IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 14 Nisan 2015, 01:36   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Atlı Terapiyle Engelsiz Hayata Adım Attı




Atlı Terapiyle Engelsiz Hayata Adım Attı
Aydın'ın Efeler ilçesinde 10 yıldır Multiple Skleroz (MS) hastalığıyla mücadele eden ve hareket etmekte dahi zorlanan Sebahat İnce (33), "Hipoterapi" adı verilen at ile terapi yöntemiyle 2 ayda yardım almadan adım atmaya başladı.

GÖKMEN ŞİRECİ - Aydın'ın Efeler ilçesinde 10 yıldır Multiple Skleroz (MS) hastalığıyla mücadele eden ve hareket etmekte dahi zorlanan Sebahat İnce (33), "Hipoterapi" adı verilen at ile terapi yöntemiyle 2 ayda yardım almadan adım atmaya başladı.
Efeler Kaymakamlığında memur olarak çalışan İnce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl önce hastalığının tespit edilmesinin ardından uzun süre ilaçlı tedavi gördüğünü bildirdi.
Fayda görmediği düşüncesiyle ilaçlı tedaviyi 4 yıl önce sonlandırdığını, bir ****oterapist arkadaşının tavsiyesiyle 2 ay önce Kardeşköy'de faaliyet gösteren tesiste Hipoterapi tedavisine başladığını dile getiren İnce, kısa sürede büyük değişiklikler yaşadığını aktardı.
Daha önce yardım almadan ayağa kalkmakta bile zorlanırken atlı terapinin ardından tek başına ayağa kalkıp adım atmaya başladığını ifade eden İnce, şunları kaydetti:
"Uzun yıllar ilaç tedavisi aldım ancak hiçbir faydası olmadı. Aksine güven kaybına neden oldu. Ancak atlı terapiye başladıktan sonra önemli gelişmeler elde ettim. Hipoterapiye başlamadan önce kendi başıma tutunmadan ayağa kalkamıyordum. Ayak bileğimde aşağı düşüklük olduğundan adım atmak isterken ayağım yere takılıyordu. Şimdi ise ayağımı yere dik olarak basabiliyor, yardım almadan ayağa kalkıp adım atabiliyorum."
- "Kendime güvenim artıyor, huzurlu oluyorum"
İnce, atlı terapinin psikolojik olarak da önemli kazanımlarını hissettiğini anlattı.
Hipoterapiye başlamadan önce kendini çok stresli ve sinirli hissettiğini ifade eden İnce, "Atlı terapiden sonra daha sakin, uysal ve içten davrandığımı, daha sabırlı bir yapıya kavuştuğumu hissediyorum. At üzerinde yaptığım hareketlerin beni çok güçlendirdiğine inanıyorum. Kendime güvenim artıyor, huzurlu oluyorum. Şimdi küçük adımlar atmaya başlasam da ilerleyen zamanda hızlı bir şekilde yürüyeceğime de inanıyorum" diye konuştu.
"Hayrette kaldık"
Sebahat İnce'nin annesi Saime İnce (63) ise, atlı terapi tedavisine başladıktan sonra kızında kısa sürede görülen gelişimlerin kendilerini şaşkına çevirdiğini söyledi.
İnce, "Yardımımla ayağa kalksa dahi dik duramıyor, sağa yatık pozisyonda güçlükle ilerleyebiliyordu. Atlı terapiden sonra büyük değişiklikler oldu. Şu anda kendi başına ayağa kalkabiliyor, yere düzgün basıyor, dik duruyor, kendi işini yapabiliyor. Daha önce kullanamadığı sağ eliyle artık yemek yiyebiliyor. Terapinin kızıma kısa sürede kazandırdıklarını hayretle izliyoruz" ifadelerini kullandı.
- Tedavi için özel atlar
Tesisin Hipoterapi Sorumlusu ve ****oterapist Tuğçe Özkan, Spina Bifida'dan Otizm'e, Down Sendomu'ndan Serebral Palsi'ye, Multiple Skleroz'dan (MS) Parkinson'a, ruhsal bozukluktan görme engeline kadar birçok bedensel ve fiziksel rahatsızlıkta Hipoterapi yönteminden olumlu sonuçlar alındığını ifade etti.
45 dakikalık terapilerde uysallığıyla bilinen Haflinger cinsi atları kullandıklarını aktaran Özkan, bedensel engelliler için at üzerinde sırt, baş, karın ve bacak kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersizler çalışıldığını belirtti.
Özkan, zihinsel engelli hastaların ise atın üzerinde, "Ben kendimden daha büyük bir nesneyi kontrol edebiliyorum" algısıyla öz güven kazandığını vurguladı.
Aileler çocuklarının gelişiminden memnun
Öte yandan hipoterapi ile önemli gelişme elde eden bedensel ve fiziksel engelli çocukların aileleri de memnuniyetlerini dile getiriyor.
Serebral Palsi hastası Arda Tosun'un (10) annesi Sevgi Tosun, atlı terapi sonrasında çocuklarının öz güven kazandığını, gövdesini dik tutup koltuk ve balkon demirlerinden tutarak yürümeye başladığını anlattı.
Serebral Palsi hastası Melek Orman'ın (7) annesi Hanife Orman ise, atlı terapi ile çocuklarının denge probleminin ortadan kalktığını ifade etti.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
adım, atlı, attı, engelsiz, hayata, terapiyle


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İstediğiniz Hayata Kavuşmaya 25 Adım! Elysian Kişisel Gelişim 0 06 Haziran 2014 09:18
Wasteland 2 hayata adım atıyor Bulut Oyun Dünyasından Son Haberler 0 17 Nisan 2012 15:26
Engelsiz Türkiye – Engelsiz Çorum wHiSkEy Haber Arşivi 0 23 Aralık 2010 21:15
Hayata İlk Adım Anaokulu YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 05 Mart 2010 03:02