Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Şubat 2007, 00:34   #119
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza, Türkiye'nin Irak'a olası sınır ötesi operasyonu konusunda ''Ne yapılacaksa Ankara, Bağdat ve Washington'ın koordinasyonuyla yapılmalı. Ama bu, operasyona kırmızı ya da yeşil ışık yaktığımız anlamına gelmiyor'' dedi.

Bryza, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün gelecek hafta yapacağı Washington ziyareti öncesinde, Türk gazetecilerin sorularını cevapladı.

Matt Bryza, Washington'un, terör örgütü PKK'ya karşı kısa sürede sonuç alacak adım atması gerektiğini, aksi takdirde Türkiye nezdinde güvenilirliğini kaybedeceğini söyledi.

Bryza, "Biz, PKK'ya karşı verdiğimiz sözü tutmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bunu sadece Türk liderleri ve ordu değil Türk halkı talep ediyor. PKK'ya karşı bir şey yapmak zorundayız. Teröristlerin sığınaklarını yok etmek zorundayız ve bunu yapacağız. Kısa sürede somut sonuçlar alınmalı. Bunu yapamazsak güvenilirliğimizi koruyamayız" dedi.

PKK başta olmak üzere, Türkiye'nin Irak'la ilgili sorunlarını, Bağdat hükümetiyle daha yakın işbirliği ile çözmeye çalışması gerektiğini vurgulayan Bryza, "Eğer Cumhurbaşkanı Sezer, Cumhurbaşkanı Talabani'yi davet etse, bu tabii harika olur" dedi.

Bryza, Türk ordusunun, geçmişte zaman zaman PKK'ya karşı operasyon için kuzey Irak'a girdiğini hatırlatarak, "Bu, sadece askeri bir problem değil. Türkiye, dünyanın en yetenekli ordularından birine sahip, ancak 10 yıl boyunca Kuzey Irak'a girilmesine karşın askeri olarak sorun çözümlenemedi" dedi.

Mahmur'da durum...

Bryza, hala Irak'taki Mahmur mülteci kampında bulunan, terörist eyleme karışmamış kişilerin Türkiye'ye dönüşünün sağlanmasından yana konuştu, bununla ilgili şartların ise tamamen Türk hükümetine kaldığını söyledi.

ABD'li yetkili, "Türk hükümeti, bunun için bir mekanizma yaratırsa, bunun PKK'nın Irak'taki siyasi ve hatta fiziki desteğini kurutmakta çok önemli, hatta dramatik etkisi olur" dedi.

Bryza, Mahmur'un kapatılmasına ilişkin anlaşma için, bu aşamada Türkiye ve Irak'tan görüş beklendiğini de açıkladı.

Matthew Bryza, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve Irak'taki merkezi hükümetin Kerkük'e ilişkin benzer görüşler taşıdığını savundu.

Bryza, Kerkük referandumunun öngörüldüğü gibi bu yıl içinde yapılacağına ilişkin kuşkusunu da, "Acaba yapılacak mı?" sözleriyle dile getirdi.

"Ralston ve Başer Kürt liderlerle bir araya gelsin"

Bryza, Türkiye'nin Iraklı Kürt liderlerle, Iraklı yetkililer olarak bağlantılarının gelişmesinin yarar getireceğini kaydederek, ABD ve Türkiye'nin PKK terörüyle mücadele özel temsilcileri Joseph Ralston ve Edip Başer'in Iraklı Kürt liderlerle bir araya gelmesinin ''iyi olacağını'' söyledi.

Bryza, Türkiye'de demokrasinin tersine çevrilebileceğine ilişkin Washington'un herhangi bir endişesi bulunmadığını belirterek, "Türk demokrasisi güçlü" dedi.

Matt Bryza, milliyetçiliğin şovenizme dönüşmesi halinde bunun kötü olduğunu, ancak Türkiye'de durumun böyle olmadığını kaydetti. Bryza, buna karşılık, Türkiye'de AB ve ABD'ye karşı eğilimlerin sertleşmekte olduğunu ve bundan kaygı duyduklarını kaydetti.

301'inci madde

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisi Bryza, son günlerde tartışmalara konu olan TCK'nin 301'inci maddesine ilişkin olarak da siyasi durumdan dolayı Türk hükümetinin bunu kaldırmasının zor olduğunu kendilerinin anladığını belirtti.

Ancak Bryza, Türkiye'yi dışarıda eleştiren çevrelerin, kendilerine malzeme olarak bu maddeyi kullanamamalarını sağlayacak bir çözümün çok iyi olacağını söyledi.

Ermeni tasarısı

Matt Bryza, Başkan George W. Bush yönetiminin, ABD temsilciler Meclisi'ne yeni sunulan 'Ermeni soykırımı' tasarısının kabulüne karşı çıkan politikasının aynen sürdüğünü kaydetti.

Bryza, bu çok karmaşık tarihi konu üzerinde siyasi kararlar almanın yanlış olduğunu vurguladı.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet