IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 30 Haziran 2016, 23:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
'Ebru'yu Marmara Denizi'ne taşıdı




Yaklaşık yarım asırdır ebru sanatıyla uğraşan, Osman Şimşek, desenlerini son olarak Marmara Denizi'nin sularında oluşturdu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Balıkesir'in Manyas ilçesinde kağıdın yanı sıra deri, cam, seramik, tuval ve ahşap üzerine çalışmalar yapan ebru sanatçısı Osman Şimşek, çay ve yalak gibi yerlerdeki denemelerinin ardından deniz üzerinde de desen oluşturmayı başardı.

Öğretmenlikten emekli olan ve 1960'lardan bu yana ebru sanatıyla uğraşan 68 yaşındaki Şimşek, geliştirdiği teknikler ile yaptığı eserlerle adını duyurdu.

Klasik ebrunun dışına çıkan ve sayısız sergi açan Şimşek, daha önce Kocaçay üzerinde ve yalak gibi yerlerde denediği ebru çalışmasını, son olarak Marmara Denizi kıyısına taşıdı.

Şimşek, "ebru teknesi" olarak kullandığı denizde, büyüleyici güzellikte farklı desenler ortaya çıkardı. Eserlerini sahil kenarında dizen ve kurutan Şimşek, burada kısa sürede oluşturduğu yapıtlarından küçük bir sergi de açtı.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Şimşek, ebru sanatını çok sevdiğini söyledi.

İyi bir eğitim aldığını ve zamanla kendine özgü bir tarz geliştirdiğini dile getiren Şimşek, 1981 yılından itibaren klasik ebrunun dışına çıkarak farklı denemeler yaptığını anlattı.

Bandırma'da öğretmenlik yaparken deniz üzerinde ebru yapmayı 1981'de denediğini ancak rüzgarın oluşturduğu dalgalar sebebiyle istediği sonucu alamadığını vurgulayan Şimşek, sonraki denemesini ancak 35 yıl sonra Marmara Denizi kıyısında yaptığını kaydetti.

Balıkesir'in Erdek ilçesindeki Düzler sahilinde "ebru teknesi" kuran Şimşek, özel boyalarla yaptığı bu çalışmada başarılı sonuçlar aldığını ifade etti.

Ebruyu "suya dokunuş" olarak tanımlayan, bu sanatın insana güzel duygular yaşattığını vurgulayan Şimşek, "30 yıldır hiç ara vermeden, hemen hemen her gün ebruyla meşgul oluyorum." dedi.

Klasik sanatçıların "Ustalarımızın yolundan ayrılmamalıyız ve onların yaptıklarını tekrarlamalıyız" görüşünü savunduğunu belirten Şimşek, "Ben bu görüşe katılmıyorum. Yenilikler araştırmaktan ve görmekten hem heyecanlanıyorum hem de başkalarının yaptığını görünce mutlu oluyorum." diye konuştu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


"Deniz üzerinde ebruyu ilk defa ben yaptım"

Şimşek, daha önce başaramadığı denizde ebru çalışmasını, kapsamlı araştırmaları sonrası tekrar denemeye karar verdiğini anlattı.

Denemeleri doğrultusunda belirlediği bir alanda bu çalışmayı çok rahat bir şekilde yapabileceğinin farkına vardığını belirten Şimşek, "Denemeler sonucunda olumlu sonuçlar aldım. Suyun sakin olduğu zamanlar da istediğim sonuçları daha iyi almaya başladım ve bu çalışmayı giderek ilerlettim." ifadelerini kullandı.

Rahatlıkla yaptığı bu çalışmanın, bilmeyen bir sanatçı için zor olabileceğine dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

"Deniz üzerinde ebruyu klasik bir ebru sanatçının yapması mümkün değil. Solvent bazlı boyalar kullananlar bu işi yapabilir. Sürekli deniz kenarlarında olduğumuz için bu işi sürekli düşünmüştüm. Bu çalışmayı istersek ilerleyen zamanlarda büyük alanlara da yayabiliriz. Dünyada denizde böyle bir şeyin olmadığını biliyorum. Deniz üzerinde ebruyu ilk kez ben yaptım. Ayrıca denizin üzerinde ebru sergisini de ilk defa burada ben açtım. Vatandaşlar, çok çeşitli şekillerde Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurabiliyorlar. Başvurun bir maliyeti var ve bunu karşılayacak durumda değilim. Destek bulmam halinde bu konuda bazı çalışmalarımda rekor denemesi yapabilirim."

TrtHaber



 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ebru sanatı, marmara denizi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Marmara ve Ege denizi'nde dreprem yaSmin Haber Arşivi 3 24 Mayıs 2014 13:22
Marmara Denizi'nde deprem PassioN Haber Arşivi 0 14 Mart 2012 20:12
Marmara Denizi'nde can pazarı! LeyLa Haber Arşivi 0 03 Ekim 2011 16:03
Marmara Denizi'nde Deprem! Düş Haber Arşivi 0 05 Ağustos 2011 01:40