Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Haziran 2006, 10:58   #17
Maniack
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: İllerin Tarihcesi




Çanakkale

Çanakkale Tarihçe
M.Ö.3000 yıllarında kurulan Troya M.Ö. 2500 yıllarında depremle yıkılmıştır. Bundan öncede yörede eski yerleşim yerlerinin bulunduğu bilinmektedir. 1, Troya'dan önce kurulduğu sanılan Dardanos şehrinin Troya'dan 100-150 yıl öncelere dayandığı düşünülmektedir. Geçmişten günümüze süregelen efsanelerin bir çoğu hala tüm dünyanın ilgisini çekmektedir. Çanakkale'ye 30 km. mesafede bulunan bu topraklarda M.Ö. 3000 yıllarından bu yana geçmişin anılarını gözlerinizin önüne seren bir uygarlık kalıntısı bulunmaktadır. Her geçen gün yüz binlerce insanın geçmişi yaşarcasına gezdiği Troya şehrinin kalıntılarını incelerken bu konu hakkında efsaneleri de günümüze taşımıştır. Çanakkale Boğazı Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan önemli bir su yolu olduğundan ilk çağlardan itibaren stratejik bir önem kazanmış ve tarihin her kesiminde uygarlık açısından etkin bir rol oynamıştır.Tarihin ilk çağlarından beri insanların bu bölgede yerleştiği bilinmektedir. Ege kıyılarında yaşayan kavimlerin denizciliğe başlamaları sonucunda boğaza gelen Yunan gemiciler buradaki halk ile ticari ilişkiler kurdular. Daha sonra boğaz kıyıları Atina hakimiyetine girdi. Bunu takip eden asırlar boyunca boğaz, elden ele geçerek Bizanslılar'a ulaşmıştır.Osmanlı İmparatoru Fatih Boğaz'ın korunmasını sağlamak amacıyla en dar yerinde karşılıklı iki kıyıya kale inşa ettirmiş ve bu kaleden Trakya sahiline Kilitbahir ve Anadolu sahiline de Çanak-kalesi veya Fatih Sultan Mehmet'in oğlu şehzade Mustafa tarafından inşaa ettirildiği için Sultaniye Kalesi denmiştir(1452-53)
Sultaniye Kalesi bugünkü Çanakkale'nin kuruluşuna başlangıç olmuş. Şehir zamanla büyümüş, Fatih Sultan Mehmet bir cami ve hamam yaptırmıştır.Daha sonraki Hükümdarlar da, Çanakkale Boğazının önemini kavramış ve tarih boyunca ülke savunmasında gereken önemi göstermişlerdir.Bu tarihten sonra Venediklilerin istilasına uğrayan boğaz, daha sonra Osmanlı-Rus savaşı sırasında da Çanakkale Savaşlarına sahne olmuş ve 1, Dünya savaşında Türk harp tarihinin dönüm noktalarının en önemli sahnesi olmuştur. 1914 ve 1918 yıllar arasında Çanakkale'nin sahil ve denizi başka hiçbir toprak parçasında olmayan bir trajedi yaşamıştır.Boğazın önemi Çanakkale savaşlarında bir kez daha anlaşılmış ve 1, Dünya savaşı sırasında düşman donanmaları 18 Mart 1915'de bozguna uğratılarak geçilmezliğini dünyaya duyurmuştur. İngiltere ve Fransa Türk topraklarına ve milletine esaret zinciri vurmak azmi ile geldikleri Çanakkale Boğazı'nda feci bir hezimetin acısını yaşayarak ülkelerine dönmek zorunda bırakılmışlardır. Çanakkale tarihine mal olacak zaferlerini 1, Dünya Savaşı sırasında kazanarak tüm dünyaya Çanakkale'nin geçilmezliğini ilan etmiştir. Fransız ve İngilizlerin çadır ve cephelerini terk ederek sessizce Türkler'e sezdirmeden çekilmeleri tarihe "Şahane Çekilme" olarak geçmiştir.1, Dünya savaşı sonunda yapılan Sevr ve Mondros antlaşmaları ile Boğazlar itilaf devletleri tarafından 1918 yılında işgal edilmiş, milli mücadelenin başarıya ulaşması sonucunda yapılan Lozan Antlaşması ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile boğazdaki geçiş düzeni ülkemiz lehine sağlanmıştır.

Çorum

Çorum Tarihçe
Çorum sınırları içinde Hititlerin başkenti Hattuşaş'ın (Hattuşaş için Ankara'ya bakınız) bulunduğu Çorum, Hititlerden Osmanlılara kadar bir çok tarihsel döneme ait zengin kalıntılara ev sahipliği yapar. Bizans döneminden kalan kent kalesi içindeki küçük mescit ve ahşap evler SİT alanıdır. Osmancık caddesindeki ağaç işçiliğinin özgün örneklerinden biri olan Ulu Cami (1306), Hamit Camisi, Hıdırlık Camii gibi bir çok Osmanlı eseri vardır.
Kent meydanındaki tarihi saat kulesi 18954 yılında 7-8 Hasan Paşa tarafından yaptırılmış, 1976'da onarım görmüştür. Leblebisi ile tanınan Çorum son yıllarda sanayileşmede hızlı adımlarla ilerlemektedir.
Kent çevresinde çok sayıda tarihi eser görülebilir. Güllücek Köyü'nün 1.5 km güneybatısındaki 50 m. yüksekliğindeki höyükte kalkolitik çağa ait buluntular ortaya çıkarıldı.
Alacahöyük'ün 30 km. kuzeydoğusunda, Cemilbey bucağının 8 km güneybatısındaki Mustafa Çelebi köyü yakınında bulunan höyükte Tunç Çağından Bizans dönemine kadar bir çok buluntu elde edilmiştir.
Ortaköy ilçesinin 2.5 km güneybatısındaki örenyerinde bir Hitit yerleşimi vardır. Örenyerinde sürdürülen kazılarda bir anıtsal yapının 23 odası ortaya çıkarıldı.
Alaca ilçesinde Gerdek Kaya Mezarları, Çorum'un yaklaşık 27 km kuzeyinde Kırkdilim mevkisinde Kapılıkaya anıtsal kaya mezarları ilgi çekicidir.

Çorum Müzesi Ankara yönünden kentin girişinde, ağırlıklı olarak Hitit uygarlığını yansıtan bir müze.
Çorum'da bir çok kaplıca da bulunmaktadır. Mecitözü Figani köyünde, kentin 15 km. kuzeybatısında Çayköy, 28 km. kuzeyinde Laçin, Sungurlu yakınında Manastır kaplıcaları bunların başlıcalarıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet