Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ağustos 2006, 19:48   #4
Çevrimdışı
ReLaX
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Linux Suse , kurulumunu anlatan döküman yokmu...?





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Aradık ve bulduk! YaST, SuSE'nin kurulumuyla birlikte, ayarlarını da kontrol ediyor. Başta girdiğiniz root şifresini hatırlıyorsunuz değil mi? Bunu isteyecek sizden, sonra da sistemle ilgili neredeyse her şeye ulaşacaksınız. Biz şu etapta donanımı merak ediyoruz.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


SuSE donanımın neredeyse tamamını tanıdı. USB'den bağlanan Samsung ML-1610 modeli yazıcımızın kurulum diskinden bir dosyaya ihtiyaç olacak, grafik kartının 3B özelliği açık, touchpad çoklu-parmak tıklama gibi eklentileriyle birlikte doğru çalışıyor, ve işlemcimiz şu anda 530 Mhz. Mobil işlemcinin hızını doğru şekilde ayarlayabiliyor. Küçük bir hata dışında her şey yerli yerinde; kurulumda fare takmamıştık, ikinci çalıştırmada fare takınca touchpad devredışı kaldı, SuSE de işaret aygıtını bulamadığından yakınıp grafik arabirime girişi engelledi. Sorun yaratmayacak bir hatacık. Bununla birlikte sürüm notlarını okusanız iyi edersiniz, nVidia 6-serisinden bazı kartların 3B özelliğiyle ilgili geçici bir sorundan bahsedildiği gözüme çarptı.


Donanım konusunda içimizi rahatlattıktan sonra masaüstü ortamına geri dönelim. "My Computer" simgesi hemen göze batıyor. Fazlaca Windows-vari olmuş burası, ama yeni kullanıcıların alışmasına küçük bir katkı sağlıyor. Disk bölümlerimiz görülmüş, ayrıca bir de dijital kamera USB çıkışına bağlı durumda. Bu kadar dolu göründüğüne bakmayın, bizde şu anda 12 tane disk bölümü var, sizde de sadece var olanlar gözükecektir.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.



Buradan makinenize bağlı depolama alanlarını görebiliyorsunuz. Hemen yanındaki "Yerel Ağ Tarama" simgesi, evinizdeki veya işyerinizdeki çeşitli türde ağlara bağlanmak için temel düzeyde ulaşım sağlıyor. Samba, Windows ağınıza bağlanmanıza yarıyor mesela.

SuSE menüsünden girdiğiniz Kontrol Merkezi, masaüstünüzle ilgili bol miktarda ayar yapmanızı sağlıyor. Linux masaüstleri son derece özelleştirilebilir şeyler, bu yüzden kendinize uygun ayarlar bulmanız hiç zor değil, tabii seçeneklerin arasında kaybolmazsanız. Güncel bir sisteminiz varsa özellikle şeffaflık gibi bölümlere dikkat etmenizi öneririm. Görev çubuğunu üste almak isteyebilirsiniz belki, pencerelerin aşağıdaki panelin üstünü örtmesine izin verirseniz kullanım açısından genişçe bir alanınız olur. Yani, ben öyle kullanıyorum demek istedim


SONUÇ:

Beğenmediğimiz yönleri yok mu? Var elbette. En kötüsü, tamamen Türkçe olmaması. Gerek kurulum, gerekse masaüstünde yarı Türkçe yarı İngilizce girdiler ve iletiler göze batıyor. Bunun bir kısmı KDE'nin ilerleyen sürümleriyle çözülüyor ama SuSE gibi bir dağıtım için yerelleştirmenin olmaması, akla topluluk desteğinin biraz zayıf kaldığını getiriyor. Bunun dışında patent sorunları nedeniyle bazı DVD'lerinizi izleyemeyebilirsiniz; benzer başka bileşenler de dahil edilememiş. Bu aşamada SuSE'yi suçlamak yersiz olur; onları kendiniz bulmalısınız. Donanım tanıma mükemmel değil ama çok iyi çalışıyor; tek bir sürücü CD'si koymadan, incelemenin yapıldığı makinede mevcut neredeyse tüm donanım tanındı, yazıcı ise tanındı mı tanınmadı mı anlayamadık smile.gif . Tanımasa bile sürücü CD'sinden tanıyor (adam gibi Linux desteği veren Samsung'a tebrik ediyor, vermeyenleri ayıplıyoruz). Slackware gibi dağıtımların yanında yavaş kalıyor fakat kolay kullanım için ödenecek uygun bir bedel; ayrıca güncel bir sistemde bu yavaşlığı hissetmeyeceksiniz.

İçinde barındırdığı paketler ve normal ev kullanıcısının ihtiya&#231
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
bilgi seviyesinin gereklerini yerine getirmesi nedeniyle, SuSE Linux'un başarılı olduğunu söyleyebiliriz. İndirmek isteyenler için birkaç bağlantı da verelim, özellikle Novell satın aldıktan sonra işler biraz karıştı. SuSE'nin birkaç sürümü var. Ticari olanlar daha çok Novell'deyken, geri kalanı opensuse adıyla dağıtılıyor. Opensuse'nin de iki sürümü var, birincisi deneme sürümü, ikincisi ise Açık Kaynak sürümü. Deneme sürümünde açık kaynak lisansına sahip olmayan yazılım da bulunurken, açık kaynak sürümünde sadece açık kaynak lisanslı yazılım var. Bununla birlikte, eksik kaldıklarınızı internetten istediğiniz zaman indirebilirsiniz. Daha fazla program bulmak isteyenlere packman yardımcı olabilir. MPlayer indirmek isterseniz de packman'e gidin(kesinlikle tavsiye edilir, Kaffeine yeterli değil).


kaynak: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Konu ReLaX tarafından (21 Ağustos 2006 Saat 21:33 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet