IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
3Beğeni(ler)
  • 2 Post By Elysian
  • 1 Post By Tufan

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05 Temmuz 2014, 22:43   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
5 Temmuz Başbağlar Katliamı




Başbağlar Katliamı, 5 Temmuz 1993'de, Erzincan'ın Başbağlar Köyü'nde PKK tarafından 33 sivilin öldürüldüğü katliam olarak tarihe geçmiştir. PKK lideri Abdullah Öcalan olaydan habersiz olduğunu söylemiş ve olayın sorumlusunun Dr. Baran kod adlı bir PKK mensubu olduğunu ifade etmiştir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


EVLERİ, OKULLARI, CAMİLERİ YAKTILAR

5 Temmuz 1993 günü Başbağlar Köyü'nde 100'e yakın PKK mensubu köyü basmış, ezan okunduğu sırada camiye girerek cemaati zorla dışarı çıkararak kurşuna dizmiş, daha sonra ise köyü ateşe vererek 214 ev, köy okulu, köy camii ve halkevini yakmıştır. Yakılan evlerde bulunan 4 kişi ise, yanarak hayatını kaybetmiştir.

Başbağlar katliamının ardındaki acı tesadüf ise, Madımak katliamından 3 gün sonra gerçekleştirilmesiydi. 2 Temmuz'da 37 kişinin yanarak öldüğü Madımak katliamından 3 gün sonra Erzincan Kemaliye'ye bağlı Başbağlar köyünde 33 kişi katledilmiş, Başbağlar'da öldürülen insanların üzerine "Sivas'ın intikamı alınmıştır" yazılı bildiriler bırakılarak yeni çatışmalar çıkarılması hedeflenmişti.

Sivas olayından sonra birçok kişi suçlu iddiasıyla idam cezasına çarptırılmıştır ancak yine de her iki olayın gerçek failleri hâlâ kesin olarak bulunamamıştır. Olaylarla ilgili 20 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 18'i beraat etmiş, 2'si ise mahkûm olmuştur.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


İTİRAFÇI İSİMLERİ VERDİ

Katliamın yaşandığı 1993'te başlayan Başbağlar davası, sadece 3 yıl sonra kapanmıştır. Davada faillerin hiçbiri yargılanmazken, ceza alan tek kişi, tetiği çekenlerin isimlerini veren bir itirafçı olmuştur. Soruşturma sonunda saldırıyı gerçekleştiren grubun liderinin 'İsa' kod adlı Orhan İlbay olduğu, saldırı emrini veren kişinin ise Sivas olaylarında da adı geçen 'Dr. Baran' kod adlı Müslüm Durgut olduğu iddia edilmiştir. Dava, 26 Nisan 1995 tarihinde İzmir Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne nakledilmiş, son duruşmaya kadar 8 sanık yakalanmış, ikisi ceza almıştır. O iki sanıktan biri örgüt üyeliğinden 3,5 yıl, itirafçı sanık olan diğer kişi de 14 yıl ceza almıştır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


KATLİAMIN TANIĞI: BENİ ÖLDÜ SANDILAR, BIRAKTILAR

Olay sırasında kurşunlanan ve öldü diye bırakılan Muhtar Ali Akarpınar, Türkiye Gazetesi'nden İrfan Özfatura'ya o gün yaşadıklarını şöyle anlatmıştır: "Böylesi bir temmuz günüydü. Başbağlar sabah mutlu uyanmıştı. Gurbetteki hemşerilerimiz gelmişlerdi, kucaklaşmışlardı. Hatta Almanya'dan bir minibüs yollamışlar, nihayet köyümüzün bir arabası da olacaktı. O zamanlar Başbağlar kıpır kıpırdı. Hayvancılık hızlıydı, ekinler boylanmıştı. Akşam namazı camideydik. Eli silahlı militanlar geldi, çok gençtiler, bizi köyün yukarısına çıkardılar. Doğrusu itmediler, kakmadılar, zorlamadılar. Kadınları da kuru bir dere yatağına toplamışlar. Takriben yarım saat, belki üç çeyrek örgüt propagandası yaptılar. Meğer bizi oyalıyorlarmış, aşağıda evleri talan ediyor, yağma yapıyorlarmış o anda. Ne zamanki kesif bir duman yükseldi köyün yakıldığını anladık. Zaten evlerimiz ahşap ve bitişik nizam. Üstü ot, altı ahır, Nasıl berbat bir koku anlatamam. Bak, hayvanların çığlıkları hala kulaklarımda."

"Zor, zira ağaç diplerinde gölgeler vardı. Biz 40 kadar militan saydık ama istihbarata sorarsan 100 kişi civarındalar. Birden ateş emri verildi, ilk kursunu göğsümden aldım, koltuk altımdan çıktı. Düşmüş bayılmışım herhalde beni öldü sandılar. Bir ara gözümü açtım köy alev duman. Yanımda Kamil Akpınar yatıyor yaralı. İçim yanıyor diye sızlandı, kıpırdayamıyorum ki su bulsam ona. Rahmetli çıkamadı sabaha. Başpınar nahiyesi 30 km kadar uzakta. Orada karakol var. Yukarı Mutlu köyü çok yakın yetkililer aramış olmalılar. Hadise mahallinde 565 kovan toplanmış, demek üzerimize en az 20 Kaleşnikof şarjörü boşaltmışlar. 5 köylümüz de evlerinde yanarak şehit oldular. Sabah komşu köylerden geliyorlar, beni iptidai bir sedyeyle taşımışlar. Köye itfaiye hiç gelmemiş, ben 2 ay sonra döndüm enkaz için için yanıyordu hala. İnanır mısınız buraya bir sene kuş gelmedi, kedi köpek kalmadı ortalıkta."


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


"BAŞBAĞLAR KATLİAMINI JİTEM YAPTI" İDDİASI

Katliamla ilgili farklı bir iddia ise eski özel harekatçı Ayhan Çarkın tarafından ortaya atılmış; Çarkın, “Başbağlar Katliamı’nı JİTEM yaptı” söyleminde bulunmuş ve PKK'nın katliamla ilgisi olmadığını ifade etmiştir.

Ayhan Çarkın'ın "tarihi itiraf" olarak manşetlere taşınan sözlerinin ardından, savcılar olaya el koymuş, Çarkın'ı ve o dönem bölgede görev yapan birçok özel harekat polisini tutuklamıştır.

AYHAN ÇARKIN KİMDİR?

Ayhan Çarkın (1962, Erzurum) Türk özel harekât polisi. Susurluk davasında adı tetikçi eski özel harekatçı polis olarak geçmiştir. Kendisi Uğur Dündar'ın Arena adlı haber programında yaptığı açıklamalarla adından söz ettirmiştir. Ayhan Çarkın 1000 kişinin infazını gerçekleştirdiğini iddia ederek herkesi şaşırtmakla kalmayıp Uğur dündar'a 'sizin de infazınızı bir siyasetçi istemiş fakat Abdullah Çatlı bu olayı engellemiştir' açıklaması ile dikkat çekmiştir.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


hurhaber

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 10 Temmuz 2014, 00:42   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 5 Temmuz Başbağlar Katliamı




çok önemli bir çalışma olmuş, emeğine sağlık..

 
Alıntı ile Cevapla

Alt 10 Temmuz 2014, 04:40   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: 5 Temmuz Başbağlar Katliamı




Şu çocukların haline bak cehennemde yatacak yeriniz yok lanet olasıcalar.

__________________




 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
5, 5 temmuz, 5 temmuz 1993, başbağlar katliamı, erzincan, katliamı, tarihte bugün, temmuz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Başbağlar Ecrin İslamiyet 0 16 Mart 2014 10:12
2 Temmuz 1993 Sivas katliamı * Düş Serbest Kürsü 3 03 Temmuz 2012 20:22
Temmuz 2012 Aylık burç yorumları, Temmuz Ayında Sizi Neler Bekliyor ? Violent Aylık Burç Yorumları 0 01 Temmuz 2012 12:47
11 Temmuz 1995'te Yaşanan,Srebrenitsa Katliamı'nı Unutmadık... Unutmayacağız! Ruj IF Ekstra 3 12 Temmuz 2011 01:56
Başbağlar katliamının kurbanları anılıyor Dilara Haber Arşivi 0 04 Temmuz 2010 12:15