Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Şubat 2007, 19:47   #209
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




PKK'nın malî kaynaklarını kurutmak amacıyla Avrupa'da başlayan operasyonlarda yakalananların iadeleri için dosyalar hazırlanmaya başlandı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

PKK'nın malî kaynaklarını kurutmak amacıyla Avrupa'da başlayan operasyonlar Türkiye'yi umutlandırdı. Yakalananları 'terör örgütünün bankası' olarak nitelendiren Dışişleri Bakanı Gül, "Uzun süredir bunları almaya çalışıyorduk. Şimdi iade edilmeleri gerekiyor. Adalet Bakanlığı dosyaları hazırlayacak." dedi.

Terör örgütü PKK'ya karşı Avrupa'da başlayan operasyonlar sürüyor. Yakalanan kişilerin sorguları doğrultusunda baskınlara devam eden Fransız polisi, dün Paris'teki birçok dernekte arama yaptı ve onlarca kişiyi sorguladı. Söz konusu yerlerdeki bilgisayar ve dokümanlara el konuldu. PKK'nın Avrupa sorumlusu Rıza Altun'un da aralarında bulunduğu gözaltındaki 13 kişinin yarın mahkemeye çıkarılarak tutuklanması bekleniyor. Hakimin uygun görmesi durumunda tutukluluk süresi 4 yıla kadar uzayabiliyor.

Ankara ise militanların Türkiye'ye iade edilmesini istiyor. Konuyla ilgili talebi dün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül dile getirdi. Avrupa'daki operasyonların tesadüfî olmadığını belirten Gül, ele geçirilen PKK'lıların iadesi konusunda ümitli olduğunu söyledi. Baskınlarda Amerika'nın etkin bir rolü bulunduğunu kaydeden Gül, yakalanan kişilerin 'terör örgütünün bankası' olarak adlandırıldığını, Türkiye'nin uzun süredir bunları almak için uğraştığını vurguladı: "Bize iadeleri gerekiyor. Adalet Bakanlığı gerekli dosyaları hazırlayacak."

Ancak özellikle Rıza Altun'un iadesinde sıkıntılar yaşanabileceği kaydediliyor. Fransa, daha önce sığınma talebinde bulunan Altun'a 'siyasi mülteci' hakkı tanımamış; ancak ölüm tehlikesi bulunan kişilere verilen 'toprak sığınma hakkı' sağlamıştı. Türkiye, bu kararın geçerliliğini yitirdiğini savunuyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü de Fransa'da yürütülen PKK operasyonlarıyla ilgili olarak Fransız polisinden İnterpol kanalı ile bilgi istedi. Fransız İnterpolü, aralarında Rıza Altun ve Nedim Seven'in de bulunduğu 15 zanlıyı gözaltına aldıklarını bildirdi. Bunun üzerine Emniyet, PKK'nın Avrupa'daki kasası olarak bilinen Rıza Altun ile arananlar listesinde yer alan Nedim Seven'in iadesini talep etti. Emniyet Genel Müdürlüğü, Fransa ile ilgili temaslarını İnterpol ve Fransa'daki irtibat görevlisi aracılığıyla yürüttü. Bu arada, Belçika Federal Savcılığı, ülkede terör örgütü PKK'ya karşı bir operasyon yapılmadığını, sadece bir kişinin Fransa'nın talebi üzerine gözaltına alındığını açıkladı. Federal savcılığın açıklaması Fransa'dan sonra Belçika'da da PKK'nın üzerine gidileceği beklentilerini zayıflatırken, kafaları da karıştırdı. Önceki gün Belçika kaynaklı haberlerde PKK "komutanlarından" Canan Kurtyılmaz'ın gözaltına alındığı, eski DEP milletvekilleri Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar'ın da sorgulandıkları duyurulmuştu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise Washington'da Türk gazeteciler için düzenlenen basın toplantısında, görüştüğü Amerikalı yetkililerin Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı somut eyleme henüz geçmemeleri konusunda 'mahcubuz' ve 'üstümüze düşeni yapacağız' dediklerini aktardı. Amerikalıların geçen senelerdeki gibi 'PKK'ya karşı operasyon yaparak Irak'ta kuvvetlerimiz bölünür' mazeretini duymadığını kaydeden Gül, "Kararlılık görmedim dersem doğru olmaz. Ben biraz daha olumlu ayrılıyorum." şeklinde konuştu. Gül, Türkiye'nin askerî önlem alıp almayacağı konusuna ilişkin bir soruya, "Yapılmaması yönünde ABD'den bir telkin söz konusu değil." karşılığını verdi.

Avrupa'da PKK'ya karşı gerçekleştirilen operasyonların bir koordinasyonun neticesi olduğunu söyleyen Gül, yakalanan örgüt üyelerinin iadesi için Adalet Bakanlığı'nın dosyalarını hazırlayacağını bildirdi. ABD Kongresi'ne sunulan Ermeni tasarısını, "tüm ilişkilerimizi zehirleyecek büyük bir tehdit" olarak nitelendiren Bakan Gül, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi için "Onunla bir görüşmemiz olmayacak. Çünkü kendisini bu meseleye çok fazla bağlamış bir hanım." ifadelerini kullandı.


( Zaman )

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet