IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 27 Mayıs 2016, 11:13   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kabadüz Haber sitesi




KABADüZ adı

halk ile meydana getirilen görüşmelerde “KABADüZ “ adının nerden geldiği rivayeti şu demek oluyor ki şöyledir. Yöre adını coğrafi yapısından alıyor. Kabadüz, “Büyük ve Geniş Bir Sırt Düzü” anlamındadır. Tahminen 19.Ncı Yüzyılın son çeyreğinde sahil ve sahile yakın konumda bulunan kamu mevsimlik yayla göçü için buralara ve çambaşı Yaylasına göç ediyorlardı. Göçebe atlıları yol güzergahında bulunan şimdiki ilçenin güney Doğusunda ilçe Merkezine 200-300 metre mesafedeki Mezarlıkta dinlenirlerdi.Bu atlı ve yarı göçebe Türkler’in kendi ifadeleri ile “Kabadüz’de şu demek olmaktadır ki şimdiki Mezarlıkta düşün edelim (dinlenelim, istirahat edelim)” dedikleri ve yörenin adının buradan kaynaklandığı kuvvetle muhtemeldir.



KABADüZ KıSA VE RiVAYET DOLU OLAN TARiHCESi

ilçenin zamanı hakkında şekilde meydana getirilen tetkiklerde bu konudaki bilgilerin bir rivayetten oluştuğu anlaşılmıştır, ilk yerleşmeler konusunda kesin ve tam bilgi var değildir.
Selçuklu Sultanı Rüknettin Süleyman şah ve Gıyasettin 1.Keyhusrev ile Sivas’tan haraket eden kervanlar, Sahile erişebilmek için Sivas-Koyulhisar-Mesudiye-Çambaşı-Kabadüz-Ordu alternatifini takip ediyordu. Fatih devrinde yöre tam olarak Osmanlıların eline geçmiştir. 19. Yüzyılın sonlarına doğru Ordu ve civarı bilhassa kıyı kesim, fındık bahçeleri ve çoğunlukla mısır tarlaları ile kaplıydı. Pirinç sahaları 1891 senesinde kaldırıldığından bataklıkların azalmasına karşın sıtma hastalığı Ordu halkı için büyük bir afet olarak mevcudiyetini sürdürmekte olduğundan, göç de halkın sıhhati hakkında olduğundan bilhassa yazın Çambaşı’na kalabalık kabileler şeklinde gidilmekte; Yaylada yerleşmeyi müteakip şenlikler yapılmaktaydı.

2. Dünya Savaşına kadar Çambaşına büyük kafileler şeklinde mevsimlik göç yapılmasına devam edilmiştir. Şu anki ilçe Merkezi ve çevresindeki halkın yarıdan fazlası Giresun’un Eynesil ilçesinden bundan ortalama 130-140 yıl önce gelmiş olarak yerleşmişlerdir. Yerleşen bu ilk ailelerden sonra öteki ailelerin de buralara gelip yerleşmeleri sonucu gelişen yöre 1932 yılının Mart ayında bucak olmuş, zamanla gelişerek 30 Aralık 1987 tarihindeki Bakanlar Kurulu kararıyla Başköy’şöhret de Kabadüz’e katılmasıyla 1989 tarihinden itibaren faaliyete geçmek üzere “BELEDiYE TEŞKiLATıNA” kavuşmuştur.

Belediyenin kurulmasından kısa bir süre sonra 20 Mayıs 1990 Tarih ve 20523 Sayılı Resmi Gazete’de gösterilen 09 Mayıs 1990 Tarih ve 3644 sayılı Kanunla “iLçE” haline getirilmiş ve adı “[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] iLçESi” yapılmaktadır.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...][Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
haber


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Ordu Kabadüz İlçesi efLatun Karadeniz Bölgesi 0 02 Ocak 2012 20:05