Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Ocak 2007, 17:29   #41
Çevrimiçi
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Hamas ve El Fetih, son bir ayda 60'tan fazla kişinin öldüğü çatışmalara son verildiğini açıkladı. Ateşkes uygulaması, saat 03.00'ten itibaren geçerli. Dün İsrail'in Eliat kentinde düzenlenen intihar saldırısının ardından, İsrail Gazze'ye hava saldırısı başlattı.

Ateşkes kararı, Mmısır'ın gözetiminde, Hamaslı Filistin Başbakanı İsmail Haniye ve Filistin lideri Mahmud Abbas'ın temsilcileri arasında yapılan görüşmede alındı.

Ateşkes anlaşmasına göre silahlı militanlar sokaklardan çekilecek ve yollarda her iki taraf güçlerince kurulan kontrol noktaları da kaldırılacak.

Haniye, dün ayrıca tüm Filistinli grupları silahlarını bırakarak sokaklardan çekilmeye de çağırmıştı.

Gazze Şeridi'nde Hamas ve El Fetih arasında en şiddetli ve kanlı çatışmaların yaşanması nedeniyle, Filistin Müftüsü Muhammed Hüseyin de Batı Şeria'daki Ramallah'ta bir basın toplantısı düzenleyerek, iç çatışmaların yasak olduğunu belirten bir fetva yayınlamıştı.

Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar'ın konuyla ilgili açıklamayı yaptığı sırada, Gazze'den hala silah sesleri duyuluyordu.

Filsitin lideri Mahmud Abbas'ın erken seçim kararı alması ve Hamas'ın bunu darbe olarak nitelendirmesinin ardından yaşanan çatışmalarda, en az 60 kişi hayatını kaybetti.

Çatışmalar yüzünden, 'Ulusal Birlik Hükümeti' görüşmeleri de son bulmuştu.

Daha önce ilan edilen ateşkeslerin hepsi kısa ömürlü olmuştu. Filistin'deki iç karışıklık, Batı'nın İsrail'i tanımayan iktidardaki Hamas'ı zayıflatmak için başlattığı mali ambargoyla tırmanışa geçti.

İsrail'den Gazze'ye hava saldırısı

İsrail uçakları ise, dün gece Gazze Şeridi'ne saldırı düzenledi. İsrailli askeri sözcü, saldırıda Gazze Şeridi ve İsrail toprakları arasındaki en önemli geçiş noktalarından Karni yakınlarındaki bir tünelin hedef alındığını söyledi.

Sözcü, ''Filistinliler İsrail'de saldırı düzenlemek için bu tüneli kullanmaya hazırlanıyordu'' diye konuştu.

Bu, İsrail'in Gazze Şeridi'nde son iki aydır düzenlediği ilk hava saldırısı oldu. İsrail'in turizm kenti Eliat'ta dün düzenlenen intihar saldırısında üç kişi ölmüş, bir kişi de yaralanmıştı.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, saldırının ardından yaptığı açıklamada, teröristlerle mücadeleyi sürdüreceklerini söylemişti.

BM Eliat saldırısını kınadı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, dün İsrail'in Eliat kentinde düzenlenen intihar saldırısını şiddetle kınayarak Filistin güvenlik güçlerini ilerde olabilecek saldırıları önleme konusunda önlem almaya çağırdı.

BM Sözcüsü Michelle Montas tarafından okunan açıklamada Genel Sekreter Ban, ''Bu tür terör faaliyetleri uluslararası hukukun çiğnenmesidir ve hiçbir şekilde haklı gösterilemez '' dedi.

Açıklamada Genel Sekreter Ban, İsrailli sivillere karşı başka saldırıların düzenleneceği yönünde gelen bazı haberlerden dolayı kaygılı olduğunu belirterek Filistin güvenlik güçlerine sorumluları adalete teslim etme ve ilerde olabilecek saldırıları önleme konusunda çağrıda bulundu.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet