Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Şubat 2007, 12:40   #167
Çevrimiçi
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyük kentlere su veren barajların aktif doluluk oranının yüzde 25 olduğu belirlendi. Bu oran geçen yıl yüzde 43'tü.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirlere içme suyu veren barajların aktif doluluk oranının yüzde 25 civarında bulunduğunu söyledi.

Geçen yılın aynı döneminde bu oranın yüzde 43 olduğunu belirten Eroğlu, "Doluluk nispetlerindeki bu farkın sebebi aralık ayının kurak geçmesi ve Ankara'ya içme suyu temin eden barajlardaki su eksikliğinden kaynaklandı" diye konuştu.

DSİ Genel Müdürlüğü'nün ülke genelindeki son su mevcudu çalışmasına göre, içme ve kullanma suyu amaçlı barajların doluluk oranı, İstanbul'da yüzde 53.5, Ankara'da yüzde 9.3, İzmir'de yüzde 30.1, Bursa'da yüzde 27.6 seviyesinde ölçüldü.
İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük kentlere içme suyu veren barajların 2 Şubat itibariyle aktif doluluk oranı yüzde 25 olarak belirlendi. Bu oranın, 2006'nın aynı döneminde yüzde 43 olduğunu belirtildi.

İstanbul ve İzmir'deki içme suyu barajlarındaki durum ise Ocak 2006 ile karşılaştırıldığında daha az suyun mevcut olduğunu ortaya koyuyor. Buna karşılık, İstanbul ve İzmir'de 2007 içinde içme suyu açısından ciddi sıkıntı beklenmediği sonucuna varıldı.


Küresel ısınma ve sulama alanlarıyla ilgili olarak Türkiye'de politikaların oluşturulmadığı ifadelerine katılmadığını belirten Eroğlu, küresel ısınmanın Türkiye'ye yansımalarının bilimsel veriler ışığında derlenerek projelerin oluşturulduğu bilgisini verdi.

'Kuraklık söz konusu değil'
Sulama barajlarına bakıldığında doluluk bakımından sıkıntı bulunmadığını anlatan Eroğlu, Doğu Akdeniz, Konya Ovası, İç Anadolu ve Büyük Menderes Havzasında bir miktar su eksiği bulunduğunu söyleyerek, "Unutulmamalıdır ki ülkemizde yağışların yüzde 60'ı nisan-mayıs aylarında geliyor. Dolayısıyla şu an için Türkiye'nin hiçbir bölgesinde kuraklık söz konusu değil" dedi..

Hükümette 'küresel ısınma' alarmı
Küresel ısınmanın başta kuraklık olmak üzere Türkiye'ye olumsuz etkileri yarın gerçekleştirilecek üçlü zirvede masaya yatırılacak. Çevre Orman Bakanı Osman Pepe, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in katılacağı zirvede, küresel ısınma tehdidine karşı eylem planı hazırlanacak. Toplantıda tüm dünyayı etkileyen küresel ısınmanın tarım, çevre ve enerji politikalarına yansımaları ile kuraklık yönetimi, su yönetimi ve suyun etkin kullanımı konuları ele alınacak.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet