Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Şubat 2007, 20:15   #108
Çevrimiçi
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




LA Times: Kürtler Türkmen politikacıları hedef alıyor

Kerkük sorunu, giderek artan bir biçimde uluslararası basını meşgul ediyor. ABD’nin önde gelen gazetelerinden Los Angeles Times, Kürtlerin Kerkük’ü ele geçirme kararlığına dikkat çektiği haberde Kürtlerin, Türkmen ve Arap politikacılarını hedef aldıklarını da yazdı.
Los Angeles Times, Kerkük kaynaklı uzun haber-analizinde petrol zengini Kerkük’ün Irak’taki iç savaşının “üçüncü bir cephesi" haline gelebileceğini belirterek bölgede El Kaide militanlarının ortaya çıktığını kaydetti.
Irak’ın diğer bölgelerinde birbiriyle savaşan Şiiler ile Sünnilerin Kerkük’te Kürtlere karşı birleştiğine dikkat çeken gazete, Kerkük’teki Kürt, Arap ve Türkmen gruplarının kentin kontrolünü istediğini belirtti.
Kürt liderlerinin kenti gerekirse güç kullanarak ele geçireceklerini söylediklerine işaret eden gazete, Türkiye ve İran gibi komşu ülkelerin ise, Kürklerin Kerkük’ü elde etmesi halinde bağımsızlığa yönelebileceği için güven ve ekonomik güçleri olmasından korktuklarını yazdı.

TÜRKİYE MÜDAHALE UYARISINI YAPTI
Los Angeles Times, Türk yetkililerinin Kürtlerin Kerkük’ü el koyması halinde müdahale edecekleri uyarısını yaptıklarını belirtirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye, kayıtsız kalamaz" sözlerine de dikkat çekti. Gazete, bir süre önce Ankara’da Kerkük konulu bir konferans düzenlendiğini ve buna Kürtlerin davet edilmediğini anımsattı.
Irak anayasasının Kerkük’te bir referandum yapılmasını hükmettiğini belirten gazete “Kürt bürokratları, on binlerce Arap’ı oy hakkından mahrum bırakacak, pek dikkat çekmeyen idari kararları aldırıyorlar" diye yazdı.
Kürt binalarına saldırılan Arap militanlarını El Kaide üyeleri gibi göstermenin, Kürtlerin işine geldiğini belirten gazete, bu saldırılardan intikam almak isteyen Kürtlerin Türkmen ve Arap politikacılarını hedef aldıklarını da dile getirdi.
ABD’li gazete, Belçika’daki düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu’nun Kerkük’ün Irak’ı parçalayabilecek bir felakete yol açabileceği uyarısını yaparken referandumun ertelenmesini önerdiğini, benzer bir önerin ABD’nin Irak Çalışma Grubu’ndan da geldiğini anımsattı.

SON GÜVENİLİR SAYIMA GÖRE TÜRKMENLER EN BÜYÜK GRUP
Ancak Türkler için referandumun kaçırmak istemedikleri “tarihi bir fırsatö oluşturduğunu kaydeden gazete, “Kerkük olmadan Kürdistan ekonomik açıdan yaşayabilecek bir devlet olmaz" yorumunu da yaptı.
Los Angeles Times, Kerkük’te yapılan son güvenilir nüfus sayımı olan 1957 sayımına göre, Kerkük’ün nüfusunun yüzde 40’ı Türkmen, yüzde 35 Kürt, yüzde 24 Arap ve yüzde 1 Hıristiyan olduğuna da dikkat çekti.
Saddam Hüseyin döneminde 250 bin Kürdün kentten sürüldüğünü, 2003 yılından sonra kentin demografisinin yeniden değiştirildiğini kaydeden gazete, Iraklı ve Amerikan yetkililerine dayanarak 350 bin Kürdün Kerkük’e kaydırıldığını söyledi.
Kürt yetkililerinin, Saddam döneminde kente yerleştirilen Arap ailelerine mülk ve oy hakkından vazgeçmelerinin karşılığında 19 bin dolarlık teşvik önerdiklerine dikkat çeken gazete, Kürt Bölgesel Parlamento Başkanı Adnan Müfti’nin “Referandumda oy kullanma haklarının olduğuna inanmıyorum. Anne babalarının Güney’den gelen, Kerkük doğumlu Araplar da oy kullanamayacakö dediğini aktardı.
Gazete, kentteki 2003 yılı sonrası demografik değişiklerin nedeniyle il konseyinin 41 üyeliklerinden 26’sının Kürtlerin elinde olduğuna, Kürtlerin de kentteki ordu, polis ve istihbarat servislerini kontrol ettiklerine de işaret etti.
Bu arada, gazete Kerkük’teki “Kentte oturanlar ve uluslararası gözlemciler, Kürtleri, Araplara ve Türkmenlere kötü muamele yapmakla, gizli, büyük ve denetimsiz cezaevlerinde tutmakla suçluyorö diye yazdı.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet