IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Mart 2014, 19:00   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Gece, Hastalık, Su ve Ay Tanrıçası (Kızıldereli Mitolojisi)




Ay gecenin ıslaklıkğıyla ve çiyleriyle ilişkilendirildiğinden Amerika yerlileri onu su tanrıçasıyla ilişkilendirmişlerdir. Bilge kişilerin itirazlarına rağmen halk onun yağmurlar üzerinde kayda değer bir gücü olduğuna inanmıştır. Yerliler hava durumu ay aracılığıyla gözlemlemenin yanı sıra onun bu olayların sebebi olduğuna da inanmaktadır.

Aztek mitolojisinde ay ve su anlamına gelen Citatli ile Atl,sürekli birbirinin yerine geçer.Özellikleri çarpıcı derecede benzerdir.İkisi de soyun mitsel anneleridir, ikisi de doğum yapan kadını, beşikteki bebeği, tarladaki kocayı, genç bakireleri korurlar.Efsanelerdeki geçişlerin çoğu sudan aya doğrudur.

Dolunay zamanı hem Meksika'da hem de Peru'da tarımın koruyucuları olan su tanrılarının bayramını kutlamak için seçilmişti ve çoğu zaman ekinlerle ilgili törenler ayın evrelerine göre düzenlenirdi. Nikaragualıların yağmur tanrısı Quiateot'un doğudan yükseldiğini söyler böylece bu ilişkiyi ele verirlerdi. Orinoko yerlileri bir ay tutulması sırasında çapalarını kavradılar örnek bir çapayla ekinlerini çapaladılar. Söylediklerine göre ay onların tembelliklerine sinirlenip perdelenmişti. Yine 1650 civarı yazılmış New Netherlands tasvirinde aya ekinler üzerin büyük bir güç atfettiklerinden bassedilir.

Evrensel anne olan suyu temsil ettiğinden, ay doğum yapan kadınların koruyucusu, aşkın ve bebeklerin tanrıçası, evliliğin muhafızı sayılırdı.Doğum sancısı çeken anne ona seslenirdi. Gecenin hanımı unvanlı ay,
Anahuac'ta da bebeklerin koruyucusu ve aynı zamanda doğuşun sebebiydi.

Ay tanrıçasının bir diğer görünümü son derece farklıdır ve Meksikalılarda iki renkle temsil edilir.Mahsulun ve hayırsever evlatların vericisi olduğu kadar uğursuz ve dehşet verici bir evreye de sahiptir.Gecenin, nemin soğuğunda tanrıçasıdır.Kemiklerimize işkence eden zehirler getirir, düşmanları gizler.Korktuğumuz belirsiz biçimlere hükmeder, mezarın ikiz kardeşi uykuyu gönderir.

Köpeklerin ay ile olağandışı bir ilişkiye sahip olduğuna inanılırdı. Kuzey göllerinde bir fırtına sırasında yerliler fırtınayı çıkaran su tanrısına bir köpekten daha iyi bir adak olamayacağını düşünüp köpeğin ayaklarını bağlayıp denize atmışlardı.

Ay aynı zamanda hastalık tanrıçası olduğundan belirli hastalıklara sahip kişilerin ay tarafından kendine hizmet etmek için ayrıldığına inanılırdı.Cüzzamlı, egzamalı ve frengili sözcükleri Aztek ve Quiche dilinde tanrısal anlamına gelirdi.
Alinti

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
ay, gece, hastalık, kızıldereli, mitolojisi, su, tanrıçası, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
İnka Mitolojisi Nedir?, İnka Mitolojisi Tanımı, İnka Mitolojisi Hakkında Violent Felsefe 0 14 Şubat 2014 20:53
Guan Yin (Merhamet Tanrıçası) - Çin Mitolojisi Zen Felsefe 0 16 Şubat 2012 18:10
Kızıldereli Burçları ve Kızıldereli Mitolojisi (GENEL) Lucifer Burçlar, Fallar ve Kehanetler 0 02 Ocak 2012 08:16
Nors mitolojisi - İskandinav Nors mitolojisi (Din ve felsefe) Sevda Felsefe 0 29 Aralık 2011 04:06
Kızıldereli Ve Cow-boy SeLF_BLooD Fıkra 8 25 Ocak 2008 07:31