz, neden böyle bir düşünce hissine kapıldınız?

<MuratS> Zurna.Net satışı için öncelikle Gurcan ile anlaşma yaptık ve ciddi bir miktar peşin ödeme aldık kalan bakiye için ise taksit yaptık. İlerleyen günlerde Gurcan zurna.net in eski günlerinden çok uzak ve sürekli düşüşte olduğunu söyleyip satıştan vazgeçmek istediğini belirtti. Karşılıklı anlaşıp satışı iptal ettik.
<MuratS> Sonrasında sunucu X yani İbrahim’e kiraya verildi ama çok geçmeden Yunus Demir çok cazip bir teklif ile geldi. Bizde İbrahim’e gelen teklifi bildirdik kendisi almayı düşünmediği için Yunus Demir’e satış gerçekleşti.
<MuratS> Diğer sorunuza gelince mIRC kullanıcılarının günden güne azaldığı tartışmasız bir gerçek. Mesela bugün bir çok internet cafede mirc veya mirc scriptlerin yüklü olmaması bunun en büyük örneği. Bundan sonra büyük IRC sunucularının mIRC’ten ziyade web kullanıcılarından oluşacağını düşünüyoruz.
<MuratS> Bu nedenle mIRC ağırlıklı kullanıcısı olduğundan Zurna.net i elimizden çıkarma kararı aldık. Ama Zurna.Net i alan arkadaşın bu durumun farkına vardığından webe ağırlık vererek ciddi gelişmeler kaydettiğini görüyoruz.

<KafKef> Sizinde az önce saymış olduğunuz bir kaç domain gerçekten kaliteli domainler ve başarıyı yakalayama gibi ihtimalleri yoktur diye düşünüyorum.
<KafKef> Bu sunucuların tamamını neden bir arada tutmak yerine satmayı tercih ettiniz?

<MuratS> İtiraf etmek gerekirse ilk zamanlar tüm sunucuları birleştirip bir çatı altında toplamayı düşündük ama her sunucunun kendine özgü bir kullanıcı profili olduğundan ve birleşmenin ortamı bozacağını düşündüğümüzden bunu hayata geçirmedik.

<KafKef> Almayı düşündüğünüz domainler var mıdır? Bizi bekleyen süprizlerde diyebiliriz buna ,)

<MuratS> Zaten uzun süredir profesyonel anlamda domain sektöründe yatırımlarımız devam etmekte şu an pörtföyümüzde 1500 den fazla Türkçe ve yabancı domain mevcut ayrıca görüşme aşamasında olduğumuz ciddi domainler bulunmakta.

<KafKef> Ortağınız Mehmet bey hakkında da birşeyler söylemek gerekli diye düşündüğümden soruyorum; Neden kendi başınıza yada başka biriyle ortak olmak varken Mehmet Bey ile ortaklık kurdunuz?
<KafKef> Yani bir dostluğunuz zaten mevcuttu ve bu ilerlemiş mi oldu? Yoksa ticaret olarak mı bir aradasınız sadece? Ticaret yapmanız mı dostluğunuzu geliştirdi?

<MuratS> Mehmet ile uzun yıllara dayanan abi kardeş dostluğumuz bulunmakta. İnternet tecrübelerimizden yararlanarak beraber hareket etmenin daha sağlıklı olacağını düşündüğümüzden, dostluğumuzu ticaret hayatımızda ortaklık kurarak pekiştirdik. Bu sebepten hiçbir zaman tek başıma hareket etmeyi düşünmedim.

<KafKef> Murat bey, size göre IRC alanında ki beklenti nedir?
<KafKef> Yani siz domainlerin beklentilerinizi karşılayıp, karşılamadığını neye göre hesaplarsınız?

<MuratS> IRC adına beklenti tabiki kullanıcı sayısı ile bağlantılıdır. Kullanıcı profili ve ortamda önemli ama bunların olması için belli bir kullanıcı potansiyeline sahip olmak gerekli. Diğer sorunuza gelince biz amatör olarak bu iş ile ilgilenmiyoruz belkide Türkiye’de bu sektöre en büyük yatırımı yapanlardan biriyiz.
<MuratS> Böyle olunca tabiki maddi anlamdada yatırımlarımızın geri dönüşünü göz ardı edemeyiz.

<KafKef> Bugüne kadar bir çok domain alıp, sattınız size en çok hangi domain kar ettirdi?

<MuratS> Çok domain satma taraftarı olmadık. Jenerik anlamda 3 domain sattık muhabbet.net, zurna.net ve diyalog.net. Bu 3 satıştanda iyi kar elde ettik.

<KafKef> Aldığınız domainlerden satıp, pişmanlık duyduğunuz oldu mu? Yada sizdeyken durumu kötüleşipte satılınca değerine değer katan yerler?

<MuratS> Pişmanlık duyduğumuz bir durum söz konusu olmadı.

<KafKef> Size göre domain alınırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var mıdır? Standart bilinenler yada bilinmeyen püf noktalar?

<MuratS> Domainin aranma yüzdesi, akılda kalıcılığı (jenerik olması), yapılan yatırımın geri dönüş süreci gibi etkenler hesap edilerek projeye girilmeli diye düşünüyorum.

<KafKef> Sunucularınızı neden kiraya veriyorsunuz? Bunun tek sebebi gelir elde etmek mi yoksa sizin ilgi alaka gösterecek vaktinizin olmaması mıdır?

<MuratS> Tabiki bu konuda en önemli etken yeterli vaktimizin olmayışı. Sunucuları kiralayan arkadaşların tamamı sunuculardan kar elde etmiştir. Sunucuları kendimiz yönetmiş olsak daha iyi geri dönüş sağlayabiliriz ama diğer işlerimizin yoğunluğundan dolayı kiraya verme yolunu tercih ediyoruz.

<KafKef> Sunucu sahipleri sizce kendileri yöneterek sunucularını daha kötü konumlaramı getiriyor yoksa aksine daha iyi duruma mı sahip olmalarını sağlıyorlar?
<KafKef> Yani asıl sormak istediğim, sunucuyu kiraya vermek ne kadar mantıklı bir olay size göre?

<MuratS> Hayatın bir gerçeği var size ait olanı kimse sizin gibi görmez. Bir iş yerinde çalışan insanlar oranın akıbetini patronları kadar düşünmezler veya bir kiracı bir evi mal sahibi kadar önemsemez. Ama bizim bugüne kadar çalıştığımız arkadaşlar bu konuda bize bir problem çıkarmadı.

<KafKef> Biraz Chat.ORG hakkında konuşmak istiyorum müsadenizle, Chat.ORG sunucusu beklentilerini her yönüyle karşıladı mı?

<MuratS> Şu an için projelerimiz devam etmekte, bu domain ile ilgili beklentilerimiz çok büyük, beklentilerimizin gecikmesinin en büyük sebebi domaini aldığımızda google aramalarından banlı olmasıydı. Banımız kalktı ama hala filtreden tam manası ile kurtulmuş değiliz. Cezamız tamamen kalktıktan sonra inşallah çok hızlı şekilde hedeflediğimiz noktalara ulaşır.
<MuratS> Bu sunucuya bilindiği üzere büyük bir bütçe yatırıldı. Bunun devamı gelecek mi? Projeler kapsamında Chat.ORG'a yatırımlar yapılıp, çok büyük konumlara mı getirelecek yoksa belirli bir süre sonra uygun teklif gelir ise satılacak mı?
<MuratS> Bu domaini şu an için satmayı düşünmüyoruz, beklentilerimizi karşıladıktan ve iyi bir konuma geldikten sonra belki satılabilir. Ama şöyle bir durum var; normalin üstünde çılgın bir teklif gelirse bize ait olan her domaini satmayı düşünebiliriz.

<KafKef> Tekrar sunucu yöneticiliğine dönmek istiyorum.
<KafKef> Sizin yöneticilik yaptığınız yerler neresiydi?

<MuratS> Superonline, Mynet, Chat.Org Zurna.Net, Sohbet.Net

<KafKef> Bunlardan hangileri size aitti?

<MuratS> Zurna.Net, Chat.Org ve Sohbet.Net

<KafKef> Size göre bir sunucu yönetimine ait kriterler ne olmalıdır?

<MuratS> Yönetici konumundaki insanların, adil yani tarafsız olmaları en önemli kriter. Yöneticiler adil olduktan sonra diğer eksiklikler (komut bilgisi, teknik bilgi vs.) bir şekilde tamamlanır. Yönetici arkadaşların bir zamanlar sunuculara takılan diğer kullanıcılar gibi olduklarını unutmamaları önemli diye düşünüyorum.

<KafKef> Peki bu kriterlerde yönetildiğini düşündüğünüz sunucu(lar) var mı?

<MuratS> Başka sunucular için konuşmayı çok doğru bulmuyorum ama bize ait yönetimlerde bu kriterlere uymaya özen gösterdik.

<KafKef> Yöneticiliklerini takdir ettiğiniz ve beğendiğiniz kişi(ler) var mı?

<MuratS> Herkesin kendince doğru olduğuna inandığı kriterler vardır. Bana göre doğru olan başkalarına göre yanlıştır veya başkasına göre doğru olan bana göre yanlış olabilir. Bu nedenle kimse hakkında iyi veya kötü yorum yapmaya sıcak bakmıyorum.

<KafKef> Son olarak IRC kullanıcılarına iletmek istediğiniz bir mesaj var mıdır?

<MuratS> IRC’nin bir hobi olduğunun bilincinde olunması ve ona göre (kendilerine yakışır şekilde) hareket etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu IRC ile sınırlı değil tüm internet alemi için geçerli. Örneğin yönetimler yada kararlar eleştirilebilir ama insanların kişilikleri hakkında hakarete varan yorumlar yapmak kimsenin hakkı değil. Böyle durumlar IRC’nin hobi olmaktan çıkıp farklı platformlara kaymasına sebebiyet veriyor.
<MuratS> Vakit ayırıp konuyu okuyan arkadaşlara teşekkür ederim. Bu röportaj vesilesi ile IRCForumlari.Net yeni yönetimine başarılar diliyorum. Bu değişikliğin kendileri ve IRC alemi adına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Sürç-i lisan ettiysek affola…


Röportaj'a olan katkılarından dolayı stonecypher'a teşekkür ederiz.


Konu Kafkef tarafından (08 Temmuz 2012 Saat 20:10 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 08 Temmuz 2012, 17:59   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : MuratS




Yüzeysel olmuş ama güzel sohbet olmuş @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Elinize sağlık.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Temmuz 2012, 19:18   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : MuratS




Başarılar dilerim Söyleşi için her iki tarafa da teşekkürler Keyifle okudum.

__________________
Küçükken bir yerim ağrıdığında - Öpeyim de geçsin. derdin. Yüreğim ağrıyor ANNE. Öpte geçsin.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Temmuz 2012, 19:45   #4
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : MuratS




Bana göre röportajın tamamının ana fikri; "Para harcamadan, para kazanılmaz." Bunu tüm site sahipleri zihinlerine kazırsa, onlar için daha verimli olur diye düşünüyorum.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 08 Temmuz 2012, 20:36   #5
Çevrimdışı
Bnc
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : MuratS




Güzel söyleşi olmuş iki tarafa da teşekkürler. Zurna yönetiminden biliyorum özeli kapalı olmayan bir yönetici. Şimdiki yönetim malum.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 09 Temmuz 2012, 15:38   #6
stonecypher
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : MuratS




Başarılar dilerim.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 09 Temmuz 2012, 16:11   #7
Çevrimdışı
GNU
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : MuratS




Guzel roportaj, basarilar.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 12 Temmuz 2012, 17:37   #8
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : MuratS




Güzel bir söyleyişi ortaya çıkmış. Muratsla yapılan röportaj biraz daha geniş olabilirdi.

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 12 Temmuz 2012, 18:12   #9
Çevrimdışı
ads
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : MuratS




Güzel röportaj olmus , başarılarınızın devamını dilerim .

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 13 Temmuz 2012, 20:30   #10
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Röportaj : MuratS




Devamını bekliyoruz
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________

Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık