IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 03 Kasım 2013, 15:46   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yandex Resim Arama Teknolojisi (Görseller)




Yandex Resim Arama Teknolojisi (Görseller)


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Bazen bir resim bin kelimeye bedeldir. İşte bu yüzden resim arama motorları çok faydalıdır. Örneğin [Çöl tilkisi]’nin ne olduğunu öğrenmek isteyen bir kullanıcının, bu hayvanın kulaklarının şekli veya kuyruğunun uzunluğu hakkında bilgi veren bir yazıyı okumak yerine resmine bakması daha mantıklıdır. Görseller arama sonuçlarını tamamlar ve görseller [Rothko] gibi sorguları yanıtlamak için şarttır. Bu durumda Yandex sanatçı hakkında bilgi vermekle kalmaz, aynı zamanda başyapıtlarının görsellerini de sağlar. Yandex, o görsele gönderme yapan metinleri kullanarak ilgili görselleri sunar. Bu gönderme bir etiket, yazılı bir açıklama, html başlığı, sayfa başlığı veya başka bir web sitesinden ilgili görsele sağlanan bağlantı olabilir. Yandex’in ulaşabildiği milyarlarca görselin yalnızca yarısı orijinaldir. Diğer yarısı ise benzer/kopya görsellerdir ve bunların aslından farkı yoktur veya pek az farkı vardır.

Özel bir görsel arama hizmeti olan Yandex.Images, bulduğu kopyaları dört sınıfta toplar:

Tam kopyalar — Bir görselin arasında hiçbir fark olmayan, özdeş kopyaları.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Küçük resim kopyaları — Yalnızca boyut farkı olan görsel kopyalar. Örneğin, bir sanat galerisi sitesinde yer alan bir resmin tam boy görseli ile aynı resmin web sitesinin gezinme menüsünde yer alan küçük görseli.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Kısmi kopyalar — Aynı görselin filigranlı, rengi düşük ölçüde zenginleştirilmiş, kadrajlı veya kırpılmış kopyaları.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Zenginleştirilmiş kısmi kopyalar — Aynı görselin, rengi büyük ölçüde zenginleştirilmiş, değiştirilmiş veya küçük parçalara ayrılmış kopyaları.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



İnternette bulunan her görselin ortalama üç kopyası vardır. Yandex.Images, arama sonuçlarındaki birebir görselleri filtreleyerek elemek için bunları işlemeden önce bir araya toplar.

Görsel kopyaların gruplandırılması

Bilgisayarların görselleri tanıması ve kopyalarını bulması için görsel içeriğin bilgisayarın anlayabileceği bir dijital dile aktarılması gerekir. Yandex.Images’ın bunu yapmak için özel bir bilgisayar sistemi vardır. İnternette bulduğu görselleri işleyen programlarıyla bu sistem; boyut, renk, biçim (JPG, PNG vb.) gibi görsellere özgü bilgileri çıkararak o görselin imzasını, yani dijital bir tarifini oluşturur.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Sistemimiz görsel imza oluşturmak için görselin tanımlanabilen bir parçasını seçer, bu resim parçasını 16x16 piksel boyutuna indirger ve bunun gibi 256 piksellik her gruba parlaklığını gösteren bir sayı atar. Ortaya çıkan sayısal dizi, o görselin imzasını oluşturur.

Özdeş parçaları olan ve dolayısıyla aynı imzayı taşıyan görseller birlikte gruplanır. Ardından, bu gruplardaki görseller çok daha özdeş görseller halinde daha küçük gruplarda sınıflandırılır: En az iki resim parçası aynı olan görseller… En çok eşleşen görseller kopya adayları olarak sınıflandırılır. Program, eşleşen tüm parçaları içeren görsel alanları işaretler ve bu alanları yaklaşık 60x60 piksel boyutuna indirgeyerek imzalarla karşılaştırır. İmzaları eşleşen görseller birbirinin kopyası olarak sınıflandırılır.

Bu sınıflandırma yöntemi Yandex.Images’ın 2 milyardan fazla görseli büyük bir hızla işlemesini sağlamaktadır.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Görsel kopyaların kullanılması

İnternetteki görsellerin büyük kısmının metin açıklamaları vardır. Yandex.Images arama teknolojisi arama yaparken bunları kullanır. Bir görselin farklı web sitelerindeki kopyalarının metin açıklamaları da büyük olasılıkla farklı olacaktır. Hizmetimiz görselleri gruplandırırken, ortak veya benzer metin parçalarını bularak metin açıklamaları eşleşmekle beraber aslında farklı olan resimleri filtreleyerek elemek için tüm bu kopyaların açıklamalarını karşılaştırır. Görsel içerikle eşleşen metin açıklamaları, hizmetimizin daha alakalı arama sonuçları sunmasını sağlar.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Diyelim ki uzun mavi bir arabanın fotoğrafının kırk kopyası var. Bu kopyaların on beşi “araba”, onu “mavi araba”, beşi “yeşil araba” ve geri kalan onu da “uzun” olarak etiketlenmiş olsun. Etiketlerin kullanılma sıklığının toplam kopya sayısına oranı, o etiketin açıkladığı görselle ne kadar eşleştiğini belirlemekte kullanılır.

[araba] — 0,75 (40 görselin 30’u);

[mavi] — 0,25 (40 görselin 10’u);

[uzun] — 0,25 (40 görselin 10’u);

[yeşil] — 0,125 (40 görselin 5’i).

40 araba görselinden 30’unun etiketi “araba” ise bu metin açıklaması büyük olasılıkla açıkladığı görselle eşleşmektedir. Bu görsel Yandex.Images’ta [araba]’yı arayan kullanıcıyla yüksek düzeyde alakalıdır.

“Araba”dan başka bir metin açıklamasına sahip bulunan bir kopya da [araba] sorgusuyla, hatta [mavi araba] veya [uzun araba] gibi sorgularla alakalı olabilir. Çünkü araba görselinin içeriği ile açıklaması tam olarak olmasa da büyük ölçüde eşleşmektedir. Arama motorunun veritabanındaki bazı kopyaların metin açıklamaları aynı görseller için “yeşil araba” ve “mavi araba” gibi birbirini dışlayan seçeneklerse hizmetimiz, açıklaması en sık geçen görseli görüntüler.

Alakalı arama sonuçlarını saniyenin binde biri düzeyinde sağlamak için şart olan resim gruplama, aynı zamanda kullanıcıların daha kapsamlı aramalar yapmasını da sağlar. Yandex.Images’ın söz konusu görselin kopyalarının listesini içeren ve arama motorunun o görselle ilgili olarak bulabildiği kopyalardan herhangi birini bulunduran sayfalara bağlantı sağlayan arama sonuçlarındaki bir görseli tıklayan kullanıcı ilişkili sayfaya yönlendirilir. Kopya listesi kullanıcının doğru boyuttaki görseli seçmesini veya o görseli barındıran web sitelerini bulmasını ya da görseli satın almak için fotoğraf bankalarına ulaşmasını sağlar.

Kopya saptama teknolojisi web sitelerindeki yetişkinlere yönelik içeriğin de tespit edilmesini ve bu bilginin Aile aramasında veya sınırlandırılmış aramalardaki arama sonuçlarını daraltmakta kullanılmasına imkan tanır. Yandex’in imza veritabanında yetişkinlere yönelik web sitelerinde barındırılan görsellerin sayısal kayıtları bulunmaktadır. Özel bir algoritma kullanan arama motoru, dizine yeni eklenen web sitelerini, bu sitelerin barındırdığı görsellerin veritabanındaki yetişkinlere yönelik içerik görsellerinin imzalarıyla eşleşmesi durumunda, yetişkinlere yönelik içerik bakımından denetler. Bu sistem, kullanıcıların Aile aramasını etkinleştirerek aykırı web siteleri veya görselleri arama sonuçlarından filtreleyerek dışlamasını sağlar.

En çok kopyalanan görseller

Popüler bir cep telefonu fotoğrafının on binlerce kopyası olabilir. Ünlülerin ve tüketim mallarının fotoğrafları da büyük olasılıkla kopyalanmaktadır.

__________________
en büyük servet itibardır.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
arama, görseller, resim, teknolojisi, yandex


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yandex'den Yeni Arama Teknolojisi ! CtrL Yandex 0 03 Kasım 2013 15:44
MatrixNet Yandex Arama Teknolojisi CtrL Yandex 0 03 Kasım 2013 15:40
Google'ın Arama Teknolojisi Güncellendi SeckiN Google 0 30 Eylül 2013 12:29
TSK'dan Rus arama motoru Yandex'e dava hayLaz Yandex 0 21 Ağustos 2013 21:41
Yandex'ten site içi arama hizmeti! Deep Yandex 0 27 Aralık 2011 15:39