Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Şubat 2007, 04:18   #178
Çevrimiçi
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Kıbrıs Rum yönetimi Sözcüsü Hristodulos Paşardis, Lübnan veya Mısır'ın Güney Kıbrıs ile yaptığı petrol aranmasına yönelik anlaşmalardan vazgeçmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Paşardis, konuya ilişkin olarak Rum gazetecilere yaptığı açıklamada, ihale sürecinin ilk aşamasının 15 şubatta başlayacağını ve bu sürecin sonbahara kadar tamamlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Planladığımız şekilde ilerleyecek
Rum yönetiminin, ihale olmaksızın, çalışmaları, seçeceği bir şirketin yürütebilmesi amacıyla ihale yasasını değiştirme ihtimali üzerinde durup durmadığı sorusuna, 'hayır' yanıtı veren Paşardis, ihale sürecinin yasayla uyumlu olacağını kaydetti. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün, Amerika Dışişleri Bakanı Condeleezza Rice ile yapacağı görüşmeye de değinen Paşardis, petrol konusunun ele alınması durumunda bunun kendi tutumlarını değiştirmeyeceğini ve planladıkları şekilde ilerleyeceklerini ifade etti.

'Kıbrıs Cumhuriyeti'
KKTC'nin petrol yataklarından yararlanmak istemesine ilişkin bir soru üzerineyse Paşardis, KKTC'nin kıta sahanlığı ve kara sularına sahip olmadığını iddia ederek, "sahte devlet, sahte devlet olarak kıta sahanlığına ve kara sulara sahip değildir. Tüm bunlar yasal olan 'Kıbrıs Cumhuriyeti'ne aittir, sonuç olarak ilan ettikleri gibi bu gidişata yönelik olarak ilerlerlerse, sadece bugüne kadar yaptıkları birçok yasa dışılığa bir yenisini ekleyecekler" dedi.

Avrupa Birliği'nin bu konuyla ilgili tutumunu olumlu olarak nitelendiren Paşardis, AB'nin 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik haklarından bahsettiğini söyledi. Bu arada, Rum basını, Beyrut ve Kahire'nin, imzaladıkları anlaşmalardan vazgeçmelerinin söz konusu olmadığı konusunda Güney Kıbrıs'a bilgi verdiklerini ve anlaşmaların hayata geçirilmesi konusunda hazır olduklarını bildirdiklerini yazdı.

Haberlerde, AB dönem başkanı Almanya'nın, Güney Kıbrıs'ın petrol aranması konusunda Mısır ve Lübnan ile anlaşmalar yapması konusuna destek belirttiği de duyuruldu.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet