Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Şubat 2007, 00:56   #125
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




İstanbul'u yöneten Kadir Topbaş'tan itiraf: yolda yürümek bile ürkütüyor.

'2010 yaklaştıkça korkularımız giderek artıyor. Gençliğimde kapılara 3-5 kilit vurulmazdı. Şimdi yolda yürümek bile ürkütüyor.'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "2010 yaklaştıkça korkularımız giderek artıyor. Gençliğimde kapılara 3-5 kilit vurulmazdı. Şimdi yolda yürümek bile ürkütüyor. Toplu taşımaya kamera konulacak" dedi.

İstanbul'un en önemli sorunu ne? Trafik mi, hızlı nüfus artışı mı, deprem mi, hayat pahalılığı mı, yoksa güvenlik mi? Bu sorunun cevabı herkese göre değişebilir. Ama ortak kanı trafik ve güvenlik yönünde.

"Peki trafik mi, güvenlik mi sizce daha önemli ya da farklı bir söylemle İstanbul'un şu an için acilen çözülmesi gereken en önemli sorunu ne?" Bu soruya, siz nasıl cevap verirsiniz bilmiyorum ama Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın cevabı çok net: İstanbul güvenli bir kent değil. 2010 yaklaştıkça korkularımız giderek artıyor. Ben de çekiniyorum. Gençliğimde kapılara 3-5 kilit vurulmazdı. Şimdi yolda yürümek bile ürkütüyor. Gençler haklı. Bu konuyu valimize, bakanlarımıza, Başbakanımıza sürekli anlatıyorum.

Okul çevrelerine, otobüs ve tren duraklarına, vapur iskelelerine hatta yakında toplu taşım araçlarının içine güvenlik kameralarının konulacağını söyleyen Topbaş, "Güvenliğin sağlanamadığı bir kentte ne yapsanız boşuna" dedi.

"Peki güvenlik nasıl sağlanır?" sorusuna ise ABD'den bir örnekle cevap verdi:
"10 bin yeni polis gerekiyor. Ama IMF programında kadro verilmesi imkânı yok. Bu yüzden polis alınamıyor. New York bu sorunu vatandaşların mali katkısıyla çözdü. Herkes 5 dolar verdi ve New York güvenli bir kent haline geldi. Ancak bugünkü yasalarla böylesi bir durum bizde mümkün değil. Ayrıca trafik konusunda yetki isteriz ama güvenlik için böyle bir talebimiz yok."

İstanbul'un dört bir yanından gelen vatandaşların katılımıyla Cemal Reşit Rey Salonu'nda gerçekleşen Genç Bakış'ta 3.5 saat soruları cevaplandıran Topbaş'ı, en fazla Bakırköy temsilcileri sıkıştırdı.

3. boğaz köprüsünün temelinin birkaç yıl içerisinde atılacağını ve bu köprünün sadece transit geçişlere ayrılacağını kaydeden Topbaş, İstanbul'un nüfusunun 15 milyonu aştığını ve her gün 14 milyon yolcunun kent içinde bir yerden bir yere gittiğine dikkat çekti.

Yatırımların sürmesi halinde 2012'de İstanbul'un trafik sorunun önemli ölçüde çözüleceğini iddia eden Başkan Topbaş, İstanbul'da yeni kent merkezlerinin yaratılacağını, bunlardan birinin de Kartal olacağını söyledi.

Sokaklar ışıl ışıl olacak
Topbaş'ın İstanbul'la ilgili tespit ve geleceğe yönelik projelerinden bazıları şöyle: İstanbullu olarak güvenlik beni ilgilendiriyor. İstanbul'un başkanı olarak da vatandaşı huzursuz eden her şey beni ilgilendiriyor. Benim konum ya da değil. Bu konuda ilgili bakanlığı, valiliği, başbakanlığı bilgilendirip konuşuyoruz
İstanbul'un güvenliği için şehrin büyük bir kısmını aydınlattık. Karanlık bir yer kalmasın istiyoruz. Bu biraz daha caydırıcı bir önlem.

İstanbul 15 milyon nüfusa sahip. Ama İstanbul'un kent planı yok. Neresi kent merkezi, neresi yerleşim bölgesi, neresi sanayi bölgesi belli değil.
En önemli üç sorun, göç, dengesiz ve kontrolsüz yerleşim ve buna bağlı olarak trafik. Depremle ilgili 95 yılına kadar hiçbir çalışma yapılmamış. Metropolitan merkezi kurduk. Rotayı belirleyeceğiz.

Trafiğe günde 600 araç giriyor. Bizim şu anki trafiğimiz neredeyse Londra trafiğinin iki katı. Bugüne karar İstanbul trafiğiyle ilgili ciddi kararlar verilmemiş. 1890'larda yapılan ilk tünelden sonra bu çalışmalara devam etseydik şimdi bu hale gelmezdik. 2012 yılında İstanbul'u ulaşım seçenekleri olan bir şehir haline getirmeye çalışıyoruz. Bunun için 22.5 katrilyon lira harcayacağız.

İstanbul için bir tane tüp geçit yapıyoruz. Bir tanesi için de proje çalışmalarımız var. Transit taşımacılığının yapılacağı bir köprü düşünüyoruz. 5 yer tespit edildi.
İstanbul lojistik bir şehir. Her gün 212 bin yük hareketi var. Kamyon, TIR, kamyonet. 75 bin ağır vasıta hareket ediyor her gün. İstanbul'da kayıtlı 4 bin 500 depo var. Fabrika depoları hariç. Ambarlı'yı genişletip depoları Hadımköy'e aktarmayı düşünüyoruz.

Genç kâşifler diye bir projemiz var. Genç bilimciler için. Haliç hangarlarından birini bu iş için açacağız.

4.5 milyon lale diktik. Geçen yıl 700 milyon harcadık. Bu yıl da yaklaşık 2.5 trilyon ayırdık. Bu da bizim bütçemizin 800'de biri.
Beyoğlu, Beşiktaş, Aksaray'da trafiği yerin altına alıyoruz. Beyazıt'ın bugünkü halinden memnun değiliz. Düzelteceğiz.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet