IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 20 Mart 2009, 19:53   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Masonlukta Gizlilik ve Sır




"Hür ve kabul edilmis Masonlar Büyük Locasi" dernegi baskani Üstad Sekür Ökten ve Üstad vekili Halil Mülküs, Nokta dergisine "Masonlukta gizlilik" prensibini söyle açiklamislardir:
Sekür Ökten: Dernegimiz Türkiye Cumhuriyeti Anayasasi ve Dernekler Kanunu'na göre faaliyette bulunur. Gizli degildir. Üyelerinin kimler oldugu, gelirleri, masraflari, merkez ve subelerinin adresleri tüzüklerinde gösterilmistir.
Nokta: Bazi çevreler tarafindan sürekli suçlaniyorsunuz, size yönelen bu olumsuz tepkilerin kaynagi ne olabilir? Halil MülküS: Valla biz özellikle gizli bir cemiyet degiliz, bunu kesinkes açiklikla söylemek durumundayim. Nokta: Giriste yapilan gizli merasimden söz ediliyor. Biraz anlatir misiniz? Sekür Öktem: Bizim hiç bir toplantimiz ve merasimimiz gizli degildir.
(Nokta Dergisi, Sayi 40, S: 26,27 Yil:3-13 Ekim 1985)

Masonlarin kendi belgelerinden gizlilik ve sir tutmaya verdikleri önem, Gelisim Nokta dergisindeki ifadeleri ile zitlikl arz etmektedir:
Mason yükümlülüklerini belirten Anderson Yasasi, "Davranis" maddesi 4. Fikrasinda söyle geçmektedir.
Mason olmayan yabancilar bulundugunda.
Sözlerinizde ve tutumunuzda öyle ketum ve ihtiyatli olunuz ki en ince zekali yabanci bile duyulmasi uygun olmayan seylerin farkina varmasin;

(ÇIRAK, KALFA, USTA, S: 55

Masonluk sirlari-ketumiyet ve susmanin fazileti
(Mimar Sinan - 7 S: 12)
Masonluk bazi sirlarini ve hakikatleri maskeler. Arzu edenler ise esasen hafifçe maskelenmis olan bu hakikatleri bulabilirler. Bu hakikatlerin bazi zayif ve düsüncesizlere açiklanmasi ise tehlikeli olabilir. Hatta onlarin mevcut olan ihtiyaçlarini dahi yok edebilir. Masonlugu intisap edenlerinkini ise kuvvetlendirir. Kadim sirlarin tesis edilme sebebi bundan ileri gelmektedir. Bunlar bilgi ve hikmet arayicilari için bu ise baslangiç, veya verilecek malumata hazirlik safhasi vazifesini gören mekteptir. "Dogru dürüst bilr hazirlik safhasindan geçmeden verilen hakikatler bunlari alanlar için yikici ve sasirtici olabilir"
(Mimar Sinan - 7 S: 11)

Son satirdan anlasilacagi gibi masonlugun her kademesinde bir alt dereceye verilmesi mahsurlu olan sirlar ve görevler mevcuttur.
"Gayet iyi anlasilacagi gibi, masonluk gizli bir cemiyet degil, kapali bir cemiyettir. Bu gizlilik, bu kapalilik, bütün insanlarin, bütün masonik sembolleri anlayacaklari seviyeye ulasmalarina kadar sürecek ve ancak insanlik bu mertebeye ulastiklari gün masonluga ihtyaç kalmayacaktir."
(Mimar Sinan - Sayi: 7 - S: 14)

Yani din dışı bir felsefeyi benimsemiş bir toplum kuruldugu zaman, masonluga ihtiyaç kalmayacak, masonlarin amaci gerçeklesmis olacaktir.
Masonluk aldatıcı bu telkini kendi üyelerine de kademe kademe verir.
Yaratan Allah yerine, Kainatin Ulu Mimari inanci sokulur. Ilk inanç sembol, ikinci mefkure olarak büyür, genisler, yayilir. Neticede birincisi ortadan kaldirilir.
- Efendim, Üs.·.im, hepsini anladim, iyi... güzel, fakat... su bizim meslegin bu kadar derecata ayrilmasi, ve bunlarin aralarinda bu kadar seneler olmasi ne oluyor? Neden bu bir dereceden ibaret olmuyor? Hiç olmazsa üç dereceden... Neden bu meslege girenler meslegin anlatmak istedigi hakikatleri ilk günden itibaren görmesinler? Neden onlari bir din kitabi gibi, bir felsefe tarihi gibi, bir içtimai meslek eseri gibi okumasinlar? Anlayamaz miyiz?
...Hatta bugünün ilmi, felsefesi dedigimiz seyler ait nesriyati kaç kisiniz takip ediyor? kaçiniz biliyor? hatta te.·.ris edildiginiz zaman size verilmis olan kitaplari bile kaç kisiniz okumustur? Siz bu kadar az zahmetle, okunacak bir iki kitabi bile okumaya üsenirseniz, biz size otuzüç dere.·.nin ihtiva ettigi hakayiki nasil ve niçin birdenbire verelim?
Hem oglum, bu yalniz Mas.·. akidelerini tedrici bir surette ruhlara sindirmek meselesi degil, ayni zamanda bir (istifa) meselesidir. Öyleleri vardir ki bu meslegin efkarini temessül edemeyecektir; o gibileri tecrübeye ve binaenaleyh tedrice tabi tutmak ve icabinda kabiliyetinin hududundan ileri geçmesine mani olmak, hatta icap ederse camia harici birakmak lazim gelir. Halbuki senin dedigin olursa tehlikeli adimlar atilmis olur"
(BÜYÜK SARK - 1933 - No:10,S: 16-17)

Yukaridaki ifadelerden de anlasilabilecegi gibi, Masonluga yeni kabul edilmis olan bir sahis, yükselebilmek için kendinden daha üst derecelerde bulunan biraderlerinin onayina muhtaçtir.
Dolayisi ile üst derecedeki masonik görev ve sorumluluklari yerine getirmeyecek, gizliligi saglayamayacak olan bir masonun biraderlerinden tesvik görmesi, yani bir üst dereceye terfi etmesi mümkün degildir.
"Zaten hariciler, Mas.·.luk hakkinda çok sey bildiklerini zannederler. Fakat Mas.·.larda sir yok degildir. Bu müessesede gizli seyler vardir. Bundan baska bir de sir ve hikmet vardir. Sir gibi gizlenen seyler, mutat merasimle bir takim kelime ve isaretlerdir. Bunlar, Mas.·.lari yekdigerine tanitir. Derecelerini göstermek için birer remizden ibarettir. Bu remizler birer an'anedir ki, tamamen hür fikirli olan Ingilizler bile bu an'anevi merasim ve rumuzati oldugu gibi muhafa ile bu merasim, isaret ve remizlere siddetle merbut kalmislardir". Frans Karl'in gizlenen seyler hakkindaki mutaleasi dogrudur. Müptediler yalniz birinci dereceye mahsus remiz ve isaretleri bilirler. Ondan sonra da terfi ettikleri derceleri remz ve isaretlerini ögrenebilirler. Demek oluyor ki, derecelere göre Mas.·.lar arasina bile gizli remiz ve isaretler vardir. Su halde bu remiz ve isaretlerin ve baska Mah.·.lerde sarfedilen sözlerin, yapilan münakaslarin Mah.·.dahilinde kalmasi lazimdir. Binaeneleyh Az.·.KK.·.im ketumiyeti bütün manasile muhafaza ederek bizi nur ve ziyaya kavusturan Muh.·.Mah.·.e ilk dahil oldugumuz gün verdigimiz namus sözünden hiç bir suretle inhiraf etmemeliyiz."
(BÜYÜK SARK - 1934 No:14 sf:29)

Sizlere tevdi olunan bu sirri Mason esi olmayanlara asla açiklamamalisiniz. Böylece eslerimizin sir tutmak üzere verdikleri söze ihanet etmis durumda olmalarina neden oluruz, Sir saklama konusunda önemli bir husus da, eslerimize ait Masonik evrak ve yayinlari itina ile korumaktir. Sayet günün birinde bu evraki koruyamayacak duruma düsersek, hepsini Mason biraderlere teslim etmeliyiz."
(Nokta, yil:3 sayi:40 sf:32 [Mimar Sinan -S: 15, sf:97'den alinti])

Masonlarin sir tutmaya verdikleri önem sik sik vurgulanmaktadir. Böyle bir tirtizlik yalnizca bir dernek oldugu iddia edilen masonlugun, bir dernekten ziyade, örgütsel bir statüde bulundugunu göstermektedir.
Nihayet zulmet perdesi yirtilarak gzlerim açildi, bu anda gördügüm manzaranin ihtisami ve sevgili kardesimin müsrik bakislari ile nurlu nasiyelerinin pariltisini asla unutamayacagim. Uçlari bana çevrilmis olan kiliçlar huzurunuzda verdigim namus sözünü ihtar ediyor, bundan caydigim takdirde alinacak intikamin dehsetini ifade ediyordu.
(TÜRK MASON DERGISI - 35 S: 1942)

"Ketumiyetin zevki suradadir: Herkesin vakif olmadigi bir sirra agah olanlar arasinda yek digerine yaklasmak ve birbirini sevmek hassasi vardir. Dünyanin en eski bir cemiyeti olan Mas.·.lugun asirlardan beri zaman ve mesafeleri kucakliyarak heyeti içtimaiyede oynadigi hayirkar rol ketumiyet sayesinde müessir olmustur...
.... Iste bu muazzam hadiseler, isler yaygara ile olmaz. KK.·.im, sir saklamanin, ketumiyetin kudreti burada görülür. Büyük faidesi de büyük mefkureye ulasmak içindir.
Bütün müttefiklerin ve filozoflarin eserlerinde ketumiyet en mühim bir vasfi ahlaki ve insani olarak gösterilmektedir. Remizleri ve mabetlerde geçen hadiseleri, münakaseleri ifsa etmek, tabirimi mazur görünüz, gayri ahlaki, gayri insani bir harekettir; ahda ve mefkureye ihanettir..."
(BÜYÜK SARK, 1933 no:11 SF:2)

Gerçekten, masonluk sirlarini ifsa etmek masonluga ihanet etmek manasina gelmektedir.
- Bundan baska, yerli ve yabanci eski gazete ve dergilerde, ya da baska bir yerlerde, Türkiye masonlugu ve masonlari üzerine yazilmis, ister lehte, ister aleyhte olsun, makale, haber v.s. ye rastlayan kardeslerimizin bunlari da bildirmeleri, Mimar Sinan locasinin çalismalari için çok faydali olacaktir."
(MIMAR SINAN - 2 S: 6)

Masonlarin gerek yayinlarinda gerekse toplantilarinda sik sik yaptiklari bu gibi anonslar, kendi aleyhlerindeki faaliyetleri tesbit ederek bunlari bir plan dahilinde etkisiz hale getirme çalismalarinin bir parçasidir.

Alıntıdır

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
gizlilik, masonlukta, sir, sır, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Google'a da gizlilik davası! Zen Google 0 31 Ocak 2013 13:01
Özel Hayat ve Gizlilik Right Serbest Kürsü 0 27 Ağustos 2010 16:23
Facebook'ta gizlilik kavgası! Slipknot Ağ, Network ve Networking 0 19 Haziran 2010 14:05