Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Ocak 2007, 17:31   #45
Çevrimiçi
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




TOLGA ŞARDAN'ın haberi

Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürüleceği ihbarında bulunan "kilit isim" Erhan Tuncel'den aldığı bilgiyi cinayetten tam 11 ay önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ilettiği iddia edildi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Milliyet'in konuya ilişkin sorusunu "Bütün iddialar araştırılacak" diye yanıtladı.
Dink'in öldürülmesinin ardından Trabzon'da gözaltına alınan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KT&#220
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
öğrencisi Tuncel'in "polis muhbiri" olarak saldırıyı planlama aşamasındayken emniyete bildirdiği iddialarının yankıları sürüyor.

Alınan bilgiye göre, Tuncel, halen Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevini yürüten Ramazan Akyürek'in Aralık 2003'ten Mayıs 2006'ya kadar süren Trabzon Emniyet Müdürlüğü döneminde "polis muhbiri" yapıldı. Akyürek, Dink cinayetinin azmettiricisi olarak tutuklanan Yasin Hayal'in Trabzon'daki McDonald's'ı 24 Ekim 2004'te bombalamasının ardından gözaltına alındığı sırada Tuncel'i "haber elemanı-muhbirlik" konusunda ikna etti. Böylece Trabzon Emniyeti İstihbarat Şubesi'nin "kayıtlı elemanı" yapılan Tuncel, bir süre sonra bombalı saldırının asli faili olan Yasin Hayal'in Hrant Dink'i hedef alan bir eylem yapacağı bilgisini getirdi.

İstanbul'a bildirildi

Gelen bu kritik bilgi üzerine, Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi, durumu, Şubat 2006'nın ortalarında İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'ne "gizli" yazıyla bildirdi. Muhbirin adının açıklanmadığı yazıda, Hayal'in planladığı eylem hakkında bilgi verildi.
Tarihi "19 Şubat 2006" olarak tahmin edilen bu yazıda, Trabzon'da kontrol altında tutulduğu belirtilen Hayal'in İstanbul'a gitmesi halinde kalacağı adres de bildirildi. Hayal'in Trabzon'dan ayrılması halinde bu durumun da iletileceği yazıda kaydedildi.
İstanbul Emniyeti'ne "gereği" için gönderilen bu yazının aynısı "bilgi edinilmesi" için Ankara'daki Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na da gönderildi. Böylece, gelişmeden İstanbulEmniyeti İstihbarat Şubesi'nin yanı sıra o sırada Sabri Uzun'un yönettiği EGM İstihbarat Dairesi de (İDB) bilgi sahibi oldu.

Çift taraflı eleman

İstanbul İstihbarat Şubesi, bu yazı üzerine verilen adreste inceleme yaptı, ancak bir sonuca ulaşamadı. Ramazan Akyürek, Hayal'in Trabzon'da polisin kontrolünde olduğu dönemde EGM İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na atandı.
Trabzon Emniyet Müdürlüğü'ne terör ve istihbarat kökenli Reşat Altay getirildi. Trabzon Emniyeti İstihbarat Şubesi, Altay'ın atanmasından birkaç ay sonra haber elemanlarına yönelik yaptığı değerlendirmede, çalışmalarından memnun olmadığı kayıtlı eleman Erhan Tuncel'in görevine son verdi. Trabzon Emniyeti Tuncel'in "çift taraflı eleman" olabileceği düşüncesiyle yapılan bu tasarruf için EGM İstihbarat Daire Başkanlığı'nın da onayını aldı.

Hayal yerine Samast

Kentte 2006'nın yaz aylarından itibaren "haber elemanı" kaynaklı bilgi akışında kopukluk yaşanırken, İstanbul'a gitmesi beklenen Hayal, yerine başka kişileri hazırlamak için girişimlerde bulundu. Hayal'in bu girişimleri, "Tuncel'in de içinde yer aldığı yakın çevresinden kuşkulanmış olmasına" bağlandı. Böylece Hayal polisi atlatarak Ogün Samast'ı İstanbul'a gönderdi. Samast, İstanbul polisinin uyarılmasından tam 11 ay sonra, 19 Ocak Cuma günü Dink'i öldürdü.

Mahkemede dinlenmedi

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU'nun haberi
Hrant Dink'i hedef alan suikastı yönlendiren isim olduğu gerekçesiyle tutuklanan ve "muhbir" olduğu iddia edilen Erhan Tuncel'in odağında olduğu gelişmeler ilginç bir boyut kazanıyor. Tuncel'in, Dink cinayetinin azmettiricisi olarak tutuklanan Yasin Hayal'le ilgili 2004 yılında polise kapsamlı bilgiler verdiği, ancak buna rağmen McDonald's'ın bombalanmasına ilişkin davada tanık olarak dinlenmediği belirlendi.
Hayal, 24 Ekim 2004'te Trabzon'daki McDonald's'a bombalı saldırı düzenledi. Bu suçtan 6 yıl 8 ay hapis cezasına mahkûm edilen Hayal'in, Dink cinayetinden sonra "Etkisinde kaldım" dediği Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencisi Tuncel'le yollarının uzun süre önce kesiştiği anlaşıldı. Tuncel, McDonald's'ın bombalanmasından 3 gün sonra, 27 Ekim 2004'te gözaltına alındı.

Tuncel, ifadesinde Ocak 2002'de Alperen Ocağı'na gidip gelirken Hayal'le tanıştığını anlattı. Trabzon Başsavcılığı, olaydan sonra sadece Hayal hakkında dava açtı. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi, hazırladığı tensip tutanağında, Tuncel ile birlikte patlamanın görgü tanığı iki kişinin, "polis zoruyla getirilerek" duruşmada dinlenmesini kararlaştırdı. Söz konusu iki kişi duruşmalarda tanıklık yapmasına rağmen Tuncel'in duruşmalarda tanık olarak dinlenmediği öğrenildi. Dava dosyasında, Tuncel'in tanıklık yaptığına ilişkin bir tutanağa rastlanmadı. Tuncel'in buna rağmen Hayal'in duruşmalarına gittiği bildirildi.

Bakan Aksu: Nereye giderse araştırılacak

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Hrant Dink'e suikast yapılacağı ihbarıyla ilgili olarak Milliyet'in, "Bu istihbaratın İstanbul'a da bildirildiği duyumları var. Ne diyorsunuz?" sorusuna yorum yapmadı. Aksu ardından, "Müfettişler inceliyor. O incelemede her şey ortaya çıkar. O sonuçlar hangi yöne giderse araştırma oraya doğru yönelir" dedi.
Aksu, "Tuncel muhbir miydi?" sorusu üzerine de, "Polis istihbarat alacağı herkesle irtibat kurar. Müfettiş çalışması bu kişiyle ilgili bilgileri ortaya çıkarır" diye konuştu. Gün ışığına çıkan bu bilgiler, aylar önce hedef alınacağı yolunda hakkında emniyete resmi uyarı yapılan Dink'in neden korunmadığı sorusunu da kamuoyu gündemine getirecek.
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, cuma günü düzenlediği son basın toplantısında "Koruma mevzuatımıza göre, hakkında istihbarat bilgisi ve raporu olanları devlet isteklerine bağlı olmaksızın korur" açıklamasını yapmıştı.


Milliyet

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet