Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Şubat 2007, 23:51   #199
Çevrimiçi
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




5 yılda domates % 304, peynir % 82, ekmek % 46 zamla mutfak şampiyonu Hükümet ‘tek hane’ dese de vatandaşın filesindeki enflasyon 3 hane yazıyor

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

HÜKÜMETİN enflasyonu iktidara geldikleri 2002’den bu yana iki haneden yani yüzde 30’lardan yüzde 9’lar seviyesine çektiğini söylemesine rağmen, halkın direkt bütçesine yansıyan mutfakta yaşanan enflasyonun ortalama yüzde 50 ile, yüzde 300’ler seviyesinde seyrettiği ortaya çıktı. En yüksek fiyat artışı son 4 yılda dometes, salatalık ve patlıcanda gerçekleşti. Yoksulun ve ortadireğin sofrasında karnını doyurmak için tükettiği ekmekteki fiyat artışı, 2002 aralık ayından bugüne yüzde 45’i aşarken, peynir ve zeytindeki ortalama fiyat artışı yüzde yüzde 80 ile yüzde 112 arasında.


Fiyatlar çığ gibi

2002 aralık ayında ekmek 24 kuruştan satılırken, bugün 35 kuruş. Beyaz peynirin kilosu 2002 aralık ayında 3.85 YTL’den satılırken, bugün beyaz peynirin kilosu 7 YTL. Özellikle yoksul kesimin yemek için Kurban Bayramı’nı beklediği etin kilosu da 50 ayda 7.82 YTL’den 15.99 YTL’ye çıkarak yüzde 100’den fazla arttı. Yemeklerin vazgeçilmez malzemesi domatesdeki fiyat artışı da rekor kırmış durumda. 2002 aralık ayında 1.40 YTL’den satılan domates, bugün 2.79 YTL’den alınabiliyor. Yoksul kesim ise domatesi almak yerine karşıdan seyrediyor.

Meyveler ateş pahası

Türk sofrasının vazgeçilmezlerinden olan salatanın ana malzemesi olan salatalık ise, 2002 aralık ayında 62 kuruştan satılırken bugün 2.00 YTL’den sofralara ulaşabiliyor.

Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerinden olan meyve fiyatları da 4 yıl da hızlı bir artış gösterdi. 2002 aralık ayında 1.05 YTL’den satılan elma bugün 2 YTL’den portakal da 86 kuruştan 1.79 YTL’ye çıktı. Artış elmada yüzde 90, portakalda yüzde 108.

Baklagil ve tahıl

Özellikle yoksul ve ortagelir grubunun sofrasında tükettiği baklagillerden nohut 2002 aralık ayında 1.73 YTL’den satılırken, bugünkü fiyatı 2.90 YTL’ye çıktı, 50 aydaki fiyat artışı yüzde 67.6. Kuru fasulyedeki fiyat artışı 2002’den bu yana yüzde 42.5 olarak gerçekleşirken, tozşekerdeki fiyat artışı yüzde 45’e çıktı.

Buğdaydan elde edilen undaki fiyat artışı da yüzde 54.2 olurken, ekmekteki fiyat artışı yüzde 45.8 olarak gerçekleşti. 2006 ekiminden itibaren yaşanan kuraklık nedeniyle, buğday rekoltesinin düşebeliceği ekmekte fiyatın daha da yükselebileceği tartışmaları yyeniden başladı. Yemek pişirmenin temel harcı olan ayçiçek yağının 50 aydaki fiyat artışı da yüzde 24 oldu. Bu rakamlar da gösteriyor ki halkın mutfağında yaşadığı enflasyon, resmi kurumlar tarafından açıklanan yıllık yüzde 9’lar seviyesinde değil. En az yüzde 50-60 seviyesinde gerçekleşiyor.

Merkez Bankası uyardı

Bu arada, gıdadaki fiyat artışının diğer kalemlere göre çok daha yüksek olmasının enflasyonun beklenenin üzerinde çıkmasında en önemli etken olduğunu Merkez Bankası da açıklamasında vurguladı. 2007 yılında enflasyonun yüzde 4 hedeflenmesine rağmen, ocak ayında TÜFE yüzde 1 olarak açıklanmıştı. TÜİK, ocak ayı enflasyonunun yüzde 1 gibi yüksek bir rakam çıkmasında, gıda maddeleri fiyatlarındaki artışın ocakta yüzde 4.4 gibi yüksek çıkmasının etkili olduğunu belirtmişti. Merkez Bankası da kendi araştırmasını yayınladı ve ocak ayı enflasyonunun yüksek çıkmasında gıda fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu belirtti.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet