IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 04 Eylül 2013, 23:57   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Oracle UI (User Interface)-user profile




Bu konumda size Oracle sistemlerinin kullanıcı Yönetimi tabanını gösterip örnekler ile açıklayacağım , hemen konuya başlayalım hayırlısı ile .

1 – “sys” ve “system” Kullanıcıları

SYS kullanıcısı oracle kurulumu ile gelen veritabanının en yetkili kullanıcısıdır. sys kullanıcısı:
DBA rolüne sahiptir.
Tüm yetkilere ADMIN OPTION ile sahiptir.
Veritabanını açma kapatma ve bazı yönetim işlemleri için gerekli kullanıcıdır.
Data Dictionary’nin sahibidir.
AWR (Automatic Workload Repository)’nin sahibidir.

SYSTEM kullanıcısı ise yine kurulumla gelen ve DBA rolüne sahip bir başka kullanıcıdır. SYS ve SYSTEM kullanıcıları veritabanındaki rutin işlemler için kullanılmaz.

2 – Kullanıcı Yaratılması ve Doğrulama Yöntemleri

Oracle kullanıcısı aşağıdaki komutla yaratılabilir:

1 2 SQL> CREATE USER "USERNAME" PROFILE "DEFAULT" IDENTIFIED BY PASSWORD DEFAULT TABLESPACE "USERS" TEMPORARY TABLESPACE "TEMP"

Kullanıcıya varsayılan bir tablespace atanarak, bu kullanıcının yaratacağı objeler için varsayılan depolama alanı belirlenir. Ayrıca kullanıcının ihtiyaç duyduğunda kullanacağı Temporary tablespace de bu komutla belirtilir.

Yukarıdaki komuttaki gibi kullanıcı parola ile doğrulanabildiği gibi, doğrulama yöntemi olarak external ya da global da seçilebiilr. External kullanıcılar OS gibi harici bir doğrulamadan geçtikten sonra veritabanına şifresiz bağlanabilir. Global kullanıcılar da yine veritabanına bağlanmak için parolaya ihtiyaç duymaz, bunun yerine “enterprise directory service” tarafından doğrulanır.

3 – Yetki Mekanizması

Oracle kullanıcıları veritabanına bağlanma, obje oluşturma, değiştirme, silme ya da veri sorgulama gibi işlemler için yetkilere ihtiyaç duyarlar. Bu yetkiler “System Privilege” ve “Object Privilege” olarak ikiye ayrılmaktadır. System Privilege’lar kullanıcının veritabanında bazı işlemler yapabilmesini sağlarken, Object Privilege’lar kullanıcıya belirli bir veritabanı objesine erişim ve düzenleme hakkını verir. Aşağıda system ve object privilege atama için örnek komutlar bulunmaktadır.

1 2 SQL>GRANT CREATE TABLE TO "USENAME" WITH ADMIN OPTION SQL>GRANT INSERT ON "HR"."EMPLOYEES" TO "USERNAME" WITH GRANT OPTION

Bu komutların sonlarında kırmızı ile belirtilen bölümler opsiyoneldir. Eğer bir yetki “WITH ADMIN OPTION” ya da “WITH GRANT OPTION” ile verilirse, yetki verilen kullanıcı aldığı yetkileri başka kullanıcılara verme hakkına sahip olur. Verilen bir yetkinin geri alınması için kullanılan komut ise aşağıdaki gibidir.

1 2 SQL>REVOKE CREATE TABLE FROM "USENAME" WITH ADMIN OPTION SQL>REVOKE INSERT ON "HR"."EMPLOYEES" FROM "USERNAME" WITH GRANT OPTION

Burada ise durum farklıdır. Bir object privilege “WITH GRANT OPTION” ile geri alındığında yetkisi alınan kullanıcının daha önce bu yetkiyi verdiği kullanıcılardan da yetki kalkar. Ancak “WITH ADMIN OPTION” ile geri alınan bir system privilege sadece o kullanıcıdan alınır. Yetkisi kalkan kullanıcının daha önce yetki verdiği kullanıcılardan kalkmaz. Aşağıda bu durumu gösteren şekiller bulunmaktadır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


4 – Role Mekanizması

Role yetkilerden oluşan bir yapıdır ve yetki yönetimini kolaylaştırmak ve dinamikleştirmek amaçlıdır. Gerekli yetkileri bir role altında toplayarak bu role’ü kullanıcılara verebiliriz. Role altındaki yetkiler değiştiğinde bu o role’e sahip tüm kullanıcıları etkiler. Role’ler de privilege gibi grant komutu ile verilir.

1 SQL> GRANT "DBA" TO "USERNAME";

Ayrıca Oracle veritabanlarında kurulumla gelen bazı roller bulunmaktadır. Bunlardan bazıları: connect, resource, dba, select_catalog_role’dir. Bu roller yetki yönetimini kolaylaştırır.

5 – Kullanıcı Profilleri

Profiller kullanıcıların kaynak tüketimini, kullanıcı hesaplarının ve parolalarının geçerliliğini kontrol ederler. Bir Oracle kullanıcısı sadece bir profile atanabilir. Profiller aracılığı ile kullanıcıların işlemci kullanımı, bağlantı süresi, eşzamanlı oturum sayısı, SGA kullanımı kısıtlanabilir, parolalarının ne kadar süre için geçerli olacağı, son kaç parolanın saklanarak benzerlik kontrolü yapılacağı, parolanın karmaşıklık kontrolünün ne şekilde yapılacağı gibi hususlar belirlenebilir.

Alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
interfaceuser, oracle, profile, ui, user


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
VIP User TCL house TCL Scriptler 10 08 Eylül 2012 21:55