Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Ocak 2007, 17:34   #51
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




KADEM’in anketine göre Kıbrıslı Türkler, 2004’teki referandumdan bu yana fikir değiştirdi. Halkın yüzde 65’i artık 2 devlet istiyor. Referandumda Rumlar birleşmeye ’hayır’ derken, KKTC’de ’evet’ oranı yüzde 65 olmuştu.

Orduya güveniyorlar

Ankete göre halkın en güvendiği kurumların başında yüzde 95’lik rekorla Türk ordusu geliyor. Siyasiler ise emniyet ve adaletin ardından yüzde 29 ile son sırada. Güvenilirlik testinin sonuçları yakında açıklanacak.

KKTC’de Türk askeri ile siyasetçiler arasında son dönemde sıkça yaşanan ’yetki’ krizlerinin ardından yapılan kamuoyu yoklaması, adayı karıştıracak nitelikte çıktı. Kamuoyu araştırma şirketi KADEM’in bu ay başında yaptığı ankete göre Kıbrıslı Türklerin en güvendiği kurum yüzde 95 rekor oranı ile Türk ordusu çıktı. Siyasetçilere güven ise, yüzde 29 ile son sırada. Araştırmaya göre, Annan planına ’evet’ diyen Kıbrıslı Türkler aradan geçen 3 yılda fikirlerini değiştirdi. Halkın yüzde 65’i artık 2 devlet istiyor.

Annan planı öncesinde hem Rum kesimi hem de KKTC’de yapılan anketlerde en doğru sonucu bularak adını duyuran ve ardından yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sonuçları bire bir tutturan KADEM, KKTC siyasetini karıştıracak yeni bir ankete daha imzasını attı. Önümüzdeki günlerde kamuoyuna resmen açıklanacak ankette, son dönemde hassas bir konu haline gelen, ’güvenilirlik’ testi yapıldı.

İKİ DEVLET İSTİYORLAR

Ankette ayrıca KKTC halkına, Kıbrıs sorununun BM çerçevesinde çözümünün nasıl olmasını istedikleri soruldu. Bu soruya ise, Kıbrıslı Türkler yüzde 65 ile ’İki ayrı devletli çözüm,’ yüzde 20’si ise Rumlarla federasyon istedi. Halkın yüzde 20’si ise, bu soruya ’fikrim yok’ cevabını verdi.

Araştırmayı gerçekleştiren KADEM’in üst düzey yöneticisi Muharrem Faiz, Kıbrıslı Türkler arasında ilk kez bu kadar yüksek oranda iki ayrı devlet istendiğini belirterek, sonucun şaşırtıcı olduğunu söyledi. 2004 yılında yapılan Annan planı referandumunda KKTC halkının yüzde 65’i Rumlarla federasyon öngören plana evet oyu kullanmıştı.

Anket soruları

KKTC’nin tüm ilçelerinde yapılan ankette halka; Türk Barış Kuvvetleri, polis, hukuk ve siyasetçiler olmak üzere 4 ana kuruma ne kadar güvendikleri soruldu.

857 kişi arasında yapılan anketin sonunda, "çok ve biraz güveniyorum" şeklindeki seçenekli cevaplarla toplam güvende asker yüzde 95 destek buldu. Siyasetçiler ise 29.1’de kaldı. Güvenilirlik anketinde, Türk ordusunun ardından en güvenilir kurum yüzde 76.9 ile polis ardında da yüzde 75.7 ile hukuk çıktı.

Türk ordusu

Çok güveniyorum:80.8

Biraz güveniyorum:14.2

Pek güvenmiyorum: 3.2

Hiç güvenmiyorum: 1.8

Siyaset

Çok güveniyorum:4.3

Biraz güveniyorum:24.8

Pek güvenmiyorum:51.4

Hiç güvenmiyorum:19.5

Polis

Çok güveniyorum:39.6

Biraz güveniyorum:37.3

Pek güvenmiyorum:16.0

Hiç güvenmiyorum: 7.0

Adalet

Çok güveniyorum:35.3

Biraz güveniyorum:40.4

Pek güvenmiyorum:16.5

Hiç güvenmiyorum: 7.8

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet