Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Şubat 2007, 20:15   #109
Çevrimiçi
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Garda Fransızca ve Osmanlıca tabela operasyonu

Coşkun YAMAN DHA

BALIKESİR'de tarihi tren garındaki Fransızca ve Osmanlıca ‘Balıkesir' yazıları tepkiler nedeniyle kapatıldı. ‘Balıkesir’ yazılı yeni tabela asıldı.
Balıkesir Gar Müdürlüğü, genel müdürlüğün talimatıyla 1912'de yapılan gar binasını orjinaline sadık kalarak restore ettirdi. Restorasyon sırasında daha önce üzeri sıva ile kaplanan Fransızca ‘Balıkessır’ ve Osmanlıca harflerle ‘Balıkesir’ yazıları ortaya çıktı. Bazı kişiler, Osmanlıca yazıya tepki gösterirken, AKP'nin iktidar olduğu dönemde bu yazının ortaya çıktığına dikkat çekti. İşçi Partisi Merkez İlçe Başkanı Yıldız Akdemir ve bir grup partili gar önünde eylem yaparak, ‘mandacı’ olarak nitelendirdikleri Fransızca tabelanın kaldırılmasını istedi.
Atatürkçü Düşünce Derneği Balıkesir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Necati Bilgetürk de Fransızca ve Osmanlıca bu tabelayı Mustafa Kemal Atatürk'ün kapattırdığını öne sürdü. Bilgetürk, şöyle dedi:
“Atatürk, Balıkesir'e geldiğinde gardaki bu tabelayı görüp, kaldırılmasını istemiş. Yıllar sonra Atatürk'ün kapattığı mandacı tabela yeniden açıldı.Biz bu yazıların tekrar ortaya çıkarılmasını anlamlı buluyoruz. Fransa'nın Türkiye'ye karşı olan tutumu ve sözde Ermeni soykırımını tanıdığı bugünlerde Fransızca ‘Balıkessır’ yazısını ve tabelasını görmek istemiyoruz.'' diye konuştu.
Gar Müdürü Nevzat Ayaz, bu yazıları Atatürk'ün Balıkesir'e gelip gördüğünde kapattırdığına ilişkin iddialar üzerine “Bizim için de Atatürk önce gelir. Ellerinde bu iddiayı kanıtlayan belge varsa valiliğe başvursunlar. Eğer bu yazıları gerçekten Atatürk kapattırdıysa biz de sildiririz'' diye konuştu.
Bu tartışma ve iddiaların yerel ve ulusal basında, internet sitelerinde yer almasının ardından Balıkesir Valiliği ve Kültür Müdürlüğü harekete geçti. Valilik, Gar Müdürlüğü'nden konuyla ilgili bilgi istedi. Ayaz da konuyu 3'üncü Bölge Müdürlüğü'ne iletti. TCDD yetkilileri 1930'lu yıllardaki gar fotoğraflarını inceledi. Yazının olmadığı görülünce TCDD 3'üncü Bölge Müdürlüğü'nün yeniden hazırlayıp gönderdiği tabelalar, Osmanlıca ve Fransızca ‘Balıkesir’ yazısının üzerine asıldı. Böylece eski yazılar kapatıldı.
Gar Müdürü Nevzat Ayaz, “Atatürk'ün bu yazıları kapattırdığına dair belge bulunamadı ancak eski fotoğraflarda Fransızca ve Osmanlıca tabela görülmediği için yeni tabela takıldı'' diye konuştu.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet