Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Şubat 2007, 23:43   #190
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Adrese dayalı nüfus kaydı haziranda tamamlanacak

Devlet Bakanı Beşir Atalay, "Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi ile şu ana kadar 7 milyon nüfusun MERNİS kayıtlarıyla eşleştirildiğini" bildirdi.
Atalay, Sheraton Oteli’nde düzenlenen "KÖYDES Köy Altyapısını Destekleme Valiler Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, "adrese dayalı nüfus kayıt sistemi" ve sosyal yardımlar hakkında bilgi verdi.
Türkiye için çok önemli bir proje olarak yürütülen "adrese dayalı nüfus kayıt sisteminin" yaklaşık 6 ay önce kuruluş çalışmalarını başlattıklarını hatırlatan Atalay, çalışmaların aksamadan ve gayet verimli bir şekilde devam ettiğini bildirdi.
Şu ana kadar 61 il merkezi, 765 ilçe merkezi ve tüm köylerde bu projenin ilk ayağı olan "numaralama" çalışmalarının bütün safhalarıyla tamamlandığını belirten Atalay, "Yürüttüğümüz bu proje, büyük bir sistem değişikliğidir. Bu hem yerleşim birimlerimiz hem ülke genelinde nüfusumuzun yapısını daha iyi bilme ve ona göre hizmet planlama açısından çok önemli bir çalışmadır" dedi. Atalay, sistemin tamamlanmasıyla nüfus sayımına gerek kalmayacağını vurguladı.
Çalışmanın safhaları hakkında da bilgi veren Atalay, numaralaması henüz tam olarak bitirilemeyen iller bulunduğunu ifade etti. Atalay, bu illeri İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, İzmir, Denizli, Aydın, Muğla, Manisa, Aydın, Afyon, Uşak, Bursa, Kocaeli, sakarya, Konya, Karaman, Sivas, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya ve Erzurum olarak sıraladı.

"81 İLDE NÜFUS TESPİT AŞAMASINA GEÇİLDİ"
Atalay, 81 ilin tamamında nüfusun tespit edileceği 2. aşamaya geçildiğini, tüm köylerde nüfus tespitinde kullanılan bilgi formlarının doldurulduğunu ve bugün itibariyle 74 ilde bunların bilgisayara girişine başlandığını bildirdi.
Atalay, "Şu ana kadar 7 milyon nüfus MERNİS kayıtlarıyla eşleştirildi" diye konuştu.
Bazı illerde hem numaralama hem de nüfus tespiti çalışmalarının tamamlandığını belirten Atalay, "Her iki aşamayı ilk önce tamamlayan ilimiz Nevşehir. Ocak sonu itibariyle Niğde, Aksaray, Çankırı, Sinop, Karabük ve Kastamonu’da tamamlanacak" dedi.
İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde ise nüfus yoğunluğuna bağlı olarak gecikme yaşandığını anlatan Atalay, ancak bu çalışmanın Haziran ayı sonu itibariyle tamamlanacağını söyledi. Atalay, sayımı biten illerin nüfusunu açıklamayacağını, çalışmanın bitmesinin bekleneceğini kaydetti.
Bakan Atalay, bazı beldelerde, "dışarıdan nüfus veya nüfus cüzdanı getirme ve kaydetme" gibi durumların kendilerine ulaştığını bildirerek, şunları kaydetti:
"Bu beyhude bir çaba. Bu defa mükerrer kayıt diye bir şey söz konusu olmayacak. Mükerrer kayıt varsa, çok çabuk açığa çıkacak ve temizlenecek. Sadece bu vatandaşlarımız zor durumda kalacak. Yanlış beyan ile doğru bir iş yapılmaz.
Burada yanlış beyan söz konusu. Bunlar cezasını görür. Zaten bu, yanlış beyanı, mükerrer kaydı kabul etmeyen bir sistem."

SOSYAL YARDIMLAR
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan aktarılan kaynaklara da değinen Atalay, fonun kaynağının bir miktarının vakıflara gönderildiğini hatırlattı.
Fondan 2006 yılında toplam 1 milyar 358 milyon YTL harcama yapıldığını belirten Atalay, geçen yıl fondan, vakıflara, "periyodik pay" olarak 221 milyon 602 bin YTL gönderildiğini söyledi. Atalay, fondan, sağlık destek programları,
şartlı nakit ve vakıfların sağlıkla ilgili talepleri için 129 milyon YTL kullanıldığını, eğitim için de 609 milyon 176 bin YTL aktarıldığını kaydetti.
Atalay, bu dönemde yoksul kesimin çocuklarının eğitimi ve sağlığının sosyal yardımın önemli hedeflerinden biri haline getirildiğini vurguladı.
Bakan Atalay, bu sene fondan aktarılacak periyodik payın etkili kullanımı için valilerden ilgilenmeleri talebinde bulundu.
Sağlıkta ve eğitimde şartlı nakdin devam edeceğini bildiren Atalay, ancak şartlı nakdin bazı il ve ilçelerde takibinin azaldığına dikkati çekti. Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şartlı nakit isabetli bir nüfus kesimini kapsıyor. Ama gerçekten o muhatap, o çocuk okula devam ediyor mu, etmiyor mu, sağlık kontrolüne gidiyor mu, gitmiyor mu? Bazı yerlerde bunun kontrolü ve belgelenmesinde aksamalar, ödemede gecikme var. Bizim hedefimiz o yoksul ailenin çocuğu düzenli sağlık kontrolüne gitsin ve eğitime devam etsin."

MİLLİYET

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet