IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 21 Temmuz 2018, 13:17   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kadınlarda Mantar Neden Olur?




Kadınlarda Mantar Neden Olur? Kadınlarda mantar neden olur? Mantar, aslında kadın erkek herkeste görülebilen bir sağlık sorunudur. Vücudun çeşitli yerlerinde görülebilir. El parmaklarında, ayak parmaklarında, saç diplerinde ve cinsel organlarda kadın ve erkekte görülebilir. Mantar, kaşıntılı ve alerjik bir sağlık sorunudur. Özellikle ayak parmaklarında mantar oluşması havasız kalan ayaklarda kaşıntı ve kokuya sebep olur. Yine diğer bölgelerde de kaşıntılı bir şekilde varlığını sürdürür.

Kadınlara özgü mantar hastalığı ise vajinal mantardır. Vajinal mantar adından da anlaşılacağı gibi vajina bölgesinde görülür. Yani bütün belirtiler vajina üzerindedir. Kaşıntı, kızarıklık görülebilir.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Kadınlarda Mantar Hastalığının Sebepleri
Kadınlarda mantar hastalığı denince ilk akla gelen hatta kadınlara özgü olan vajinal mantardır. Bu hastalığa sebep olan mantarın adı ise candida albicans olarak biliniyor. Bu mantar vajinanın olduğu bölgede yer alır. Dolayısıyla söz konusu mantar hep var ama onun kontrol altında tutulması gerekiyor. Bunun için de süt basilleri harekete geçiyor. Yani vajinal mantarın üremesini engelleyen laktobasil adı verilen süt basilleridir. Ama vücutta bir dengesizlik olursa süt basilleri tam çalışamaz ve işlevini yürütemez. Bunun sonucunda candida albicans dediğimiz bu mantar türü de gereğinden fazla artış gösterir. Bu konuda süt basillerinin görevini yapmasına engel olan durumları da bilmekte fayda var.

Laktobasil bakterilerinin çalışmasını engelleyen faktörler:
· Öncelikle bu basillerin azalmasında etkili olan faktör antibiyotiklerdir. Yani vajinanın ph değerini değiştiren aynı zamanda laktobasilleri azaltan antibiyotikler.

· Spiral kullanımı. Spiral taktırmak en yaygın doğum kontrol yöntemleri arasındadır. Ama bazen spiraller kaşıntı, alerji ve mantara sebep olabiliyor.

· Gebelik de süt basillerinin çalışmasının durmasında etkili olabilir.

· Kontrol edilemeyen durumlarda şeker hastalığı.

· Pek çok konuda olduğu gibi vajinal mantar sorununda da bağışıklık sistemi devreye giriyor. Bağışıklık sistemi zayıfladığında mantar üremesi artabiliyor

· Kemoterapi gören kadınlarda mantar riski oluşabilir.

· Bazı kadınlar hormon tedavisi sırasında vajinal mantarla karşılaşabilir. Aynı şekilde östrojen seviyesini arttıran doğum kontrol hapları da mantara sebep olabilir. Yine kortizon tedavisinde de bu sorun ortaya çıkabilir.

· Pek çok hastalıkta önemli bir detay olan beslenme alışkanlıkları vajinal mantar konusunda da dikkate alınmalıdır. Çünkü sağlıksız beslenme ve şekerli gıdalara ağırlık vermek mantar oluşumunu arttıran bir etken olarak görülüyor. Bununla bağlantılı olarak obezitenin de mantara bir sebep olduğunu söyleyebiliriz.

· Stres kaynaklı olarak da süt basilleri görevini yapamaz hâle gelebilir. Ve mantar kaçınılmaz olur.

· Adet döngüsü sırasında hormonal bir dengesizlik yaşanmışsa bu durum süt basillerinin görevini yapmasına bir engel teşkil edebilir.

· ‘Kadınlarda mantar neden olur?’ sorusuna verebileceğimiz cevaplardan biri de içi çamaşırı seçimidir. İç çamaşırı tercihleri de vajinal mantarı tetikleyebilir. Rahatsızlık verici çamaşırlar ve özellikle dar olup da havasızlığa sebep olanlar tercih edilmemelidir.

· Bazı kadınlar vajinal hijyen ürünlerini kullanıyor olabilir. Özellikle parfümlü spreylerin kullanılması uygun görülmüyor.

· Vajinanın temizlik sonrası ıslak bırakılması ve kurulanmaması da mantar için ortam hazırlar.

· Uzmanlar, uyku eksikliğinin de bu soruna yol açabileceğini dile getiriyor.

· Vajinal mantar cinsel yolla geçen bir hastalık değildir. Ama cinsel ilişki sırasında yapılan tercihler mantar oluşumuna sebep olabilir. Oral ve genital ilişki tercihleri vajinal mantara sebep olabilmektedir.

Vajinal Mantarın Tedavisi
‘Kadınlarda mantar neden olur?’ sorusuyla birlikte teşhis ve tedaviye de değinmekte fayda var. Bunun için ilk olarak uzman bir doktora başvurmalısınız. Doktorunuz şikâyetinizi dinledikten sonra pelvik muayeneye geçecektir. Yani sorunlu bölgenin el ile muayenesi yapılacak ve gözlemlenecektir. Daha sonra vajina kontrolü yapılır. Çünkü sorunun vajinaya geçip geçmediği anlaşılmak istenir. Bazı örnekler alınır ve sonrasında laboratuar ortamında testler yapılır. Ama bu testler genelde bir süre tedavi uygulanıp da sonuç alınamayan hastalar için geçerlidir. Yani herkeste tedavi bu şekilde yürütülmeyebilir.

Mantardan Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Kadınlarda görülen mantar hastalığı için kıyafet seçimleri doğru yapılmalıdır.

· En doğru seçimler; keten, pamuk gibi doğal ürünlerden elde edilen kumaşlardır. Bu kumaşlar vücudunuzun nefes almasını sağlayacağı ve doğal yolla elde edildiği için sağlıklı tercihler olacaktır.

· Pantolon ve iç çamaşırı seçimlerine dikkat edilmelidir. Çünkü dar pantolon ve çamaşırlar mantar sebebidir. En rahat ürünleri tercih etmelisiniz.

· Kullandığınız pedleri sık değiştirmelisiniz.

Yukarıdaki önlemleri alarak mantar hastalığından korunabilirsiniz. Ama belirtileri fark ettiğinizde hemen bir doktora başvurmanız gerekir.




alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kadın, kaşıntı, koku, mantar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Neden Hıçkırırız? Peki, kısa süreli hıçkırıklara neler neden olur? Sanem Sağlık Köşesi 0 25 Nisan 2018 12:20
Erkeklerde Kadınlık, Kadınlarda Erkeklik Hormonu Neden Bulunur? Numune Merak Ettikleriniz 0 12 Mart 2015 16:31
Mantar - Mantar Nedir - Mantar Yetiştiriciliği YapraK Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri 0 14 Mart 2010 21:19