Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Şubat 2007, 00:56   #124
Çevrimiçi
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Bolu Tüneli’ni yapan İtalyan firması Astaldi açılıştan bir ay önce uyardı: ‘Tüneli tamamlanmadan açıyorsunuz. Can ve mal kaybı olursa karışmayız’

17 yıl bekledikten sonra iki Başbakan’la açılışı yapılan Bolu Dağı Tüneli’nin, projeyi yürüten Astaldi firmasının uyarı içeren ihbarına rağmen, tamamlanmadan açıldığı ortaya çıktı.

Başbakan Erdoğan’ın TBMM’den yaptığı konuşmada 23 Ocak’ta açılacağını bildirdiği tünel inşaatını yapan Astaldi firması, bu açıklama üzerine KGM (Karayolları Genel Müdürlüğ&#252
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
’ne noter kanalıyla uyarı içeren bir ihbar gönderdi. Ancak KGM yetkililerinin verdiği bilgiye göre uyarı yazısı dosyaya konmakla yetinildi ve açılışın ertelenmemesi için dikkate alınmadı.

TÜNELİ İŞGAL ETTİNİZ

Firmanın KGM’ne gönderdiği resmi yazı, Bolu Tüneli’nin şu ana kadar ikinci bir “hızlandırılmış tren kazasına” dönüşebileceğini de açıkça ortaya koyuyor. Yazıda, KGM’ne 29 Ocak 1987 ve 19 Ocak 1990 tarihli sözleşmelerle işi üstlendiğini hatırlatan firma, Erdoğan’ın açılış tarihi vermesini işaret ederek, yol inşaatının devam ettiğini, buna rağmen inşaatın KGM makine ve ekipmanı tarafından işgal edildiğini belirtti:


“Sözleşme kapsamında yapılmakta olan 2x3 şeritli bir otoyol inşaatının devam etmekte olmasına rağmen, Muhatap (KGM) bu Kesim 2’nin, 3 trafik şeritli sağ taşıt yolu kısmının tüm imalatları tamamlanmadan trafiğe açılması talimatını sözlü olarak vermiş ve kendi makine ve ekipmanları ile iş alanını işgal etmiş durumdadır.” Yaptığı sözleşme nedeniyle KGM’nin tüm talimatlarına derhal uymak mecburiyetinde olduğu için bu talimata da uyacağını belirten firma, “Ancak imalatın noktası noktasına muntazaman icrasını tehlikeye sokacak bir hal hadis olursa müteahhit, iş sahibini derhal haberdar etmeye mecburdur’ hükmü gereğince bu ihbarı yapmakta zaruret hasıl olmuştur” dedi.

TEHLİKEYE DAVETİYE

Aynı yazıda “Özellikle tünel elektromanyetik işler kapsamındaki aydınlatma, havalandırma, yangınla mücadele sistemi ve buzlanmayı önleyici sistem, otokorkuluk , trafik ve güvenlik işaretlemeleri gibi halen devam etmekte olan diğer imalatların henüz tamamlanmamış olduğu bir aşamada işveren tarafından otoyolun sağ taşıma yolunun trafiğe açılması hususundaki iradesi ile işgali, imalatı muntazaman tehlikeye sokacak bir hadisedir. Sıraladığımız noksanlar nedeniyle çıkabilecek bütün olumsuzlukları işverene ihbar ediyoruz” dedi.

FİRMA EK MALİYET İSTEDİ

KGM’ye 29 Aralık 2007 tarihinde 76741 sayısıyla Ankara 13. Noterliği kanalıyla giden yazıda, “Yukarıda zikrettiğimiz ihbar sebeplerinin doğuracağı, kişilere canlı varlıklara ve maddi varlıklara gelebilecek bütün zarar ve bunlardan doğabilecek tazminatların sorumluluğu muhatap işverende (KGM) olacaktır” denildi. Açılışın yapılması için “geçici kabul tutanağı” düzenlenmesini isteyen Astaldi firması aynı yazının son bölümünde, söz konusu “işgal” sonucunda, inşaatın geri kalan işlerin yapım maliyetlerinin de zorunlu olarak artacağını belirtti. Bu ilave maliyet artışlarınının da KGM’nden talep edileceği açıklandı.

GELECEK KIŞA YETİŞECEK

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Bolu Tüneli’nin tamamlanmadan açıldığını kabul etti ve buzlanma önleminin ancak önümüzdeki kış hayata geçebileceğini açıkladı. KGM’nden dün yapılan açıklamada şöyle denildi: “Kış aylarında oluşan kar ve ve buzlanma nedeniyle otomatik sensörlerle yoldaki kar ve buzlanmayı tespit ederek gerekli mücadeleyi anında yapabilecek yöntemlerin bu projede uygulanmasına karar verilmiş ve 2007 yılı içinde tamamlanarak hizmete alınması planlanmıştır. Ancak idaremizce uygun görülen teknik şartname hazırlanma aşamasındadır. Bugünlerde bu çalışma tamamlanacak ve önümüzdeki yaz aylarında monte edilmeye başlanacaktır. Yani 3-4 aylık sürede monte edilip, test çalışmaları bitirilecek ve önümüzdeki kış kullanıma geçilecektir.”

YANGIN SİSTEMİ TAKILDI

Öte yandan 23 Ocak’ta yapılan açılış sırasında tünelde bulunmayan yangın sisteminin şu an itibariyle tamamen bitirildiği belirtildi. KGM açıklamasında “Tünellerde güvenliğin güvenliğin en önemli kısmını teşkil eden yangın sistemi tamamen bitirilmiş, hatta sisteme su verilerek testleri yapılmıştır. Sistemde şu anda öngörülen basınçta su bulunmakta olup, Proje gereği olan kuru tip yangın söndürücüler dahil yerlerine konulmuştur” denildi.

TIR VE ZİNCİRSİZ ARAÇ GİRİŞİ YASAK

Bayındırlık Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü(KGM), hizmete girdiğinden beri kazalarla sürekli kapanan Bolu Tüneli’ne tır ve ayrıca zincirsiz araç girişini yasakladı. Tırların buzlanma nedeniyle devrilmesinin ardından saatlerce tünelin kapalı kalması nedeniyle, buzlanmanın sona ermesine kadar tırların Bolu Tüneli ve bağlantı yoluna girmesine izin verilmiyor. Tırlar, kısa bir süre için, daha önce kullandıkları yollardan gidecekler. Ayrıca, zincirsiz araçların tünele girişi de yasaklanacak

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet