IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Haziran 2008, 13:19   #1
Kralice
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Suriye’den Yeni Arap Lawrance Filmi




Yeni bir “Arap Lawrance” filmi için kolları sıvayan Suriye, daha önceki Hollywood yapımı filmden farklı bir bakış ortaya koyacak. Film, Osmanlının yıkılışını yeni bir gözle el alıyor.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Suriyeli yönetmen Sair Musa, Ramazan ayında Suriye televizyonunda gösterime girecek olan yeni çalışmasında Arap Lawrence’ı, daha önce Hollywood yapımı bir filmde anlatılandan daha farklı şekilde ele alacak diziyi çekmek üzere hazırlıklara başladı. Yakında çekimine başlanacak olan dizinin senaryosunu Hevazin Akku yazacak. Çekimler Suriye’nin 160 farklı yerinde yapılacak.

Prodüksiyon müdürü Salah Tume’nin bildirdiğine göre, yapımcılığını Star TV şirketinin üslendiği dizi, 1914–1918 yılları arasındaki olayları yeni bir gözle ele alacak. Dizide Cihad Sa’d, Merah Cubr, Rana Ebyad, Zuheyr Ramazan, Abdurrahman Ebu’l Kasım, Mazin Natur, Sad Medine, Abdülhakim Kutayfan, Faysal el-Umeyri, Sabah Ubeyd, Amr el-Kadı, Sellaf Mimar, Hasan Yunus’un da içinde bulunduğu 200 kişilik bir kadro rol alacak.

Olaylara ilişkin Çelişkiler

Filmin yapımcılarından Tarık Zuaytar, dizinin konusunun yüzyıldan daha az bir süre önce meydana gelmiş yakın tarihe ilişkin bir olay olduğunu belirterek, olayların bedevi ve şehirli Araplarla, Osmanlı İmparatorluğu ve Britanya İmparatorluğu arasında geçtiğini söyledi. Dizinin, Arap devrimini çölün ortasından alarak medeniyetin zirvesine götüren basit bir İngiliz askerinin etrafında şekillendiğini belirten Zuaytar, bu basit İngiliz’in, komutanlarını ikna ederek Arap kabilelerin Türklerden bağımsızlığına kavuşturma konusunda başarılı olduğunu ifade etti. Yapımcı, dizide Arapçanın Irak, Mısır, Şam ve bedevi lehçesi gibi farklı lehçeleri konuşulurken, ayrıca İngilizce ve Türkçenin de kullanılacağını kaydetti.

Zuaytar, dizinin öneminin sadece katılan oyuncu sayısının çok olması ya da devasa bir kadroya sahip olmasından değil; aynı zamanda filmin konusunu oluşturan kişiye ilişkin yeni bir bakış açısı geliştirmek olduğunu söyledi. Dizide en başından itibaren hayalci bir adamın yaşamöyküsünün anlatılacağı belirtilirken, bu kişinin aynı zamanda sahip olduğu azim ve kararlılığın bu hayallerini gerçeğe dönüştürmeye imkân tanıdığını kaydetti.

Galeyan Yılı

Dizi, 1914 yılında bütün dünyada bir galeyanın meydana geldiği bir yılla başlıyor. Avrupa, birinci dünya savaşının beşiğinde, yaşlı Osmanlı İmparatorluğu ise kendisini yıkılmaktan kurtarmaya çalışmakta, Mısır’da ve Şam’da İngilizler ise bu yaşlı imparatorluğu yakından takip etmek amacıyla casusluk şebekelerinin tohumları ekmektedir. Lawrence o dönemde Suriye’nin kuzeyinde bir arkeolog olarak çalışmaktadır.

Öte yandan Yahudi Arinson ailesi kızlarını, Şam’daki Türk yönetiminin merkezine yerleştirerek dönemin Şam’daki en kudretli yönetici olan Cemal Paşa’nın sevgilisi yapmayı başarmıştır. Bu dönem, Lawrence’ın Arapçayı ilerletmeye çalıştığı bir dönemdir.

Yıldızın parladığı an

Lord Kitchener, Sina yarım adasında büyük bir askeri operasyon başlatma kararı aldığında Lawrence’ın yıldızı parlamaya başlamıştır. Lawrence, yapacağı göreve arkeolog süsü vermesi kendinden istenerek göreve çağrılır. Lawrence bunun üzerine ilk görev olarak, Arap arkadaşı Muzhil Dahum’la beraber yola çıkar. Operasyon erken başlayınca görevini tamamladıktan sonra Lawrence, arkadaşıyla birlikte Bilad-ı Şam’daki Kala’ gezisine çıkar. Sonra birinci dünya savaşı başlayınca 1916 yılında Londra’dan Arap yarımadasına döner.

Büyük Arap Devrimi’nin başlamasından üç ay sonra, Şerif Hüseyin’le buluşur ve hayatının en önemli safhası bu andan itibaren başlamış olur. Bu dönemde, Kral Faysal’la ve onun Arap Devrimi hakkındaki düşünceleriyle tanışır. Faysal, Arap Devrimi’ni daha da ileri noktalara götürmek istemektedir. Bu sırada Şeyh Avde Ebu Taye adlı yeni bir Arap kahramanı sahnede yerini almaktadır. Bu adam, Lawrence’ın gözüne üzerinde sanki Ortaçağ romantikliğinden bir hale taşıyan bir savaşçı gibi görünmektedir.

Sonuçta Lawrence’ın Şam’da geçirdiği günlere gelinir. Bu dönemde Arapların İngilizler tarafından aldatıldığı, Faysal’ın ve Arapların taleplerinin onca vaatlere rağmen yok sayıldığı bir dönemdir. Lawrence, kendisini, kendi devleti tarafından aldatılmış bir halde bulur ve Şam’dan ayrılmak zorunda kalır. Arkasında elim ve başlangıçta rüyaları olan ama daha sonra kâbusa dönüşen anılar bırakır.

timeturk

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
arap, filmi, lawrance, suriye’den, yeni


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Rusya ve Arap Birliği'nden Suriye anlaşması PassioN Haber Arşivi 0 10 Mart 2012 18:21
Suriye Arap Birliği'nin Planını Kabul Etti Ashriel Haber Arşivi 0 02 Kasım 2011 18:04
Mahsun Kırmızıgül’ün yeni filmi "Güneşi Gördüm" en çok kadınlarıyla konuşulacak. Jady Sinema Dünyası 0 20 Kasım 2008 12:33
Hollwood’un Yakışlı Aktörü Yeni Filmi Için Makyajla Işte Böyle Yaşlandı!... Angel Haber Arşivi 0 30 Eylül 2008 19:50
Arap dünyasının ‘gülü’ Dubai’de öldürüldü Angel Haber Arşivi 1 30 Temmuz 2008 21:34