IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Sevda

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Kasım 2011, 00:28   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Tasvir Örnekleri - Betimleme - Örnek Betimlemeler..





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Tasvir Örnekleri - Betimleme - Örnek Betimlemeler..

Alacakaranlık gittikçe artıyordu. Güneş, aşağılarda uzanan ovadan tamamen çekilmişti.
Yalnız arkamızdaki büyük ormadan, ağaçların üstüne atılmış kırmızı bir çuha gibi rüzgarla hafif hafif kımıldıyordu. Biraz sonra büstütün kayboldu.
Ve o anda her şey değişiverdi. Şimdiye kadar yaşayan, kımıldayan, ses çıkaran ova artık ölüydü ve beyaz ince bir sisle örtülmeye başlamıştı.
Buna karşılık orman canlanıyordu. Sabahten beri ancak mırıltıları duyulabillen ağaçlar konuşuyor, bağırıyor, sallanıyor ve ellerini birbirine uzatıyordu.
Yalnız, ağaçlar değil, yerdeki otlar, kuru yapraklar, çalılar, ağaçların gövdesine sarılan sarmaşık soyundan bitkiler, hatta kahverengi mantarlarla koyu yeşil yosunlar bile canlanmıştı.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Evimiz yolun kenarındaki evlerden biridir. yoldan baklıdığı zaman birçok ev gibi sıvası yapılmış hali ile görülür. ancak babam balkonların içini fayansın üst tarafında kalan kısımları boyadı. bizim balkonumuzun yerleri fayans. duvarda yarısına kadar bu fayans devam ediyor. fayansların rengini annem beğendi. bal rengi... balkonumuz ve pencerelerde koyu siyah, demir parmaklıklar var. balkondaki parmaklıklarda tıpkı kuş kafeslerindeki gibi minicik bir pencere yer alıyor. evimizin çatısında mut'un tüm evlerinde olduğu gibi güneş enerjisi depoları ve paneller var. bir de daha önceki evimizden getirmiş olduğumuz küçük kardeşimin demirden salıncağı bulunuyor. saf demirden... sadece oturma yerinde eski, biraz yırtık bir yastık var. tabii ki eski olduğu için biraz paslı bir salıncak.


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Yeşil, yumuşak çimenlerin üzerine oturmuş, gözlerinden bir biri ardına yuvarlanan gözyaşları arasından bana bakıyor. Oturduğu yerdeki çimenlerin sarı, yeşil parıltısı gözlerimi kamaştırdı. Gerideki bahçe duvarını gözden saklayan mor leylaklardan etrafa hafif, serin bir koku yayılıyordu.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Toprak damın üzerinde birkaç karartı var.Brisi,daha kalıncası,ker--- baca.Önündeki,incesi Yetim Ali,oturuyorNamaz kılar gibi elleri dizlerinde...Onun yanında daha ufak bir karatı var Bu su testisi.İçinde dinmek üzere bir lıkırtı...Çam kozalağı tıkacı testinin ağzına koyan bir el...Hasırda sırt üstü yatan Ladiga Dayı'nın eli..

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kırk yılda bir olsun gülümsemeyen, ters yüzlü, söyleyişi soğuk olduğu kadar tutuk, kıt bir adamdı.Pek duygulu değildi.Bezgin görünmesine karşın yine de sevimli bir görünüşü vardı.Eş dost toplantılarında gözlerinde iyilik parıldardı. Bu yönü hiçbir zaman sözlerinden anlaşılmaz yüzünden okunur, davranışlarında daha açık bir şekilde belirginleşirdi.O hiç şüphesiz şimdiye kadar tanımış olduğum insanların en sevimlisi ve cana yakınıdır.Öyle ki bu sevimlilik hoşa gitmek istediği anlarda başvurduğu bir fantezi olmaktan çok, mizacını temelli bir özelliğidir. İlk görüşte çevresinde bir sempati havası yaratmasının nedeni belki de budur.İnsanı saran, teselli eden dostluk ve sevgi dolu bir havası vardır.Onun için ona hemen bağlanıvermiş

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Sarı yağmur incecik ışığın üstüne yağan başka bir ışık gibi iniyordu. Yerler ince yağmuru buradan alıp hızla az öteye döküveriyordu. Kuşlar boyunlarını içlerine çekmişler tüyleri domur domur dallarda kıpırtısız duruyor. Yağmurun içinden mor bir kelebek seli geçti. İleride akar çayın kıyısında bir çıvgına tutulup bir hayat çalısının üstünde kasırgalandı hayat çalısı mosmor oldu tepeden tırnağa; bir süre karmakarışık iç içe uğunarak salkım saçak toparlanıp dağılarak orada savruldu. Sonra mor toparlak sarının ışıltısında eridi dağıldı usul usul yitip gitti. Bu parçada doğadaki olaylar bir devinim içinde verilirken varlıklar çeşitli özellikleriyle çoğunlukla görme duyusuna seslenen bir biçimde gözler önünde canlandırılmıştır.

Örnek: Eski bir taş köprü geçildikten sonra fakir mahallelere giriliyor ve sefaletbütün dehşeti ve çirkinliğiyle başlıyordu.Ortalarından akan çirkin sularında yarı çıplak çocuklarla çamurdan köpekler eğri büğrü sokaklar… Tezekten çamurdan yapılmış yarı yarıya toprağa gömülmüş penceresiz kulübeler…

Kaynak: Alıntılar

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
betimleme, betimlemeler, tasvir


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kur’ân’ın üslûbundaki edebî tasvîr iLda Genel İslami Konular 0 26 Ocak 2011 15:56
ASP.NET Ajax Örnekleri Sunay ASP/ASP.NET 2 22 Kasım 2010 18:16
C# If-Else Örnekleri Sunay C# 0 24 Nisan 2010 01:54
C# Sayı tahmin oyun programı Cheki C# 0 04 Temmuz 2006 10:19